Skocz do zawartości

[naped] Kaseta Sram Eagle X01 - wygląd po sezonie

Nugosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam pytanie czy ktoś z was ma może doświadczenie lub zna kogoś kto ma napęd postawiony na Sram Eagle X01 i ma wrzuconą ich kasete. Pytanie jak ta kaseta wygląda po sezonie jeżdżenia? Chodzi o czarną anode/powłoke na kasecie. Będę wdzięczny za zdjęcia z opisem dystansu. Na necie mocno ubogo jeżeli chodzi o X01

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisano

Bez sensowne pytanie, Anoda schodzi od razu przecież, zużycie kasety jest uzależnione od kilkunastu czynników.

Dbanie o napęd, warunki w których się poruszamy, waga raidera, dobór przełożenia(czy ktoś siłowo jeździ, czy bardziej miękko).

Na przykład napęd może wytrzymać 2k km lub 7k km.

Napisano

A mi się wydaje że ktoś z bardziej aktywnych użytkowników pracujących w serwisie ( kolega siedzący w Norwegi?) wrzucał zdjęcia napędu klienta który wpada dość regularnie. Z tego co pamiętam to mimo niemałego przebiegu napęd wyglądał prawie jak nowy.

Napisano

Jeżeli chcesz kupić używana kasetę i ocenić ją po anodzie to daj sobie spokój. W błocie anoda z x01 zejdzie po 100km, przy jeździe po suchym i płaskim po 1000km, głownie na najmniejszych zębatkach. Poza tym można zajechać jedną koronkę np. 16T a reszta będzie wyglądać całkiem nieźle. Używane kasety to najczęściej śmieci z zaniżonym trzy razy przebiegiem przez sprzedającego.

Napisano

Do wypowiedzi Cona78 mogę dodać że w kasetach XD ściąganie i zakładanie kasety powoduję zużycie plastikowej "tulei" blokującej się na końcówce bębenka XD.

Napisano

@Imar

Moje pytanie ma dobre podłoże z prostego powodu. Kolega ma XX1 Eagla (złotego) i tam jest powłoka która się nie zdziera. Wiem że X01 ma zastosowaną inną powłoke pytanie czy jest to anoda czy też inny typ "powlekania/kolorowania" metalu. Takie rzeczy najłatwiej poznać po fotkach, lub cudzych doświadczeniach.

A tak co do reszty to nakreśle sytuacje bo widzę masę rad, a mało użytecznych informacji.
Wiem jak się dba o napęd, wiem że napęd można zadziobać po 200km ale można też mieć napęd przez 4k km i będzie dalej przyjmował nowe łańcuchy i działa. Nie zamierzam kupować używanej kasety, choć takich rzeczy się nie boje.

Interesuje mnie po prostu stan kasety X01 Eagle po jakiś przebiegach. Aktualnie jestem na etapie zmiany napędu i rozważam kupno takiej kasety. Wiem że Eagle XX1 złoty się nie zdziera. Pytanie jak to wygląda w przypadku X01 Eagle. Zdaje sobie sprawe że jak ktoś nie dba to wszystko sie zedrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...