Gość Napisano 5 Grudnia 2017 Napisano 5 Grudnia 2017 Nie wiem czy w odpowiednim miejscu pytam, choć wydaje mi się ono najbardziej odpowiednie. Otóż kupiłem sobie z trzeciej ręki trenażer Tacx Antares Trenażer Tacx Antares rolki - triathlon | sklep Tricarbon.pl . Wszystko niby działa prawidłowo, z tym że strasznie w nim coś buczy i huczy. Jak bym nie widział źródła dźwięku to pomyślał bym że pracuje na budowie betoniarka. (to dokładnie ten dźwięk https://www.youtube.com/watch?v=fMSvoQ-P7NU 2,15 minuta ) Po rozebraniu rolek okazało się że są wsadzone łożyska polskie. Nic do nich nie mam i chętnie bym kupił je po raz kolejny, z tym że nie wiem, czy aby na pewno jest w rolki wsadzone owe łożysko takie jakie być powinno . I tu moje pytanie. Czy ma ktoś podobny trenażer i czy może odczytać jakie tam łożysko być powinno?
Kalmarzec Napisano 5 Grudnia 2017 Napisano 5 Grudnia 2017 Link z filmem nie działa a oznaczenie oryginalnych /chińskich/ łożysk to ZHL 6200Z C3
Gość Napisano 5 Grudnia 2017 Napisano 5 Grudnia 2017 Ten dźwięk to dźwięk pracującej betoniarki 2,15 min. Serdeczne dzięki za pomoc. Jutro zmierzę i jak będę miał inne to idę kupić i zobaczymy jak będzie.
Gość Napisano 6 Grudnia 2017 Napisano 6 Grudnia 2017 Rozebrałem rolki i mam zamontowane łożyska 6200DU firma NSK Symbol inny ale wymiary te same.
rzezniol Napisano 6 Grudnia 2017 Napisano 6 Grudnia 2017 Bo w trenażerze istotne jest dla ciebie 6200 ... i ewentualnie producent czyli jakość/cena To czy łożysko będzie DU, RS czy ZZ nie ma tak właściwie dla ciebie żadnego znaczenia ważne że uszczelnienie utrzyma smar. DU w NSK to odpowiednik RS u innych producentów, czyli uszczelnienie stykowe z tworzywa. Pozdrawiam
Gość Napisano 7 Grudnia 2017 Napisano 7 Grudnia 2017 Łożyska wymienione. Pierwsze 10 kilometrów wszystko ok. Po 10km. znów zaczęło hałasować. Nie tak mocno jak wcześniej, ale jednak. Po kolejnych 30tu km. ''betoniarka'' się nasiliła. Ma ktoś pomysły co może być grane? Miał ktoś podobny problem? Czy czeka mnie wymiana rolek?
rzezniol Napisano 7 Grudnia 2017 Napisano 7 Grudnia 2017 Jakie łożyska kupiłeś ? ... w sensie producent. Pozdrawiam
phoe Napisano 7 Grudnia 2017 Napisano 7 Grudnia 2017 Kup prawidłowe łożysko i musi być ok, cyfry to jego rozmiar, a litery to typ: - w przypadku NSK masz kupić DU, - w RHP prawidłowe oznaczenie łożyska jakie potrzebujesz to RS, - SKF -> TS1, - FAG -> RSR - ogólnie to potrzebujesz łożysko kulkowe poprzeczne z uszczelką stykową po jednej stronie o rozmiarze 6200.
Gość Napisano 8 Grudnia 2017 Napisano 8 Grudnia 2017 Wsadziłem łożyska FŁT. Nie jest to górna półka, a choć by i była najniższa to żadne łożysko nie powinno się uwalić po 20tu minutach pracy. Ja obstawiam inny problem. Dźwięk który się wydobywa nie jest metaliczny, typowy dla łożysk. Obstawiam bardziej jakby łożysko pracowało w gnieździe rolki. Ciekawe jest to że hałasować zaczyna dopiero po kilku minutach pracy, jak również w zależności od położenia roweru na rolce. Czyli czasem bardziej hałasuje jak jadę bardziej po prawej stronie.
rzezniol Napisano 8 Grudnia 2017 Napisano 8 Grudnia 2017 Obstawiam bardziej jakby łożysko pracowało w gnieździe rolki Takie rzeczy to powinieneś mieć zweryfikowane podczas montażu. Jeżeli tak jest rzeczywiście pozostaje ci klej do łożysk w pewnym ograniczonym zakresie pozwala wyeliminować problem. Tak czy siak masz do zweryfikowania wiele rzeczy ... od gniazda rolki przez jej powierzchnię po oponę. Pozdrawiam
heavy_puchatek Napisano 8 Grudnia 2017 Napisano 8 Grudnia 2017 Podepnę się. Od kilku miesięcy, czyli praktycznie od zakupu ruszając oraz na końcu treningu gdy koło się już zatrzymuje słychać u mnie coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=uvoRlk3GhME&feature=youtu.be Też brzmi na jakieś łożysko czy to raczej normalne dźwięki? Dodam, że na razie efekt się nie pogłębia i gdybym przypadkiem nie trafił na ten temat to pewnie bym nie zwracał uwagi, podczas jazdy nie hałasuje, nie wibruje specjalnie, po prostu działa. Tylko przy prędkosci w okolicy zera, czyli pierwsze kilka ruchów korbą i gdy koło staje. Wolałbym, żeby mi się nie rozsypał bo musiałbym kupić jakiś awaryjny sprzęt na czas naprawy, ale wolałbym być przygotowany Sprzęt to Tacx Blue Motion.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.