Skocz do zawartości

[napęd] wymiana tylnego napędu

perKac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio wzięło mnie na ulepszanie roweru. Jako że nie mam prawie żadnego doświadczenia w tym temacie to zwracam się z problemem tutaj.

Myślę o wymianie całego tylnego napędu lub tylko przedniej korby. Obecne podzespoły są przestarzałe i w miarę zużyte (korba no name, zwykły wolnobieg 6rz., tyln. przerzutka Acera, itp.). Na początku planowałem wymienić korbę na Alivio FC-M4060, ale zastanawiam się czy nie pójść o dwa kroki dalej i zamiast tego wymienić tylny napęd wraz z kołem na 8 albo 9 rzędowy.

Wyglądałoby to tak:

Przerzutka Alivio RD-M4000 - 110zł

Kaseta Alivio + łańcuch - 130zł

Manetka Altus SL-M2000 - 60zł

I do tego jakieś koło za 60-70zł.

Czy ten plan ma ręce i nogi? Zależy mi na usprawnieniu napędu i nie wiem co da mi najwięcej korzyści względem wydanych pieniędzy.

Napisano

Chcesz poszerzyć zakres przełożeń? To są te korzyści? Zdefiniuj, proszę.

Jakie stopniowanie obecnej korby? Może być potrzebna zmaina przerzutki z przodu.

Najtańsze koło, to Stars Circle Swift Arriv + Joytech na kasetę ~80pln. Ale w tej chwili można wyrwać fajne Rodi Skorpion zaplecione zarówno z Joytechami, jak i Novatecami. Te drugie na łożyskach maszynowych są bardzo chwalone. Obydwie opcje będa droższe, ale też i lepsze i lżejsze. Właśnie - jakie to koła są? Ja tu prawię o 28".

Przerzutka tylna lepiej RD-M591.

Łańcuch: KMC x8.93

Modyfikacja ma sens, imho.

Napisano

Po dniu dzisiejszym siły wyższe zmusiły mnie jednak do wymiany kół :). Wezmę te Rodi Skorpion ('26).

Mówiąc o korzyściach mam na myśli to żeby cały rower chodził po prostu lżej. Przesiadając się z roweru kolegi na mój, czuję się jakbym jechał z kowadłem przyczepionym do tyłu roweru. Domyślam się, że w dużym stopniu przekłada się na to waga sprzętu, ale czy wymiana korby bądź przerzutki na coś lepszego, przybliży mnie do takich "odczuć"?
​Przy okazji może mi ktoś doradzić jaką kasetę na 7 biegów brać?

Napisano

Tak naprawdę wiele zależy od ogólnej wagi roweru. Sporo dają opony. Istotna składowa to też piasty.

Miałem przez chwilę dwa rowery:

Grand 26" na stars circle + joytech + kenda cobra 2.0. Waga ogólna: ~16kg

Peugeot 28" na rigida zac2000 + deore + kenda Khan 1.75. Waga ogólna: 14kg

Obydwa obwieszone błotnikami, bagażnikami i innymi przydasiami. Ten drugi względem pierwszego wręcz sam jeździ.

Nie wiem jaka jest główną przyczyna, ale założyłbym, że jest to wypadkowa oporu toczenia opony, oporu toczenia piasty, wagi kół i całego roweru.

Trudno powiedzieć, czy ma nowych kółkach osiągniesz taki komfort, jak na rowerze kolegi.

Co do zakupu: nic nie reklamuje, ale zajrzyj na e-bmx.pl. mają czasem fajne promocje na koła. Sam tam kupiłem przednie rigida zac2000 + deore m530 za ~65pln

Mieli coś fajnego na novatecach. Powiem, że różnica w oporze toczenia kół na joytechach, a deore jest duża. Jeśli budżet tak nie pili, to warto zainwestować w lepsze piasty.

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc. Zastanawiam się teraz nad dwoma zestawami:
http://allegro.pl/kola-airline-plus-26-maszynowe-rodi-novatec-kaseta-i6913826679.html albo https://asbike.pl/pl/kola/255-kola-2628-rodi-scorpionnovatec-kaseta-8910.html
Problem w tym że pierwsze (białe) mi się bardziej podobają ale za cholerę nie mogę znaleźć informacji o użytych piastach (nt-a361sbt i nt-f362sbt). Z drugiej strony to wciąż Novatec.. Ryzykować? 

Co do sklepu ebmx to z ciekawszych rzeczy znalazłem komplet ryde stratos + łożyska no name (mechaniczne) za 150 albo koło na przód zac 2000 + novatec 751 (75zł).

Napisano

Napisz i tych kołach w dziale z kołami. Tam urząduje często cervandes, który na takim secie jeździ (scorpion + NT-802GCC). Z tego, co widze, to w jednym z wątków (https://www.forumrowerowe.org/topic/220850-komplet-kol-26-pod-kasete-7-rzedowa-200zl/) polecał ten set: http://allegro.pl/wzmocnione-kola-26-rodi-scorpion-novatec-8-9-10rz-i6687559074.html

Jeszcze coś dopiszę: ponownie - nic nie reklamuję, ale w e-bmx możesz z komponentów kupionych u nich w sklepie zamówić gotowe, złożone i wycentrowane koło. Ta Rigida/Ryde Zac 2000 + Novatec 751 to okazja. Do tego warto byłoby dokupić piastę NT-802SB + obręcz Ryde Zac 2000 i szprychy. Te obręcze Zac 2000 były u nich w promocji po 20pln i ja taką też kupiłem, ale na 28". Teraz widze tylko pod 36 szprych, a gotowe koło przednie jest na 32, więc... to może wyglądac słabo. Jesli byłyby takie obręcze, to z kompletem zmieśiłbyś się w ~200 pln. Same obręcze są OK, są parametrami bardzoe podobne do tych Rodi Airline 1. Airline Plus nawet nie ma na stronie Rodi. Dziwne.

Powiem szczerze, że w przypadku tego zestawu z Airline Plus + NT-A361SBT, to waga 1115g dupy nie urywa. Moje Zac2000 28" + Deore M530 z najtańszymi szprychami waży 1060g.

Jest: http://cycling.rodi.pt/produtos/show.aspx?produto=138&p=5&title=aros-airline-plus&idioma=pt1

Ciężka, jak diabli.

Napisano

Jak jesteś zainteresowany to będę miał na sprzedaż kompletny napęd 3x9 alivio, z korba i manetkami, nowym łańcuchem XT. Przebieg jakieś 1500km. Jak coś to pisz na pw.

Napisano

Te airline są pieruńsko ciężkie. co z tego, że efekciarskie, skoro będziesz miał wrażenie jakbyś ciągnąć kotwicę za rowerem?

Na lekkość jazdy głównie wpływa waga kół i przede wszystkim rasowa, lekka opona. Napęd może być bardziej lub mniej precyzyjny, może mieć inny zakres przełożeń ale to wszystko nawet jak założyłbyś pełne XT będzie parą w piec jak rower obujesz w ciężkie obręcze i jakieś koszmarne opony.

Ja mam 751 i 802SB, drugi sezon kończę na nich i polecam. Jak już też napisano polecam je do pary z Rodi Skorpion. Poza podłymi nyplami nie mam kołom nic do zarzucenia. Ich podłość polega na tym, że trzy "drapnięte" pokryły się lekko rudą.

Napisano

Koła (Rodi + Novatec) zamontowane, przetestowane i muszę przyznać jestem bardzo zadowolony z piast :D . Przy okazji wymieniłem linki i kasetę. Wielkie dzięki za pomoc!

Napisano

Czy na nową kasetę założyłeś stary łańcuch? Bo tak wynika z tego co napisałeś... A to zły pomysł, bo wyciągnięty łańcuch natychmiast spiłuje kasetę żeby się ułożyła pod nim.

Czym prędzej zamawiaj X8.93

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...