arek2342 Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Witam, Proszę o podpowiedz jakie przerzutki z manetkami będą pasowały do mojego roweru. Interesuje mnie zakup zestawu przerzutek z manetkami. Zastanawiam się nad xt ewentualnie slx. Obecnie posiadam korbe i przerzutki deore. Dodam że korba wraz z kasetą są nowe i zależy mi na tym aby całość pasowała. Przód 3 biegi tył 8.
Tatanka Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Jeśli szukasz takiej dosyć wysokiej grupy,to lepiej sprzedaj tą kasetę i przejdź na 9 lub 10s.Łatwiej będzie coś kupić.
arek2342 Napisano 17 Lipca 2017 Autor Napisano 17 Lipca 2017 A czy do tej kasety jeżeli kupię przerzutkę np z dyna-sys i manetkę również z tym systemem to będzie działało czy niekoniecznie ? Co do kasety, czy jej wymiana wiąże się z wymianą piasty i łańcucha ?
dran2 Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Tak, jak chcesz więcej rzędów niż 8 to musisz wymienić kasetę i łańcuch, prawdopodobnie korbę też, piasta może zostać. XT i SLX to dzisiaj 11 rzędów, 8 to w XT prehistoria, w SLX nigdy chyba nawet nie istniało.
Dokumosa Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Jak masz kasetę 8s to możesz zastosować przerzutkę od 9s, manetka może zostać a możesz też od razu kupić manetkę 9s (jedno skrajne przełożenie po prostu będzie "nieaktywne"). Jak zjeździsz kasetę to to wymieniasz ją na 9s+łańcuch i "aktywujesz" ogranicznikami na przerzutce do tej pory "martwe" przełożenie.
Tatanka Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Korba z napędu 9rz (jak na zdjeciu) bez problemu obsłuży łańcuch 10s,a wiec i kasetę.Wiec najlepiej od razu zakładaj taką kasetę i przerzutkę oraz manetki.
arek2342 Napisano 17 Lipca 2017 Autor Napisano 17 Lipca 2017 Zdjęcie kasety. Co do jej wymiany to trochę kiepsko bo jest świeżo kupiona przez poprzedniego właściciela.
Tatanka Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Jeśli szkoda Ci kasety za kilkadziesiąt złotych to raczej zapomnij o osprzęcie XT.Nawet jak coś znajdziesz(a wątpię) to zapłacisz krocie.Kasetę zawsze możesz sprzedać.
arek2342 Napisano 17 Lipca 2017 Autor Napisano 17 Lipca 2017 Dzięki za podpowiedz. Muszę to przeliczyć i się zastanowić, koszty rosną czyli reasumując żeby wymienić przerzutke tylną z manetką na np. xt dyna-sys muszę wymienić kasetę i łańcuch (ew piastę czy raczej powinno się obyć bez wymiany?). Co do przerzutki przedniej i manetki również xt to korba jest ok? Czy coś jeszcze powinien wziąć pod uwagę?
Tatanka Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Kaseta i łańcuch do wymiany,piasta zostaje.Obecna przednia przerzutka i korba bez problemu dogada się z manetką 10rz.
sebass52 Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Jak masz kasetę 8s to możesz zastosować przerzutkę od 9s, manetka może zostać a możesz też od razu kupić manetkę 9s (jedno skrajne przełożenie po prostu będzie "nieaktywne"). Jak zjeździsz kasetę to to wymieniasz ją na 9s+łańcuch i "aktywujesz" ogranicznikami na przerzutce do tej pory "martwe" przełożenie. Niestety jesteś kolego w błędzie. Ten numer przechodzi przy napędach 6-8s. Manetki 9s mają już inny uciąg linki więc nie zadziałają z 8 biegową kasetą. Przerzutka 9s jak najbardziej zadziała ale manetki już nie.
Kabuz Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 arek2342 Jak bys chciał to mam na zbyciu manetki 3x9 deore xt w stanie "jak nowe".
Dokumosa Napisano 17 Lipca 2017 Napisano 17 Lipca 2017 Odnośnie kompatybilności manetki 9s i kasety 8s to jest to do uzyskania poprzez przykręcenie linki po drugiej stronie łba śruby mocujące do przerzutki (alternative cable attachment) Może nie będzie idealnie ale działa przyzwoicie. Przelatałem w ten sposób kilka kkm.
borsooq Napisano 18 Lipca 2017 Napisano 18 Lipca 2017 arek2342, trochę kombinujesz. DynaSys, to 10 i 11 rzędów. 8rzędów, to XT miało w latach '90tych, jeśli w ogóle. Obecnie, jak chłopaki piszą - XT ma 10 i 11 rzędów. To, żeby to było przyzwoicie i jak najtaniej, to, wg mnie najlepiej zwyczajnie dokupić manetki 8rz, ale nie Deore, bo takich raczej nie dostaniesz, chyba, że wylicytujesz sobie coś używanego z lat '90tych, albo zwyczjanie kupić Altusa, czy Acerę, a nawet RevoShifta i też będzie OK, tylko czy jest sens tak robić? Przerzutki masz. Do 8 rzędów są OK, chociaż beda się trochę marnować. Są dedykowane pod 9 rzędów, przynajmniej przednia. Na pierwszy rzut oka niestety, ja sam nie wiem, czy tylna też. Najprawdpodobniej tak. Sprawdź, przede wszystkim, czy piasta w tylnym kole nadaje się pod kasetę 9rz. Jeśli tak, to w 8 rzędów, to trochę zawracanie gitary. Wymieniłbym kasetę 8rz na 9rz (koszt, to za najtańszego HG20 nawet masakryczne 30 parę złotych). Do tego manetki pod 9 rzędów i łańcuch KMC X9.93. Regulacja, i wio.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.