Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano STEF-51 / Shimano Altus M280 - regulacja zakresu

typper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

chciałem zapytać czy jest możliwość blokady zakresu przerzutki od strony manetki - może poprzez mocniejsze naciągniecie linki?

Problem z jakim walczę to spadający lancuch z tylnej przerzutki (górny bieg) w szprychy. 

Zakres przerzutki wydaje się dobrze wyregulowany, wózek chodzi płynnie w całym zakresie - niestety kiedy jadę na najwyższym biegu i przy próbie zmiany na bieg wyższy (co teoretycznie jest nie możliwe i powinno być zablokowane) manetka daje mi możliwość pociągnięcia linki o pół biegu wyżej co powoduje wyrzucenie łańcucha w szprychy.

Sprawdzałem na dwuch innych rowerach (u znajomych) - takiej możliwości nie ma czyli na pierwszym biegu jak z poziomu manetki próbuje zmienić bieg na wyższy to wózek "stoi" nieruchomo. 

mam nadzieje ze mniej więcej wytłumaczyłem o co chodzi. To mój pierwszy post wiec bądźcie wyrozumiali.

dzięki i pozdrawiam. 

Napisano

Ile biegów jets na manetce, a ile na zębatce/wolnobiegu/kasecie? Nie masz przypadkiem mniej z tyłu na kasecie/wolnobiegu niż dostępnych na manetce?

Ewentualnie zakres śruby ograniczającej jest za duży.

Napisano

Wolnobieg jak i manetka po 7 biegów. Generalnie to nic nie zmieniałem od nowości.

Co do zakresu, przerzutka wchodzi na bieg dobrze dopiero jak na przykład przez pomyłkę na manetce z 1 biegu dam do połowy w górę (co powinno być zablokowane) to łańcuch ląduje w szprychach.

Napisano

Zakres przerzutki wydaje się dobrze wyregulowany,

Zakres przerzutki jest ewidentnie źle wyregulowany. To przerzutka nie powinna dać się pociągnąć wyżej niż ostatnie kółko w wolnobiegu/kasecie. Od tego są dwie śrubki na przerzutce - jedna ogranicza górny zasięg a druga dolny. I jeśli je dobrze wyregulujesz to możesz sobie linkę nawet rękami ciągać a łańcuch nie spadnie poniżej ani powyżej.

Napisano

Aczkolwiek, np. w M310 manetce jest coś podobnego do półbiegu - jak się wychyli na przedostatnim biegu bardzo mocno wajchę, to przerzutka zrobi taki półbieg - pójdzie trochę dalej i się cofnie. Tu przypuszczam, że jest dokładnie tak samo.

Ewidentnie do regulacji są śruby L i H. Całą przerzutkę też warto by poprawić albo nastawić od nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...