Skocz do zawartości

[Wybór roweru] Enduro/Downhill 3,4 k

oliose11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie. Chciałbym kupić rower enduro lub downhill do 3,4 k ale nie wiem jaki rodzaj jest lepszy i jak się do tego zabrać. Czy lepiej kupić już cały rower czy od ramy do reszty kupować. Z góry dziękuje za pomoc :P

Napisano

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie co chcesz od roweru. Czy wolisz ostrą rąbankę w dół na pełnej petardzie to wybierz DH ale jeżeli lubisz włóczyć się po górach z podjazdami i zjazdami albo lubisz zabawę z bike parkach typu "Enduro Trails" to rower enduro będzie lepszy. Ogólnie rowery enduro są bardziej wszechstronne bo DH to tylko w dół. 

Napisano

Wolałbym dh ale ze względu na jego wage i problem z podjazdem to jednak chyba enduro :P

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie co chcesz od roweru. Czy wolisz ostrą rąbankę w dół na pełnej petardzie to wybierz DH ale jeżeli lubisz włóczyć się po górach z podjazdami i zjazdami albo lubisz zabawę z bike parkach typu "Enduro Trails" to rower enduro będzie lepszy. Ogólnie rowery enduro są bardziej wszechstronne bo DH to tylko w dół. 

Wolałbym dh ale ze względu na jego wage i problem z podjazdem to jednak chyba enduro poza tym dh nawet używany jest drogi

Napisano

Możesz sobie wypożyczyć rower enduro i DH i sam zobaczysz co Ci bardziej leży pod 4 literami. Enduro to tak jak pisałem rowery bardziej uniwersalne - dobrze wjeżdżają a jeszcze lepiej zjeżdżają ale wiadomo że nie dorówna zjazdówce w jeździe w dół. Każdy z tych rowerów ma plusy i minusy zależne od tego co oczekujesz od tego pojazdu. A co do ceny to już zależy dużo od jakości i osprzętu oraz tego jaka Ci się okazja trafi. Kupując używkę tego typu rowerów trzeba być ostrożnym bo oba typy tych rowerów nie są stworzone do spokojnej jazdy i ramy mogą być wysłużone przez co długo nie posłużą a przede wszystkim można sobie zrobić krzywdę bo ktoś ukrył pękającą ramę czy coś w tym stylu. Ja jestem za enduro i przejeździłem trochę rowerów od XC do DH że stwierdzić że enduro to rower właśnie dla mnie ;)

Napisano

A ja powiem tak - w tej cenie to trzeba patrzeć co jest. I co jest w dobrym stanie i dobrej cenie. I brać. 

Ja od siebie mogę polecić rower którego używałem - NS Soda FR. Rama o zmiennej geometrii, można zmienić skok i długość tylnego trójkąta. Zwrotna, sztywna, wytrzymała. Da się na tym i podjeżdżać i wybrać na trasę zjazdową, w zależności od konfiguracji. Do tego spokojnie można kupić w tej cenie taki rower, nawet w stanie idealnym.

Poza tym z fulli to wielkiego wyboru niestety nie ma, na pewno wart rozważenia jest Giant Reign, jeszcze dość uniwersalny, ze zjazdówek jest Spec Demo, Giant Glory, ale to już niestety tylko na trasę i wyciąg. 

Napisano

Możesz sobie wypożyczyć rower enduro i DH i sam zobaczysz co Ci bardziej leży pod 4 literami. Enduro to tak jak pisałem rowery bardziej uniwersalne - dobrze wjeżdżają a jeszcze lepiej zjeżdżają ale wiadomo że nie dorówna zjazdówce w jeździe w dół. Każdy z tych rowerów ma plusy i minusy zależne od tego co oczekujesz od tego pojazdu. A co do ceny to już zależy dużo od jakości i osprzętu oraz tego jaka Ci się okazja trafi. Kupując używkę tego typu rowerów trzeba być ostrożnym bo oba typy tych rowerów nie są stworzone do spokojnej jazdy i ramy mogą być wysłużone przez co długo nie posłużą a przede wszystkim można sobie zrobić krzywdę bo ktoś ukrył pękającą ramę czy coś w tym stylu. Ja jestem za enduro i przejeździłem trochę rowerów od XC do DH że stwierdzić że enduro to rower właśnie dla mnie ;)

można też rame ht i częsci według uznania :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...