typper Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Witam, chciałem zapytać czy jest możliwość blokady zakresu przerzutki od strony manetki - może poprzez mocniejsze naciągniecie linki? Problem z jakim walczę to spadający lancuch z tylnej przerzutki (górny bieg) w szprychy. Zakres przerzutki wydaje się dobrze wyregulowany, wózek chodzi płynnie w całym zakresie - niestety kiedy jadę na najwyższym biegu i przy próbie zmiany na bieg wyższy (co teoretycznie jest nie możliwe i powinno być zablokowane) manetka daje mi możliwość pociągnięcia linki o pół biegu wyżej co powoduje wyrzucenie łańcucha w szprychy. Sprawdzałem na dwuch innych rowerach (u znajomych) - takiej możliwości nie ma czyli na pierwszym biegu jak z poziomu manetki próbuje zmienić bieg na wyższy to wózek "stoi" nieruchomo. mam nadzieje ze mniej więcej wytłumaczyłem o co chodzi. To mój pierwszy post wiec bądźcie wyrozumiali. dzięki i pozdrawiam.
borsooq Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Ile biegów jets na manetce, a ile na zębatce/wolnobiegu/kasecie? Nie masz przypadkiem mniej z tyłu na kasecie/wolnobiegu niż dostępnych na manetce? Ewentualnie zakres śruby ograniczającej jest za duży.
typper Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Napisano 27 Sierpnia 2017 Wolnobieg jak i manetka po 7 biegów. Generalnie to nic nie zmieniałem od nowości. Co do zakresu, przerzutka wchodzi na bieg dobrze dopiero jak na przykład przez pomyłkę na manetce z 1 biegu dam do połowy w górę (co powinno być zablokowane) to łańcuch ląduje w szprychach.
bbc Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Zakres przerzutki wydaje się dobrze wyregulowany, Zakres przerzutki jest ewidentnie źle wyregulowany. To przerzutka nie powinna dać się pociągnąć wyżej niż ostatnie kółko w wolnobiegu/kasecie. Od tego są dwie śrubki na przerzutce - jedna ogranicza górny zasięg a druga dolny. I jeśli je dobrze wyregulujesz to możesz sobie linkę nawet rękami ciągać a łańcuch nie spadnie poniżej ani powyżej.
Witboj Napisano 27 Sierpnia 2017 Napisano 27 Sierpnia 2017 Tak jak napisał bbc. Zakres regulujesz śrubka przerzutki z napisem L lub Low , a nie manetką. Musisz zmniejszyć zakres.
borsooq Napisano 28 Sierpnia 2017 Napisano 28 Sierpnia 2017 Aczkolwiek, np. w M310 manetce jest coś podobnego do półbiegu - jak się wychyli na przedostatnim biegu bardzo mocno wajchę, to przerzutka zrobi taki półbieg - pójdzie trochę dalej i się cofnie. Tu przypuszczam, że jest dokładnie tak samo. Ewidentnie do regulacji są śruby L i H. Całą przerzutkę też warto by poprawić albo nastawić od nowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.