PenigroX Napisano 30 Września 2017 Napisano 30 Września 2017 Witam no więc nadszedł czas na wymianę łańcucha, ale z racji że przespałem sprawę dochodzi do tego kaseta . Fabrycznie jest takie coś 1. Kaseta Shimano Deore 11-32 10 speed 2. Łańcuch Nie mam pojęcia 3. Korba Shimano Deore T611 48/36/26 175mm Teraz pytanie co można zestawić z tą korbą żeby to miało sens i może przetrwało dłużej niż obecny zestaw? Nie ukrywam, że nie chciałbym na to wydawać nie wiadomo ile no chyba że rzeczywiście by się opłacało ( w sensie trwałości długości użytkowania) . Ktoś coś może podpowiedzieć ? Z góry dzięki
Gość Napisano 30 Września 2017 Napisano 30 Września 2017 przetrwało dłużej niż obecny zestaw? A ile przetrwał obecny zestaw?
Witboj Napisano 30 Września 2017 Napisano 30 Września 2017 Zarówno kaseta jak i korba wcale nie są / były najgorsze. Zakładam, że korba jest OK, zresztą powinna mieć wymienne blaty. Kaseta, jak sam piszesz do wymiany (zakładam, że poleciały inne koronki niż 2 najmniejsze, które też są wymienialne). Wniosek nasuwa się sam - spustoszenia dokonał łańcuch i niestety Ty sam - nie mierząc go regularnie dopuściłeś by zużyty łańcuch zniszczył kasetę, ale to już wiesz. Sam też mam kasetę Deore 10x tylko do 36 i właśnie trzeci łańcuch przyjęła bez "szemrania". Moim zdaniem możesz spokojnie odkupić kasetę jaką miałeś (skoro nie chcesz przeinwestować), tylko tym razem postawić na lepszy łańcuch. Niestety moje ostatnie doświadczenia z łańcuchami KMC nie pozwalają mi ich dłużej polecać - ja postawiłem na takiego Connexa http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-10sg-spinka-najnowszy-i6701658004.html ale też nie mogę doradzić zakupu na 100% bo przejechałem na nim na razie 100km, więc za mało, żeby coś konkretnie napisać.
PenigroX Napisano 30 Września 2017 Autor Napisano 30 Września 2017 A ile przetrwał obecny zestaw? Szczerze nie jestem w stanie policzyć ogólnie rower używam cały rok aczkolwiek na dłuższe wyprawy jeżdżę teraz rzadko myślę że będzie te 4 tyś+ w ciągu już prawie 2 lat myślę . Natomiast nie mam pojęcia od kiedy zaczęło się coś dziać na ten moment wiem że łańcuch jest ostro wyjechany To co jest ktoś w stanie polecić jakiś sprawdzony zestaw łańcuch+ kaseta ?
gtb Napisano 30 Września 2017 Napisano 30 Września 2017 Kaseta CS-HG500 i do tego łańcuch KMC X10 (w przeciwieństwie do @ ma o nim bardzo dobre zdanie).
PenigroX Napisano 30 Września 2017 Autor Napisano 30 Września 2017 Ok a przykładowo jest sens dopłacania do jakiegoś lepszego łańcucha czy raczej żywotność byłaby podobna ?
gtb Napisano 30 Września 2017 Napisano 30 Września 2017 Lepsze (ponoć, bo sam nie miałem okazji testować) są Campagnolo C10 ( 2 x droższe ale 2 x trwalsze już raczej nie). KMC X10 to taki złoty środek cena/trwałość.
PenigroX Napisano 30 Września 2017 Autor Napisano 30 Września 2017 W takim razie chyba zostanę przy tym aczkolwiek jeszcze zastanawiam się nad ilością zębów w kasecie . Na tej praktycznie nie używałem tych ostatnich biegów 7/10 (na średnim i dużym blacie )więc nie wiem czy nie spróbować tej 34 czy zostać jednak przy tym samym ? Dużo jest różnica ? Nie chce też nie wiadomo jak machać (przykładowo na najmniejszym blacie nie da się praktycznie jeździć ) średnio jeżdżę 25 km/h+ na rowerze crossowym .
gtb Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Kaseta 11-34 poza najmniejsza zębatką zmiękczy ci przełożenia na poszczególnych koronkach o jeden ząb (przy 2 największych o 2) , zawsze warto spróbować choć w tego typu sytuacjach najlepsze rozwiązanie to pozostawienie ciaśniejszej kasety i zmniejszenie ilości zębów na koronkach korby.
Waza Napisano 1 Października 2017 Napisano 1 Października 2017 Ja, podobnie jak @@gtb, jestem dobrego zdania o łańcuchach KMC z serii X. Dla napędów 10-rzędowych bardzo dobrą relację cena/trwałość ma KMC X10.73. Jeżeli zdecydujesz się na kasetę o większej rozpiętości niż obecna, to nie zapomnij odpowiednio wydłużyć nowego łańcucha. Natomiast jeżeli poważnie myślisz o znaczącym wydłużeniu żywotności nowego napędu, to warto pomyśleć o jeździe w systemie na dwa łańcuchy. Bo to wyciągający się łańcuch powoli niszczy kasetę. W takim systemie zmieniasz łańcuch co 600-800 km, najlepiej jest po takim przebiegu wyczyszczony łańcuch powiesić na gwoździu razem z drugim łańcuchem i porównać długości, na rower założyć ten który jest krótszy, różnice będą na ogół niewielkie, rzędu 0,5 mm. Łańcuchy KMC mają spinki w zestawie, co ułatwia sprawę. Ale przyznam że przy kasecie Deore jest to średnio opłacalne, ten system, albo jeszcze lepiej system na 3 łańcuchy stosuje się na ogół przy bardzo drogich kasetach XT, XTR albo Sramowskich X-DOME,
PenigroX Napisano 1 Października 2017 Autor Napisano 1 Października 2017 Dzięki w takim razie już wszystko wiem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.