Nugosz Napisano 12 Grudnia 2017 Napisano 12 Grudnia 2017 Cześć, Mam pytanie czy ktoś z was ma może doświadczenie lub zna kogoś kto ma napęd postawiony na Sram Eagle X01 i ma wrzuconą ich kasete. Pytanie jak ta kaseta wygląda po sezonie jeżdżenia? Chodzi o czarną anode/powłoke na kasecie. Będę wdzięczny za zdjęcia z opisem dystansu. Na necie mocno ubogo jeżeli chodzi o X01 Z góry dziękuję za pomoc!
Imar Napisano 12 Grudnia 2017 Napisano 12 Grudnia 2017 Bez sensowne pytanie, Anoda schodzi od razu przecież, zużycie kasety jest uzależnione od kilkunastu czynników. Dbanie o napęd, warunki w których się poruszamy, waga raidera, dobór przełożenia(czy ktoś siłowo jeździ, czy bardziej miękko). Na przykład napęd może wytrzymać 2k km lub 7k km.
TheJW Napisano 12 Grudnia 2017 Napisano 12 Grudnia 2017 Co prawda to nie X01, tylko PG-1130, ale może da Ci jakiś pogląd.;) Jeżdżona od maja. Zerknij mój post tutaj:
Gość Napisano 12 Grudnia 2017 Napisano 12 Grudnia 2017 A mi się wydaje że ktoś z bardziej aktywnych użytkowników pracujących w serwisie ( kolega siedzący w Norwegi?) wrzucał zdjęcia napędu klienta który wpada dość regularnie. Z tego co pamiętam to mimo niemałego przebiegu napęd wyglądał prawie jak nowy.
phoe Napisano 12 Grudnia 2017 Napisano 12 Grudnia 2017 W 1 sezon można zjechać kasetę robiąc 3k KM, ale można też jeździć na kilka łańcuchów, dbać o napęd itp i będzie jak nowa(poza anodą)
Cona78 Napisano 13 Grudnia 2017 Napisano 13 Grudnia 2017 Jeżeli chcesz kupić używana kasetę i ocenić ją po anodzie to daj sobie spokój. W błocie anoda z x01 zejdzie po 100km, przy jeździe po suchym i płaskim po 1000km, głownie na najmniejszych zębatkach. Poza tym można zajechać jedną koronkę np. 16T a reszta będzie wyglądać całkiem nieźle. Używane kasety to najczęściej śmieci z zaniżonym trzy razy przebiegiem przez sprzedającego.
Imar Napisano 13 Grudnia 2017 Napisano 13 Grudnia 2017 Do wypowiedzi Cona78 mogę dodać że w kasetach XD ściąganie i zakładanie kasety powoduję zużycie plastikowej "tulei" blokującej się na końcówce bębenka XD.
Nugosz Napisano 13 Grudnia 2017 Autor Napisano 13 Grudnia 2017 @Imar Moje pytanie ma dobre podłoże z prostego powodu. Kolega ma XX1 Eagla (złotego) i tam jest powłoka która się nie zdziera. Wiem że X01 ma zastosowaną inną powłoke pytanie czy jest to anoda czy też inny typ "powlekania/kolorowania" metalu. Takie rzeczy najłatwiej poznać po fotkach, lub cudzych doświadczeniach. A tak co do reszty to nakreśle sytuacje bo widzę masę rad, a mało użytecznych informacji. Wiem jak się dba o napęd, wiem że napęd można zadziobać po 200km ale można też mieć napęd przez 4k km i będzie dalej przyjmował nowe łańcuchy i działa. Nie zamierzam kupować używanej kasety, choć takich rzeczy się nie boje. Interesuje mnie po prostu stan kasety X01 Eagle po jakiś przebiegach. Aktualnie jestem na etapie zmiany napędu i rozważam kupno takiej kasety. Wiem że Eagle XX1 złoty się nie zdziera. Pytanie jak to wygląda w przypadku X01 Eagle. Zdaje sobie sprawe że jak ktoś nie dba to wszystko sie zedrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.