Celir Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisano 19 Sierpnia 2017 Witam. Zastanawiam się nad ramą Dartmoor Primal+. Nie wiem jednak czy moja korba pozwoli mi uzyskać odpowiednią linię łańcucha. Mam napęd 1x11 zbudowany na shimano m8000 z korbą Deore m615. Czytałem że dając podkładkę dołączoną do korby da się uzyskać linię dobrą do piasty boost. Czy ktoś tego próbować i mógł by podzielić się wrażeniami?
Qbek84 Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisano 19 Sierpnia 2017 Ja używałem przez pewien czas w rowerze z BOOST'em korby M8000 z dodatkową podkładką pod miską z prawej strony. Nie było z tego powodu jakichś problemów. Później zmieniłem na M7000 w wersji B1 czyli pod BOOST i pozbyłem się nadmiarowej podkładki. Łańcuch w obydwóch przypadkach spada przy kręceniu do tyłu na najwyższych zębatkach kasety
Arni220 Napisano 19 Sierpnia 2017 Napisano 19 Sierpnia 2017 Dla tego proponuję poeksperymentować najpierw z normalnym przykręceniem tej korby. Jej linia łańcucha wynosi 50mm, a kasety w systemie Boost ok. 48mm, a więc nadal korba jest przesunięta względem kasety. Pytanie jednak, czy dasz radę zamontować tak korbę, by jej zębatka nie zahaczyła o tylne widełki? Czy szeroka opona + nie będzie ocierać o łańcuch? Czy zębatki kasety nie będą tworzyć jakichś anomalii z łańcuchem (chodzi o małe koronki). Jak wszystkie odpowiedzi będą pozytywne, to zostawił bym obecną korbę wkręcając ją zgodnie ze specyfikacją producenta.
Celir Napisano 19 Sierpnia 2017 Autor Napisano 19 Sierpnia 2017 Ciężko odpowiedzieć na te pytania nie mając jeszcze ramy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.