martiniocp Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Witam forumowiczów. Zanim zbesztacie mnie za odgrzewanie kotleta, proszę przeczytajcie na czym polega mój problem. Otóż jak wspomniałem w temacie, przeskakuje mi łańcuch. Dzieje się to po wymianie kasety [9r] oraz samego łańcucha. Korby [deore] są dosyć świeże - kupione nowe niecały rok temu. Więc po zmianie kasety i łańcucha była totalna tragedia - nie dało się jechać na wyższych biegach. Na początku skróciłem łańcuch wg wzoru: " największy blat z przodu, największy z tyłu z pominięciem wózka, + 2 piny, itd." Było lepiej, ale nie idealnie. Kolejny krok - wywalenie spinki connex'a i wstawienie zwykłego ogniwa łączącego. Byłem strasznie szczęśliwy bo po wymianie spinki na zwykłe ogniwo rower zaczął działać wzorowo. Przynajmniej tak mi się wydawało. Otóż na prostym problem nie występuje - mogę śmiało "cisnąć" na stojąco pod górkę, na maksa i jest ok. Słabo robi się jak pojawią się wertepy. Podczas redukcji biegów, na nierównym terenie, układ przeskakuje kilka ogniw zanim załapie. Nie wiem co może być tego przyczyną - może należy przytulić wózek bliżej kasety? Czy możliwe, że zębatki w samym wózku rozrabiają? Dzięki z góry za pomoc i cierpliwość.
Ilia Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 Ja bym szukał przyczyny w przerzutce. Może ma pękniętą sprężynę od napinania wózka. Albo jakieś inne sprężynki za słabo trzymają jak trzepie łańcuchem.
krzyszy691 Napisano 10 Września 2017 Napisano 10 Września 2017 CN-HG53 łańcuch do 9 rzędowych Shimano. Taki masz?
martiniocp Napisano 11 Września 2017 Autor Napisano 11 Września 2017 Łańcuch standardowy shimano do 9r. Nie kierunkowy bo z symbolami po obu stronach ogniw. Pzdr.
Witboj Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Jeżeli korba jest w dobrym stanie, łańcuch i kaseta nowe to coś może być niekompatybilne. Musisz podał pełne dane całego napędu - producent i model przerzutek z przodu i z tyłu (pełny symbol wygrawerowany na przerzutkach), to samo korba, kaseta, suport (wraz z długością osi bo może problem leży w linii łańcucha), sam łańcuch. Problemem może być też krzywy hak przerzutki.
martiniocp Napisano 11 Września 2017 Autor Napisano 11 Września 2017 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Więc co do typu części to cała grupa Deore. Nie ma żadnych dodatkowych symboli/ nr seryjnych. Łańcuch - CN-HG53, kaseta 9r Shimano. Jest to mój drugi łańcuch w tym zestawie a ten pierwszy [taki sam] działał bez zarzutu. Sprawdziłem dzisiaj odległość górnej zębatki wózka od największej zębatki w kasecie i jest trochę za daleko, przynajmniej z tego co mówią na sieci. U mnie jakiś 1cm, może nawet trochę więcej. Śruba "B" odprężona na maksa, więc przerzutka sama już się nie dosunie. Chyba ją odkręcę i ręcznie dosunę o te kilka milimetrów. Jak to nie pomoże, to chyba zaryzykuję wymianę kółek w wózku. Pzdr.
krzyszy691 Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Linki i pancerze - wymienić, sprawdzić w szczegolnosci prawidłowość przycięcia pancerzy na jego zakończeniach po zdjęciu metalowych (plastikowych) końcówek oporowych. Czy pancerz ma łagodne łuki w doprowadzeniach do przerzutki (mile widziane foto), wyjście z manetki do ramy, nie był zagięty itp.
martiniocp Napisano 11 Września 2017 Autor Napisano 11 Września 2017 Hmmm.. Może źle sformułowałem temat - chodziło mi bardziej o ślizganie się łańcucha niż przeskakiwanie z biegu na bieg. Pzdr.
Waza Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Jest to mój drugi łańcuch w tym zestawie a ten pierwszy [taki sam] działał bez zarzutu. Tutaj szukał bym przyczyny "ślizgania" łańcucha. Skoro to jest drugi nowy łańcuch, na starszej kasecie to być może zajechałeś niektóre koronki kasety starym rozciągniętym łańcuchem i teraz kaseta nie chce przyjąć nowego łańcucha. Wrzuć zdjęcia kasety, zrobione prostopadle, może da się ocenić jej stan.Drugi najczęstszy powód to skrzywiony hak przerzutki, o czym wspomniał @,
martiniocp Napisano 11 Września 2017 Autor Napisano 11 Września 2017 Pisałem wyżej, że kaseta też nowa. Korby świeże. Hak, na oko, prosty. Pzdr.
Waza Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Przepraszam, nie doczytałem że kaseta też nowa. Kaseta oryginalna z pudełka, czy jakaś składana?
krzyszy691 Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Jak masz możliwość dla porównania na innym rowerze.Sprawdzić siłę sprężyny napinającego prowadnicę wózka prowadzącego łańcuch.
martiniocp Napisano 11 Września 2017 Autor Napisano 11 Września 2017 Przepraszam, nie doczytałem że kaseta też nowa. Kaseta oryginalna z pudełka, czy jakaś składana? Spoko, spoko:) Kaseta nowa - Shimano. Jak masz możliwość dla porównania na innym rowerze.Sprawdzić siłę sprężyny napinającego prowadnicę wózka prowadzącego łańcuch. Czy np. 105-ka z szosy powinna mieć podobną siłę napięcia bo tak się składa, że akurat mam pod ręką. Czy ktoś przerabiał temat kółek w wózku. Co tak defacto dzieję się, kiedy owe się zużyją? pzdr. Pzdr.
Waza Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Kółka przerzutki rzeczywiście mają wpływ na precyzję napędu, ale wbrew pozorom to nie wytarte zęby kółek najbardziej upośledzają zmianę przełożeń tylko "rozchybotanie kółka", tzn. kiedy wypracowane kółko nie trzyma linii i nie jest w stanie precyzyjnie przekierować łańcucha. Nie bez powodu pytałem wyżej czy nowa kaseta jest "z pudełka" czy też może kupiona na allegro od kogoś kto ją złożył. Koronki kasety potrafią się różnić zależnie od zestopniowania kasety, i tak np. w kasecie Deore 9rz. HG61 koronka 11 z kasety 11-32 nie będzie współpracować z łańcuchem jeżeli będzie założona do kasety 11-34, i koronka 12 z kasety 11-32 nie będzie współpracować z łańcuchem jeżeli będzie założona do kasety 12-36.
krzyszy691 Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Łańcuch nie został rozkonserwowany ze "stanu magazynowego". Kupić urządzenie do mycia łańcucha na mokro bez zdejmowania z napędu ( czasem dostępne w np.: Bricomarche ) - użyć go. Łancuch naoliwić i wytrzeć do sucha ściereczką.
martiniocp Napisano 11 Września 2017 Autor Napisano 11 Września 2017 Łańcuch nie został rozkonserwowany ze "stanu magazynowego". Kupić urządzenie do mycia łańcucha na mokro bez zdejmowania z napędu ( czasem dostępne w np.: Bricomarche ) - użyć go. Łancuch naoliwić i wytrzeć do sucha ściereczką. Przed założeniem łańcuch oczywiście umyłem. Moczył się w ekstrakcyjnej ze 30 minut. Potem nasmarowany zgodnie ze sztuką pzdr.
krzyszy691 Napisano 11 Września 2017 Napisano 11 Września 2017 Wózek ma dwie rolki, jedna nazywa się prowadząca a druga napinająca, nie wolno zamienić ich miejscami. Jak i odwrotnie założyć (odwrócić o 180°).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.