Skocz do zawartości

[przerzutki] shimano Jaki osprzęt wybrać ?

arek2342

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę o podpowiedz jakie przerzutki z manetkami będą pasowały do mojego roweru. Interesuje mnie zakup zestawu przerzutek z manetkami. Zastanawiam się nad xt ewentualnie slx. Obecnie posiadam korbe i przerzutki deore. Dodam że korba wraz z kasetą są nowe i zależy mi na tym aby całość pasowała. Przód 3 biegi tył 8.

Napisano

A czy do tej kasety jeżeli kupię przerzutkę np z dyna-sys i manetkę również z tym systemem to będzie działało czy niekoniecznie ? Co do kasety, czy jej wymiana wiąże się z wymianą piasty i łańcucha ?

Napisano

Tak, jak chcesz więcej rzędów niż 8 to musisz wymienić kasetę i łańcuch, prawdopodobnie korbę też, piasta może zostać. XT i SLX to dzisiaj 11 rzędów, 8 to w XT prehistoria, w SLX nigdy chyba nawet nie istniało.

Napisano

Jak masz kasetę 8s to możesz zastosować przerzutkę od 9s, manetka może zostać a możesz też od razu kupić manetkę 9s (jedno skrajne przełożenie po prostu będzie "nieaktywne"). Jak zjeździsz kasetę to to wymieniasz ją na 9s+łańcuch i "aktywujesz" ogranicznikami na przerzutce do tej pory "martwe" przełożenie.

Napisano

Zdjęcie kasety. Co do jej wymiany to trochę kiepsko bo jest świeżo kupiona przez poprzedniego właściciela.

post-205547-0-78698900-1500304708_thumb.jpg

Napisano

Dzięki za podpowiedz. Muszę to przeliczyć i się zastanowić, koszty rosną :) czyli reasumując żeby wymienić przerzutke tylną z manetką na np. xt dyna-sys muszę wymienić kasetę i łańcuch (ew piastę czy raczej powinno się obyć bez wymiany?). Co do przerzutki przedniej i manetki również xt to korba jest ok? Czy coś jeszcze powinien wziąć pod uwagę?

Napisano

Jak masz kasetę 8s to możesz zastosować przerzutkę od 9s, manetka może zostać a możesz też od razu kupić manetkę 9s (jedno skrajne przełożenie po prostu będzie "nieaktywne"). Jak zjeździsz kasetę to to wymieniasz ją na 9s+łańcuch i "aktywujesz" ogranicznikami na przerzutce do tej pory "martwe" przełożenie.

Niestety jesteś kolego w błędzie. Ten numer przechodzi przy napędach 6-8s. Manetki 9s mają już inny uciąg linki więc nie zadziałają z 8 biegową kasetą. Przerzutka 9s jak najbardziej zadziała ale manetki już nie.

Napisano

Odnośnie kompatybilności manetki 9s i kasety 8s to jest to do uzyskania poprzez przykręcenie linki po drugiej stronie łba śruby mocujące do przerzutki (alternative cable attachment) Może nie będzie idealnie ale działa przyzwoicie. Przelatałem w ten sposób kilka kkm.

Napisano

arek2342, trochę kombinujesz.

DynaSys, to 10 i 11 rzędów. 8rzędów, to XT miało w latach '90tych, jeśli w ogóle. Obecnie, jak chłopaki piszą - XT ma 10 i 11 rzędów.

To, żeby to było przyzwoicie i jak najtaniej, to, wg mnie najlepiej zwyczajnie dokupić manetki 8rz, ale nie Deore, bo takich raczej nie dostaniesz, chyba, że wylicytujesz sobie coś używanego z lat '90tych, albo zwyczjanie kupić Altusa, czy Acerę, a nawet RevoShifta i też będzie OK, tylko czy jest sens tak robić?

Przerzutki masz. Do 8 rzędów są OK, chociaż beda się trochę marnować. Są dedykowane pod 9 rzędów, przynajmniej przednia. Na pierwszy rzut oka niestety, ja sam nie wiem, czy tylna też. Najprawdpodobniej tak.

Sprawdź, przede wszystkim, czy piasta w tylnym kole nadaje się pod kasetę 9rz. Jeśli tak, to w 8 rzędów, to trochę zawracanie gitary. Wymieniłbym kasetę 8rz na 9rz (koszt, to za najtańszego HG20 nawet masakryczne 30 parę złotych). Do tego manetki pod 9 rzędów i łańcuch KMC X9.93. Regulacja, i wio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...