ads Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Witam Mam problem z piasta. Podczasz jazdy przeskakuja same biegi, cos strzela ciagle na 5-8 wogole nie da sie pedalowac. Dzisiaj wyregulowalem linke i na 1-4 chodzi dobrze ale na 5-8 caly czas to samo
MikeSkywalker Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 No to wychodzi na to że piasta ma jakąś awarię, dlatego że ośmiobiegowe piasty Shimano to tak naprawdę 2x4biegi. Więc wychodzi na to że coś z elementem odpowiedzialnym za 4 z nich jest nie halo.
ads Napisano 16 Sierpnia 2017 Autor Napisano 16 Sierpnia 2017 jakies pomysly jak to naprawic? linka jest dobrze zalozona? https://zapodaj.net/d0ef39761722d.jpg.html https://zapodaj.net/6ad984e5a1b1c.jpg.html
Mod Team Puklus Napisano 16 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2017 No trzeba rozebrać piastę i zobaczyć co sie tam dzieje. Zalecam nie używać koła do tego czasu.
MikeSkywalker Napisano 16 Sierpnia 2017 Napisano 16 Sierpnia 2017 Widząc w jakim stanie jest łańcuch i okolice piasty podejrzewam że i piasta może być zaniedbana. Serwis niestety konieczny.
Szczoor Napisano 21 Sierpnia 2017 Napisano 21 Sierpnia 2017 Szanowni mam taką samą 8 biegowa piastę. Potrzebuje ja przeserwisowac, przesmarowac itd. Może ktoś podpowiedzieć co i jak? Nigdy nie serwisowaniem piasty takiej. I przede wszysykim czym smarować? Mam otwór, miedziany, smar do łańcuchów motocyklowych, olej do maszyn do szycia. Coś się nada?
Mod Team Puklus Napisano 21 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 21 Sierpnia 2017 Procedura shimano wygląda mniej wiecej tak: - wyjąc mechanizm z korpusu - zanurzyć na o ile pamiętam 80mm w specjalnym oleju - wyjąc i zostawić do ocieknięcia - łożyska kulkowe nasmarować specjalnym smarem do tych piast - złożyć. Zakładam ze specjalnych płynów nie masz, wiec trzeba szukać parametrów i ich zamienników. Ponoć jak sie zanurzy w złym oleju to może to spowodować błędy w pracy mechanizmu, nie wiem, nie sprawdzałem.
Szczoor Napisano 21 Sierpnia 2017 Napisano 21 Sierpnia 2017 Ok dziękuję za odpowiedź. Tak właśnie myślałem że trzeba mieć specjalne plyny Zastanawiam się tylko czy jakiś zamiennik jest bo ten ori shimano to 400 zł. Troche przesada. A jest to olej mineralny z tego co doczytalen
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.