Piottrr Napisano 2 Stycznia 2018 Napisano 2 Stycznia 2018 Witam, kolejny raz podchodzę do zakupu roweru. Głównie chciał bym śmigać nim do pracy ( ~15km w jedną stronę, asfalt średniej jakości lub około 10km piach) dodatkowo jakieś rekreacyjne wypady po lesie czy też wycieczki ale bez skakania i tego typu wariacji :). Patrzę w stronę ROCKRIDER 520 27,5" B'TWIN z uwagi na w miarę dobrą cene, kasete, tarcze, no i mam nie daleko więc e.w naprawy serwisy. ALE- no właśnie jak będzie z komfortem czy też pozycją na tym rowerze będzie dużo mniej wygodnie jak np na crossie ? czy to raczej porównywalne ? Pozdrawiam
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Stycznia 2018 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2018 Zacznijmy od tego ile masz wzrostu, bo jeśli np. 190 cm, to raczej nie ma sensu pchać się w średnie koło. Zasadnicza różnica jest taka, że z założenia MTB jest mniej komfortowy - tzn. pozycja taka jest ( większe pochylenie ). Jeżeli masz już jakieś doświadczenia z rowerami, to mniej więcej powinieneś wiedzieć jaka pozycja odpowiada Ci bardziej, a jaka mniej. Jak nie zamierzasz trochę ostrzej pośmigać w terenie, a ma być to rower głównie "dojazdowy", to zakup MTB nie ma sensu i moim zdaniem do takiego zastosowania lepszy byłby cross. Pomijam fakt kiepskiego wyposażenia tego BTwin'a ( tarczówki ma, ale mechaniczne ), który nie wytrzyma więcej od przeciętnego cross'a i na którym pozycja jest jednak bardziej rekreacyjna niż sportowa w porównaniu do droższych i lepiej wyposażonych modeli. Jeśli masz możliwość obejrzenia na żywo i najlepiej przymiarki połączonej z jazdą próbną, to powinno Ci to nieco pomóc w porównaniu - z ciekawości możesz się przymierzyć do jakiegoś wyższego modelu, wtedy różnica będzie bardziej zauważalna ( MTB vs. cross ).
Alsew Napisano 2 Stycznia 2018 Napisano 2 Stycznia 2018 To wszystko zależy o jakim crossie i o jakim mtb rozmawiamy. Możesz kupić mtb o bardziej komfortowej pozycji niż niejeden cross (np. niższe modele Cube).
Piottrr Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Napisano 2 Stycznia 2018 175 cm wzrostu ~70kg wagi. Doświadczenei z rowerami mam takie że za czasów bycia podrostkiem cały czas spędzałem na rowerze ale to był czasy bez internetu i nie znał wtedy nikt z "nas" pojęc MTB, cross ale za to każdy znał pojęcie góral ;p Mówimy o "mtb" ROCKRIDER 520 a np crossie LAZARO Integral. okolice 1300zł max. Domyślam się ze nie jest to MTB do ekstremalnych sportów ( takiego też nie szukam) i domyślam się że nie jest to szczyt marzeń. Ale myślę że powinien starczyć na początkowe łapanie bakcyla
RafalxM Napisano 2 Stycznia 2018 Napisano 2 Stycznia 2018 przeczytałem powyższe, obadałem oferty na allegro (traktuję to jako taką szybką wyszukiwarkę wśród róznych marek ) przy założeniu że miałby by być hamulce tarczowe hydrauliczne to nie widzę nic w tym budżecie , szukałem ramy w rozmiarze M z jednej strony na dojazdy 15km do pracy po twardym pasuje bardziej cross , ale jako że gdzies tam przewija się '10km piachu' i ogólnie możliwości jakie daje szersza opona na miękkich podłożach - to chyba skłaniałbym się tutaj do MTB . Dojazdy do pracy są na tyle krótkie że nie będą odczuwalne nawet gdyby ta geometria kupionego MTB była dużo niewygodniejsza od niekupionego CROSS'a Dalej idąc z powodu budżetu postawiłbym na tarczówki mechaniczne (po prostu w razie niewystarczającego wymienił potem przedni zacisk na jakiś porządny Avid BB7 albo nawet zmienił na hydrauliczne we własnym zakresie). Poszedłbym w koło 27,5 . I tak wyłaniają nam się takie egzemplarze jak : Merida http://allegro.pl/merida-big-seven-40-rozmiar-17-na-gwarancji-i7105554594.html Ridley http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-ridley-thunder-1-kola-27-5-i7088221541.html (wiem że 100drożej niż max ) Romet http://allegro.pl/1527312-17-romet-rambler-27-5-2-0-czarny-z-zielony-i7055533864.html jeśli jednak @Piottrr masz ciśnienie na duże koło to szukałbym raczej rozmiaru S - poza tym i tak najlepiej byłoby przymierzyć się gdzies fizycznie , no i wysokość ramy to też nie wszystko , czasami zdarzają się długie ramy czasami krótkie - jeśli miałbyś dylemat z wyborem między rozmiarami, np większy rozmiar pasowalby na wysokość , naprawdę warto zastanowić się dwa razy nad tą długością , jak będziesz za bardzo wyciągnięty to akurat po tych 15km poszujesz drętwienie pleców lub dłoni A jak już tak rozważamy jakość takich budżetowych sprzętów warto przypomnieć że BTWIN daje dożywodnią gwarancję na ramę/widelec/kierownicę - co może być dla kogoś jakimś tam argumentem.
Piottrr Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Napisano 2 Stycznia 2018 7 minut temu, RafalxM napisał: przeczytałem powyższe, obadałem oferty na allegro (traktuję to jako taką szybką wyszukiwarkę wśród róznych marek ) przy założeniu że miałby by być hamulce tarczowe hydrauliczne to nie widzę nic w tym budżecie , szukałem ramy w rozmiarze M z jednej strony na dojazdy 15km do pracy po twardym pasuje bardziej cross , ale jako że gdzies tam przewija się '10km piachu' i ogólnie możliwości jakie daje szersza opona na miękkich podłożach - to chyba skłaniałbym się tutaj do MTB . Dojazdy do pracy są na tyle krótkie że nie będą odczuwalne nawet gdyby ta geometria kupionego MTB była dużo niewygodniejsza od niekupionego CROSS'a Dalej idąc z powodu budżetu postawiłbym na tarczówki mechaniczne (po prostu w razie niewystarczającego wymienił potem przedni zacisk na jakiś porządny Avid BB7 albo nawet zmienił na hydrauliczne we własnym zakresie). Poszedłbym w koło 27,5 . I tak wyłaniają nam się takie egzemplarze jak : Merida http://allegro.pl/merida-big-seven-40-rozmiar-17-na-gwarancji-i7105554594.html Ridley http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-ridley-thunder-1-kola-27-5-i7088221541.html (wiem że 100drożej niż max ) Romet http://allegro.pl/1527312-17-romet-rambler-27-5-2-0-czarny-z-zielony-i7055533864.html jeśli jednak @Piottrr masz ciśnienie na duże koło to szukałbym raczej rozmiaru S - poza tym i tak najlepiej byłoby przymierzyć się gdzies fizycznie , no i wysokość ramy to też nie wszystko , czasami zdarzają się długie ramy czasami krótkie - jeśli miałbyś dylemat z wyborem między rozmiarami, np większy rozmiar pasowalby na wysokość , naprawdę warto zastanowić się dwa razy nad tą długością , jak będziesz za bardzo wyciągnięty to akurat po tych 15km poszujesz drętwienie pleców lub dłoni A jak już tak rozważamy jakość takich budżetowych sprzętów warto przypomnieć że BTWIN daje dożywodnią gwarancję na ramę/widelec/kierownicę - co może być dla kogoś jakimś tam argumentem. Wow, dziekuje za tak obszerne ugryzienie tematu. Co do uzywek, jestem sceptyczny z powodu mojej niewiedzy w rowerowej zawilosci sprawdzenia osprzetu. Romet wyglada ciekawie, jednak sam zaznaczasz ze najlepiej sie przymierzyc dlatego mysle o btwin. Raz ze kusi ta gwarancja, dwa serwis, trzy moge pomacac, posiedziec,cztery w raziecos sie stanie pakuje do auta i jade do sklepu a nie bawie sie w odsylanie itp. Czyli reasumujac, to ze rockrider nazywany jest mtb nie wyplynie na komfort przy takich dystansach. Dodatkowo okazjonalnie smigne sobie w las no i wszystko zwiazane z btwin mam pod nosem
Alsew Napisano 2 Stycznia 2018 Napisano 2 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Piottrr napisał: Mówimy o "mtb" ROCKRIDER 520 a np crossie LAZARO Integral To Ci powiem że Lazaro jest dosyć długi jak na crossa, a temu RR to w zasadzie bliżej do crossa niż do mtb, więc jak jazda ma być w terenie mieszanym to brałbym RR choćby ze względu na możliwość zastosowania szerszych laczensów.
pp516 Napisano 2 Stycznia 2018 Napisano 2 Stycznia 2018 Ewentualnie możesz jeszcze rozważyć 29 cali zamiast 27,5. Mam podobne "wymiary" do twoich, 174 cm wzrostu i 70 kg wagi i użytkuję z powodzeniem Cube 29er, rozmiar ramy 17 cali. Testowałem też podobny z kołami 27,5 (fakt że byle jakie testy bo tylko w okolicach sklepu) i bardziej mi jednak podpasował 29. Wprawdzie 27.5 był bardziej zwinny, ale jakoś bardziej przypadła mi do gustu stateczność 29. Ale to już jak kto lubi
RafalxM Napisano 2 Stycznia 2018 Napisano 2 Stycznia 2018 Z nowymi rowerami w zasadzie w każdym sklepie 'małym' możesz się potargować , myślę że nawet sporo w tym momencie, jeśli mają jakieś pozostałości zeszłosezonowe - a nowsze modele wcale nie są z zasady lepsze. W decathlonie możesz w sumie jeździć cały dzień tymi rowerami i na glowę nie pada Nie mają niestety za bardzo w ofercie rowerów crossowych , ale dla porownania z tym mtb może warto potestowac model miejski HOPRIDER 300 HF B'TWIN , wygląda jak trekking. Najlepiej nie napalaj się i nie kupuj za pierwszym podejściem , tym bardziej jeśli masz gdzieś blisko Decathlon , przymierz się do innych marek w mniejszych sklepach.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Stycznia 2018 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2018 Dokładnie, bo jak wiadomo pośpiech jest złym doradcą - no chyba, że trafi się jakaś wyjątkowa okazja.
Piottrr Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Napisano 3 Stycznia 2018 Witam, Dzwoniłem do lokalnego sklepu za 1200 do oddania MTB Merida 6 5., najnizsza opcja osprzęt+ v brake. nic więcej nie wiem bo jakiś dziwny kontakt telefoniczny maja. Po szczegóły będę musiał sie przejechać do tego salonu ( pytanie czy jest sens?). Dodatkowo bylem dziś oglądać tego rockraidera 520 i chyba by mi pasował w kwestii wyglądu, ergonomii, ceny, jakości, ciężki orzech kupno roweru .. ;p
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.