devon Napisano 20 Sierpnia 2017 Napisano 20 Sierpnia 2017 Witam.Zakupiłem niedawno Orkana 5.0 ale mam dziwne wrażenie że z łańcuchem jest coś nie tak.Przymiar wpada nawet na 0.75 co mnie dziwi bo łańcuch ma przejechane ledwo 600km zresztą jak i cały rower.Przy próbie odchylenia łańcucha na największej zębatce z przodu i małej z tyłu łańcuch odchyla się tak jak bym spodziewał czyli minimalnie ale dolny odcinek przesuwa się cały po zębatkach a górny nie.. Podjechałem do serwisu gdzie pracownik użył swojego przymiaru (identycznego) i ocenił go jako "w porządku" Drugi rower który jest po wymianie napędu i łańcucha (conex 808) nie ma tego problemu z przesuwającym się dolnym odcinkiem łańcucha dlatego potrzebuję opinii bardziej obeznanych rowerzystów . aby zobrazować moje pokraczne tłumaczenie dodaje plik wideo
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2017 Przymiar nie wpadł do końca ( zawsze się lekko oprze ), więc na czym polega problem Co to za łańcuch
devon Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Napisano 20 Sierpnia 2017 KrissDeValnor łańcuch to jakiś kmc w specyfikacji roweru nie ma o tym nawet słowa ,chodzi mi o to czy łańcuch powinien porusza przesuwać się po wszystkich żębach korby przy lekkim jego naciąganiu w stronę kierownicy
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2017 Pewnie chodzi o to, że od góry jest blokowany przez kasetę z tyłu, więc z automatu na dole luz jest większy, bo przecież wózek przerzutki nie jest nieruchomy, a kaseta kręci się do tyłu, kiedy rower stoi.
devon Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Napisano 20 Sierpnia 2017 Przy pociąganiu łańcucha tak jak na filmiku porusza się cały łańcuch co według mnie widać na nagraniu.Nie wiem czy powinno występować coś takiego czy wręcz przeciwnie ponieważ jak już pisałem na samym początku w rowerze w którym wymieniłem cały napęd (kaseta,łańcuch,korba) odchylić mogę jedynie odchylić ogniowe ale bez przesuwania się całego łańcucha po zebatkach korby
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2017 Nie wiem jak dobraną masz długość łańcucha ( może masz ogniwo za dużo ), ale jak wszystko pracuje jak trzeba, a łańcuch nie przeskakuje i nie spada, to nie ma się co przejmować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.