Skocz do zawartości

[manetki] Wymiana klamkomanetek w trekkingu

jano0244

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim trekkingu fabrycznie zastosowano klamkomanetki  Tourney ST-EF65 (3x8). Hamulce działają, biegi też jakoś się zmieniają. Jednak dźwignie hamulca są dlugie, a wygląd manetek i kultura zmiany biegów mogła by być lepsza. Pomyślałem o zmianie na oddzielne klamki hamulca (krótsze) i oddzielnie manetki, np SL-M360.

Czy taka zmiana oprócz wyglądu wniesie coś użytecznego w pracy mechanizmu zmiany biegów, zakładając, że tylną przerzutkę Shimano Deore RD-M591 i przednią przerzutkę Shimano Altus FD-M310 wolałbym pozostawić bez zmian ?

• Mod Team
Napisano

Zasadniczo dużej różnicy nie ma między klamkomanetkami a klamkami + manetkami. Jeżeli nie kupisz czegoś z wyższej grupy to nie odczujesz za bardzo zmiany.

Zamiast jednej obejmy będziesz miał dwie co wiąże się z mniejszą ilością miejsca na kierownicy, ale możesz oddzielnie ustawić pozycję klamek i manetek.

W przypadku uszkodzenia czy po prostu chęci wymiany będziesz miał mniej roboty.

Napisano

Ja dod am od siebie, że manetka M310 nie jest szczytem precyzji, a jej jakoś określiłbym na podobną do Tourney, tyle, ze plastik mocniejszy i ładniej się prezentuje. Wydaje mi się, że zamiana nic nie da.

Napisano

Dzięki koledzy za rady. Póki co, wieszam więc projekt na kołku. Wrócę do niego, jeśli coś się złego z obecnymi manetkami wydarzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...