Stahustuff Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam szanownych forumowiczów, przymierzam się do kupna roweru, wpadł mi jeden w oko na allegro, który spełnia moje wszystkie wymagania techniczne, ale jako laik mam wątpliwości co do kasety. Czy mógłby ktoś ocenić, czy kaseta jest zardzewiała? Czy taki stan kasety uniemożliwia normalne użytkowanie? Czy będę musiał ją stosunkowo szybko wymienić?
borsooq Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Jak na mój gust, to jest nieco zużyta. Widać też, że jest przyrdzewiała. Z drugiej strony łańcuch też do wymiany. Jak rower poza tym jest OK, to wynegocjuj upust na wymiane iw ymień kasetę + łańcuch od razu po zakupie. Jak zrobisz to po tanoiści, to zamkniesz się w 100pln (Alivio 9s kaseta + łańcuch KMC X9.93).
Ychu Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 (Alivio 9s kaseta + łańcuch KMC X9.93). Ja tam widzę 10 rzędowy napęd , a to już nie będzie taka tania zabawa. Najprawdopodobniej do wymiany będzie łańcuch i kaseta. Taki stan już raczej nie jest do odratowania.
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2017 Łańcuch do wymiany i powinno zgrać z kasetą. jak nie to tez do wymiany. Jak kaseta tak wygląda to pewnie linki tez do wymiany.
borsooq Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Ja tam widzę 10 rzędowy napęd , a to już nie będzie taka tania zabawa. Najprawdopodobniej do wymiany będzie łańcuch i kaseta. Taki stan już raczej nie jest do odratowania. Kurza stopa. Racja. Jakoś nie policzyłem tej, co na niej jest łańcuch. Kajam się i sypię głowę popiołem. No na 10s to nie będzie 100pln, a raczej 150-170 po taniości (HG500 albo Sunrace CSMS1 + HG54 albo Sunrace CN10A)
Ychu Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Po taniości na wpół spoko - kaseta ok , ale łańcuch warto wziąć jakiś lepszy żeby znów szybko nie zmieniać napędu. Ja proponuję do 10s łańcuch KMC X10.93 - znacznie żywotniejszy od shimano i w podobnej cenie.
Witboj Napisano 7 Sierpnia 2017 Napisano 7 Sierpnia 2017 Dla mnie to ta kaset jeszcze długo pojeździ. Prawda - jest niedomyta i podrdzewiała ale taka rdza kasecie nie przeszkadza w funkcjonowaniu - nie takie pordzewiałe kasety, a zwłaszcza wolno-biegi widziałem. Faktycznie od strony wizualnej to minus ale technicznie bez znaczenia. Gorzej z łańcuchem.
Mod Team Puklus Napisano 7 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2017 Jakoś nie policzyłem tej, co na niej jest łańcuch. Nie ma co liczyć, widać po przerzutce ...
Stahustuff Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Napisano 7 Sierpnia 2017 chyba poszukam jeszcze czegoś innego, skoro kaseta i łańcuch są w takim stanie to pewnie cały rower też jest trochę zdegradowany, a cena jest jak za stan bdb
Mod Team Puklus Napisano 8 Sierpnia 2017 Mod Team Napisano 8 Sierpnia 2017 No widać ze stał w wilgotnych warunkach. Każda śrubka bez zabezpieczenia będzie wyglądać jak kaseta, wiele może być pośniedziałych rzeczy ... Dodatkowo widzę XT a po drugiej stronie rt56 i zaiste br m447 ... odpuść.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.