Skocz do zawartości

[Boost]Korba do boost 1x11

Celir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zastanawiam się nad ramą Dartmoor Primal+. Nie wiem jednak czy moja korba pozwoli mi uzyskać odpowiednią linię łańcucha. Mam napęd 1x11 zbudowany na shimano m8000 z korbą Deore m615. Czytałem że dając podkładkę dołączoną do korby da się uzyskać linię dobrą do piasty boost. Czy ktoś tego próbować i mógł by podzielić się wrażeniami?

Napisano

Ja używałem przez pewien czas w rowerze z BOOST'em korby M8000 z dodatkową podkładką pod miską z prawej strony. Nie było z tego powodu jakichś problemów. Później zmieniłem na M7000 w wersji B1 czyli pod BOOST i pozbyłem się nadmiarowej podkładki.

Łańcuch w obydwóch przypadkach spada przy kręceniu do tyłu na najwyższych zębatkach kasety :)

Napisano

Dla tego proponuję poeksperymentować najpierw z normalnym przykręceniem tej korby. Jej linia łańcucha wynosi 50mm, a kasety w systemie Boost ok. 48mm, a więc nadal korba jest przesunięta względem kasety. Pytanie jednak, czy dasz radę zamontować tak korbę, by jej zębatka nie zahaczyła o tylne widełki? Czy szeroka opona + nie będzie ocierać o łańcuch? Czy zębatki kasety nie będą tworzyć jakichś anomalii z łańcuchem (chodzi o małe koronki). Jak wszystkie odpowiedzi będą pozytywne, to zostawił bym obecną korbę wkręcając ją zgodnie ze specyfikacją producenta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...