KaMyLP Napisano 24 Grudnia 2017 Napisano 24 Grudnia 2017 Witam ostatnio kupiłem rower który posiada koła mavic crossride, przyznam że nie chciałbym wymieniać tylnego koła gdyz jest dosyć mocno przytarte i tu pojawia się moje pytanie, zmatowic i lakierować. Jeżeli matowic to jaki papier ścierny będzie najlepszy? Pozdrawiam
TheJW Napisano 24 Grudnia 2017 Napisano 24 Grudnia 2017 Ależ ciężko się to czyta... Ledwo zrozumiałem, o co chodzi. Po pierwsze - obręcz, a nie felga. Po drugie - co znaczy "przytarte"? Porysowane? To raczej w niczym nie przeszkadza...
KaMyLP Napisano 24 Grudnia 2017 Autor Napisano 24 Grudnia 2017 Przeszkadzać nie przeszkadza ale widać że obręcz miała dosyć bliskie spotkanie z krawężnikiem
TheJW Napisano 24 Grudnia 2017 Napisano 24 Grudnia 2017 W takim wypadku poleciłbym Ci, przed lakierowaniem, sprawdzić ją pod kątem uszkodzeń. Zdejmij oponę, dętkę (jeśli jest), opaskę i sprawdź, czy nigdzie nie ma pęknięć itd. Twoje bezpieczeństwo jest ważniejsze od dobrego wyglądu. Jeśli okaże się, że jest uszkodzona, to problem lakierowania masz z głowy.
Gość Napisano 24 Grudnia 2017 Napisano 24 Grudnia 2017 7 godzin temu, KaMyLP napisał: Jeżeli matowic to jaki papier ścierny będzie najlepszy? Jeżeli nie masz pojęcia co robić na tym etapie to się za to nie zabieraj nawet. Żeby dobrze pomalować obręcz to by wypadało rozpleść koło, a jest to zupełnie nieopłacalne.
mexon Napisano 25 Grudnia 2017 Napisano 25 Grudnia 2017 10 godzin temu, phoe napisał: Jeździć rowerem. uważaj, bo za coś takiego dostałem ostrzeżenie (no może byłem jeszcze bardziej sarkastyczny). a tak wracając do tematu, to jeśli Ci aż tak bardzo przeszkadza to kup nową obręcz a starą sprzedaj (choć bardziej się zgodzę z @phoe
phoe Napisano 25 Grudnia 2017 Napisano 25 Grudnia 2017 Nie no bez przesady, żeby jakąś tam rysę na obręczy malować... chyba taniej wyjdzie obręcz wymienić, bo takie pomalowanie po kosztach to będzie wyglądało każdy chyba wie jak, a jak chce malować to po to żeby wyglądała jak nowa, a tak nie będzie.
Gość Napisano 25 Grudnia 2017 Napisano 25 Grudnia 2017 6 godzin temu, phoe napisał: chyba taniej wyjdzie obręcz wymienić, bo takie pomalowanie po kosztach to będzie wyglądało każdy chyba wie jak, Dokładnie, Chałupniczo nie pomaluje sie obręczy tak żeby było to dobrze zrobione, i ładne wyglądało. Do tego trzeba sie naprawde przyłożyc, a nawet jak wyjdzie ładnie, dla oka, to pewnie lakier po sezonie, no może dwóch odpadnie, miałem kiedys koła z alu stożkami Made In Germany, ktore były grubo lakierowane i nawet tego lakieru było bardzo dużo Po sezonie zimowym lakier złaził płatami, utleniała się pod nim obręcz, zaczynało sie od nypli.... no chyba ze ktos jezdzi w tzw suchej czesci roku to może sie to trzymac.... do tego jesli naprawa byłaby lokalnie przy pomocy jakiejs taniej zaprawki... Tak czy siak Jak miałoby to byc dobrze zrobione, to podejrzewam, że taniej będzie wymienić obręcz. ;-) W pełni człowieka rozumiem że chce naprawiać, ja też lubię jak rower ładnie wygląda, i też bym pewnie wymieniał obręcz :-))) no chyba,... że byłoby to w moim turbo zimowym grzmocie, to jemu wszystko jedno, ten ma smigac a nie wygladac i smigać. ;-P
KaMyLP Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Napisano 25 Grudnia 2017 Ok to co najwyżej ja okleje jakimiś naklejkami mavica i po sprawie. Dzięki za odpowiedz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.