perKac Napisano 9 Sierpnia 2017 Napisano 9 Sierpnia 2017 Ostatnio wzięło mnie na ulepszanie roweru. Jako że nie mam prawie żadnego doświadczenia w tym temacie to zwracam się z problemem tutaj. Myślę o wymianie całego tylnego napędu lub tylko przedniej korby. Obecne podzespoły są przestarzałe i w miarę zużyte (korba no name, zwykły wolnobieg 6rz., tyln. przerzutka Acera, itp.). Na początku planowałem wymienić korbę na Alivio FC-M4060, ale zastanawiam się czy nie pójść o dwa kroki dalej i zamiast tego wymienić tylny napęd wraz z kołem na 8 albo 9 rzędowy. Wyglądałoby to tak: Przerzutka Alivio RD-M4000 - 110zł Kaseta Alivio + łańcuch - 130zł Manetka Altus SL-M2000 - 60zł I do tego jakieś koło za 60-70zł. Czy ten plan ma ręce i nogi? Zależy mi na usprawnieniu napędu i nie wiem co da mi najwięcej korzyści względem wydanych pieniędzy.
borsooq Napisano 9 Sierpnia 2017 Napisano 9 Sierpnia 2017 Chcesz poszerzyć zakres przełożeń? To są te korzyści? Zdefiniuj, proszę. Jakie stopniowanie obecnej korby? Może być potrzebna zmaina przerzutki z przodu. Najtańsze koło, to Stars Circle Swift Arriv + Joytech na kasetę ~80pln. Ale w tej chwili można wyrwać fajne Rodi Skorpion zaplecione zarówno z Joytechami, jak i Novatecami. Te drugie na łożyskach maszynowych są bardzo chwalone. Obydwie opcje będa droższe, ale też i lepsze i lżejsze. Właśnie - jakie to koła są? Ja tu prawię o 28". Przerzutka tylna lepiej RD-M591. Łańcuch: KMC x8.93 Modyfikacja ma sens, imho.
perKac Napisano 9 Sierpnia 2017 Autor Napisano 9 Sierpnia 2017 Po dniu dzisiejszym siły wyższe zmusiły mnie jednak do wymiany kół . Wezmę te Rodi Skorpion ('26). Mówiąc o korzyściach mam na myśli to żeby cały rower chodził po prostu lżej. Przesiadając się z roweru kolegi na mój, czuję się jakbym jechał z kowadłem przyczepionym do tyłu roweru. Domyślam się, że w dużym stopniu przekłada się na to waga sprzętu, ale czy wymiana korby bądź przerzutki na coś lepszego, przybliży mnie do takich "odczuć"?Przy okazji może mi ktoś doradzić jaką kasetę na 7 biegów brać?
borsooq Napisano 9 Sierpnia 2017 Napisano 9 Sierpnia 2017 Tak naprawdę wiele zależy od ogólnej wagi roweru. Sporo dają opony. Istotna składowa to też piasty. Miałem przez chwilę dwa rowery: Grand 26" na stars circle + joytech + kenda cobra 2.0. Waga ogólna: ~16kg Peugeot 28" na rigida zac2000 + deore + kenda Khan 1.75. Waga ogólna: 14kg Obydwa obwieszone błotnikami, bagażnikami i innymi przydasiami. Ten drugi względem pierwszego wręcz sam jeździ. Nie wiem jaka jest główną przyczyna, ale założyłbym, że jest to wypadkowa oporu toczenia opony, oporu toczenia piasty, wagi kół i całego roweru. Trudno powiedzieć, czy ma nowych kółkach osiągniesz taki komfort, jak na rowerze kolegi. Co do zakupu: nic nie reklamuje, ale zajrzyj na e-bmx.pl. mają czasem fajne promocje na koła. Sam tam kupiłem przednie rigida zac2000 + deore m530 za ~65pln Mieli coś fajnego na novatecach. Powiem, że różnica w oporze toczenia kół na joytechach, a deore jest duża. Jeśli budżet tak nie pili, to warto zainwestować w lepsze piasty.
perKac Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Napisano 10 Sierpnia 2017 Dzięki wielkie za pomoc. Zastanawiam się teraz nad dwoma zestawami:http://allegro.pl/kola-airline-plus-26-maszynowe-rodi-novatec-kaseta-i6913826679.html albo https://asbike.pl/pl/kola/255-kola-2628-rodi-scorpionnovatec-kaseta-8910.htmlProblem w tym że pierwsze (białe) mi się bardziej podobają ale za cholerę nie mogę znaleźć informacji o użytych piastach (nt-a361sbt i nt-f362sbt). Z drugiej strony to wciąż Novatec.. Ryzykować? Co do sklepu ebmx to z ciekawszych rzeczy znalazłem komplet ryde stratos + łożyska no name (mechaniczne) za 150 albo koło na przód zac 2000 + novatec 751 (75zł).
borsooq Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisz i tych kołach w dziale z kołami. Tam urząduje często cervandes, który na takim secie jeździ (scorpion + NT-802GCC). Z tego, co widze, to w jednym z wątków (https://www.forumrowerowe.org/topic/220850-komplet-kol-26-pod-kasete-7-rzedowa-200zl/) polecał ten set: http://allegro.pl/wzmocnione-kola-26-rodi-scorpion-novatec-8-9-10rz-i6687559074.html Jeszcze coś dopiszę: ponownie - nic nie reklamuję, ale w e-bmx możesz z komponentów kupionych u nich w sklepie zamówić gotowe, złożone i wycentrowane koło. Ta Rigida/Ryde Zac 2000 + Novatec 751 to okazja. Do tego warto byłoby dokupić piastę NT-802SB + obręcz Ryde Zac 2000 i szprychy. Te obręcze Zac 2000 były u nich w promocji po 20pln i ja taką też kupiłem, ale na 28". Teraz widze tylko pod 36 szprych, a gotowe koło przednie jest na 32, więc... to może wyglądac słabo. Jesli byłyby takie obręcze, to z kompletem zmieśiłbyś się w ~200 pln. Same obręcze są OK, są parametrami bardzoe podobne do tych Rodi Airline 1. Airline Plus nawet nie ma na stronie Rodi. Dziwne. Powiem szczerze, że w przypadku tego zestawu z Airline Plus + NT-A361SBT, to waga 1115g dupy nie urywa. Moje Zac2000 28" + Deore M530 z najtańszymi szprychami waży 1060g. Jest: http://cycling.rodi.pt/produtos/show.aspx?produto=138&p=5&title=aros-airline-plus&idioma=pt1 Ciężka, jak diabli.
Klark Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Jak jesteś zainteresowany to będę miał na sprzedaż kompletny napęd 3x9 alivio, z korba i manetkami, nowym łańcuchem XT. Przebieg jakieś 1500km. Jak coś to pisz na pw.
cervandes Napisano 10 Sierpnia 2017 Napisano 10 Sierpnia 2017 Te airline są pieruńsko ciężkie. co z tego, że efekciarskie, skoro będziesz miał wrażenie jakbyś ciągnąć kotwicę za rowerem? Na lekkość jazdy głównie wpływa waga kół i przede wszystkim rasowa, lekka opona. Napęd może być bardziej lub mniej precyzyjny, może mieć inny zakres przełożeń ale to wszystko nawet jak założyłbyś pełne XT będzie parą w piec jak rower obujesz w ciężkie obręcze i jakieś koszmarne opony. Ja mam 751 i 802SB, drugi sezon kończę na nich i polecam. Jak już też napisano polecam je do pary z Rodi Skorpion. Poza podłymi nyplami nie mam kołom nic do zarzucenia. Ich podłość polega na tym, że trzy "drapnięte" pokryły się lekko rudą.
perKac Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Napisano 15 Sierpnia 2017 Koła (Rodi + Novatec) zamontowane, przetestowane i muszę przyznać jestem bardzo zadowolony z piast . Przy okazji wymieniłem linki i kasetę. Wielkie dzięki za pomoc!
cervandes Napisano 15 Sierpnia 2017 Napisano 15 Sierpnia 2017 Czy na nową kasetę założyłeś stary łańcuch? Bo tak wynika z tego co napisałeś... A to zły pomysł, bo wyciągnięty łańcuch natychmiast spiłuje kasetę żeby się ułożyła pod nim. Czym prędzej zamawiaj X8.93
perKac Napisano 15 Sierpnia 2017 Autor Napisano 15 Sierpnia 2017 Nie nie nie, nowy łańcuch już miałem kupiony i czekał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.