Skocz do zawartości

[Wybór roweru] Wygoda- "MTB" vs "Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

kolejny raz podchodzę do zakupu roweru. Głównie chciał bym śmigać nim do pracy ( ~15km w jedną stronę, asfalt średniej jakości lub około 10km piach) dodatkowo jakieś rekreacyjne wypady po lesie czy też wycieczki ale bez skakania i tego typu wariacji :). Patrzę w stronę ROCKRIDER 520 27,5" B'TWIN z uwagi na w miarę dobrą cene, kasete, tarcze, no i mam nie daleko więc e.w naprawy serwisy. ALE- no właśnie jak będzie z komfortem czy też pozycją na tym rowerze będzie dużo mniej wygodnie jak np na crossie ? czy to raczej porównywalne ?

Pozdrawiam 

• Mod Team
Napisano

Zacznijmy od tego ile masz wzrostu, bo jeśli np. 190 cm, to raczej nie ma sensu pchać się w średnie koło.
Zasadnicza różnica jest taka, że z założenia MTB jest mniej komfortowy - tzn. pozycja taka jest ( większe pochylenie ).
Jeżeli masz już jakieś doświadczenia z rowerami, to mniej więcej powinieneś wiedzieć jaka pozycja odpowiada Ci bardziej, a jaka mniej.
Jak nie zamierzasz trochę ostrzej pośmigać w terenie, a ma być to rower głównie "dojazdowy", to zakup MTB nie ma sensu i moim zdaniem do takiego zastosowania lepszy byłby cross.
Pomijam fakt kiepskiego wyposażenia tego BTwin'a ( tarczówki ma, ale mechaniczne ), który nie wytrzyma więcej od przeciętnego cross'a i na którym pozycja jest jednak bardziej rekreacyjna niż sportowa w porównaniu do droższych i lepiej wyposażonych modeli.
Jeśli masz możliwość obejrzenia na żywo i najlepiej przymiarki połączonej z jazdą próbną, to powinno Ci to nieco pomóc w porównaniu - z ciekawości możesz się przymierzyć do jakiegoś wyższego modelu, wtedy różnica będzie bardziej zauważalna ( MTB vs. cross ).

Napisano

175 cm wzrostu ~70kg wagi. Doświadczenei z rowerami mam takie że za czasów bycia podrostkiem cały czas spędzałem na rowerze ale to był czasy bez internetu i nie znał wtedy nikt z "nas" pojęc MTB, cross ale za to każdy znał pojęcie góral ;p

Mówimy o "mtb" ROCKRIDER 520 a np crossie LAZARO Integral. okolice 1300zł max.  Domyślam się ze nie jest to MTB do ekstremalnych sportów ( takiego też nie szukam) i domyślam się że nie jest to szczyt marzeń. Ale myślę że powinien starczyć na początkowe łapanie bakcyla 

Napisano

przeczytałem powyższe,  obadałem oferty na allegro (traktuję to jako taką szybką wyszukiwarkę wśród róznych marek )

przy założeniu że miałby by być hamulce tarczowe hydrauliczne to nie widzę nic w tym budżecie  , szukałem ramy w rozmiarze M

z jednej strony na dojazdy 15km do pracy po twardym pasuje bardziej cross , ale  jako że gdzies tam przewija się '10km piachu'  i ogólnie możliwości jakie daje szersza opona na miękkich podłożach   -  to chyba skłaniałbym się tutaj do MTB .   

Dojazdy do pracy  są na tyle krótkie że nie będą odczuwalne nawet gdyby ta geometria kupionego MTB była dużo niewygodniejsza od niekupionego CROSS'a ;)

Dalej idąc z powodu budżetu postawiłbym na  tarczówki mechaniczne (po prostu w razie niewystarczającego wymienił potem przedni zacisk  na jakiś porządny Avid BB7 ;)  albo nawet zmienił na hydrauliczne we własnym zakresie). Poszedłbym w koło 27,5 . 

I tak wyłaniają nam się takie egzemplarze jak :

Merida http://allegro.pl/merida-big-seven-40-rozmiar-17-na-gwarancji-i7105554594.html

Ridley http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-ridley-thunder-1-kola-27-5-i7088221541.html  (wiem że 100drożej niż max ;) )   

Romet http://allegro.pl/1527312-17-romet-rambler-27-5-2-0-czarny-z-zielony-i7055533864.html

jeśli jednak @Piottrr masz ciśnienie na duże koło to szukałbym raczej rozmiaru S  -   poza tym i tak najlepiej byłoby przymierzyć się gdzies fizycznie , no i wysokość ramy to też nie wszystko , czasami zdarzają się długie ramy czasami krótkie - jeśli miałbyś dylemat z wyborem  między rozmiarami, np większy  rozmiar pasowalby na wysokość  , naprawdę warto zastanowić się dwa razy nad tą długością  ,  jak będziesz za bardzo wyciągnięty to akurat po tych 15km poszujesz drętwienie pleców lub dłoni ;)

A jak już tak rozważamy jakość takich budżetowych sprzętów warto przypomnieć że BTWIN daje  dożywodnią gwarancję na ramę/widelec/kierownicę - co może być dla kogoś jakimś tam argumentem.

Napisano
7 minut temu, RafalxM napisał:

przeczytałem powyższe,  obadałem oferty na allegro (traktuję to jako taką szybką wyszukiwarkę wśród róznych marek )

przy założeniu że miałby by być hamulce tarczowe hydrauliczne to nie widzę nic w tym budżecie  , szukałem ramy w rozmiarze M

z jednej strony na dojazdy 15km do pracy po twardym pasuje bardziej cross , ale  jako że gdzies tam przewija się '10km piachu'  i ogólnie możliwości jakie daje szersza opona na miękkich podłożach   -  to chyba skłaniałbym się tutaj do MTB .   

Dojazdy do pracy  są na tyle krótkie że nie będą odczuwalne nawet gdyby ta geometria kupionego MTB była dużo niewygodniejsza od niekupionego CROSS'a ;)

Dalej idąc z powodu budżetu postawiłbym na  tarczówki mechaniczne (po prostu w razie niewystarczającego wymienił potem przedni zacisk  na jakiś porządny Avid BB7 ;)  albo nawet zmienił na hydrauliczne we własnym zakresie). Poszedłbym w koło 27,5 . 

I tak wyłaniają nam się takie egzemplarze jak :

Merida http://allegro.pl/merida-big-seven-40-rozmiar-17-na-gwarancji-i7105554594.html

Ridley http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-ridley-thunder-1-kola-27-5-i7088221541.html  (wiem że 100drożej niż max ;) )   

Romet http://allegro.pl/1527312-17-romet-rambler-27-5-2-0-czarny-z-zielony-i7055533864.html

jeśli jednak @Piottrr masz ciśnienie na duże koło to szukałbym raczej rozmiaru S  -   poza tym i tak najlepiej byłoby przymierzyć się gdzies fizycznie , no i wysokość ramy to też nie wszystko , czasami zdarzają się długie ramy czasami krótkie - jeśli miałbyś dylemat z wyborem  między rozmiarami, np większy  rozmiar pasowalby na wysokość  , naprawdę warto zastanowić się dwa razy nad tą długością  ,  jak będziesz za bardzo wyciągnięty to akurat po tych 15km poszujesz drętwienie pleców lub dłoni ;)

A jak już tak rozważamy jakość takich budżetowych sprzętów warto przypomnieć że BTWIN daje  dożywodnią gwarancję na ramę/widelec/kierownicę - co może być dla kogoś jakimś tam argumentem.

Wow, dziekuje za tak obszerne ugryzienie tematu. Co do uzywek, jestem sceptyczny z powodu mojej niewiedzy w rowerowej zawilosci sprawdzenia osprzetu. Romet wyglada ciekawie, jednak sam zaznaczasz ze najlepiej sie przymierzyc dlatego mysle o btwin. Raz ze kusi ta gwarancja, dwa serwis, trzy moge pomacac, posiedziec,cztery w raziecos sie stanie pakuje do auta i jade do sklepu a nie bawie sie w odsylanie itp. Czyli reasumujac, to ze rockrider nazywany jest mtb nie wyplynie na komfort przy takich dystansach. Dodatkowo okazjonalnie  smigne sobie w las no i wszystko zwiazane z btwin mam pod nosem

Napisano
1 godzinę temu, Piottrr napisał:

Mówimy o "mtb" ROCKRIDER 520 a np crossie LAZARO Integral

To Ci powiem że Lazaro jest dosyć długi jak na crossa, a temu RR to w zasadzie bliżej do crossa niż do mtb, więc jak jazda ma być w terenie mieszanym to brałbym RR choćby ze względu na możliwość zastosowania szerszych laczensów.

Napisano

Ewentualnie możesz jeszcze rozważyć 29 cali zamiast 27,5. Mam podobne "wymiary" do twoich, 174 cm wzrostu i 70 kg wagi i użytkuję z powodzeniem Cube 29er, rozmiar ramy 17 cali. Testowałem też podobny z kołami 27,5 (fakt że byle jakie testy bo tylko w okolicach sklepu) i bardziej mi jednak podpasował 29. Wprawdzie 27.5 był bardziej zwinny, ale jakoś bardziej przypadła mi do gustu stateczność 29. Ale to już jak kto lubi :) 

Napisano

Z nowymi rowerami w zasadzie w każdym sklepie 'małym' możesz się potargować  , myślę że nawet sporo w tym momencie, jeśli mają jakieś pozostałości zeszłosezonowe - a nowsze modele wcale nie są z zasady lepsze.

W decathlonie możesz w sumie jeździć cały dzień tymi rowerami i na glowę nie pada ;)  

Nie mają niestety za bardzo w ofercie rowerów crossowych  , ale dla porownania z tym mtb może warto potestowac model miejski HOPRIDER 300 HF B'TWIN , wygląda jak trekking.

Najlepiej nie napalaj się i nie kupuj za pierwszym podejściem , tym bardziej jeśli masz gdzieś blisko Decathlon , przymierz się do innych marek w mniejszych sklepach.

Napisano

Witam,

Dzwoniłem do lokalnego sklepu za 1200 do oddania MTB Merida 6 5., najnizsza opcja osprzęt+ v brake. nic więcej nie wiem bo jakiś dziwny kontakt telefoniczny maja. Po szczegóły będę musiał sie przejechać do tego salonu ( pytanie czy jest sens?). Dodatkowo bylem dziś oglądać tego rockraidera 520 i chyba by mi pasował w kwestii wyglądu, ergonomii, ceny, jakości, ciężki orzech kupno roweru .. ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...