xgucikx Napisano 6 Lipca 2017 Napisano 6 Lipca 2017 Dzień dobry Dzisiaj moja dziewczyna miała nieprzyjemne zdarzenie. Mianowicie guma odbagażnika ześlizgnęła się i wplątała się w tylne koło w hamulec bębnowy. Po usunięciu resztek gum podczas jazdy łańcuch się ślizga. Czy mogły ulec uszkodzeniu zapadki w piaście? Dziękuje z góry za pomoc.
siimon Napisano 7 Lipca 2017 Napisano 7 Lipca 2017 Łańcuch się ślizga po zębatce, czy zębatka nie przenosi napędu?
xgucikx Napisano 7 Lipca 2017 Autor Napisano 7 Lipca 2017 Napęd jest wielobiegowy, moim zdaniem zębatka nie przenosi napędu.
borsooq Napisano 7 Lipca 2017 Napisano 7 Lipca 2017 Czyli nie łańcuch się ślizga - nie ma przeskakiwania, tylko napęd wewnątrz torpedo nie przenosi siły na obudowę torpedo, do której przymocowane są sprzychy, dalej obręcz, czyli całe koło.
xgucikx Napisano 7 Lipca 2017 Autor Napisano 7 Lipca 2017 W takim przypadku cały układ jest do wymiany ? Czy można w nim coś wymienić ?
zekker Napisano 7 Lipca 2017 Napisano 7 Lipca 2017 Hamulec jest zintegrowany z piastą czy zakładany na nią? Dobrze jakbyś podał producenta i model piasty. Spróbowałbym zdjąć koło i dokładniej zbadać czy jeszcze jakieś resztki gumy nie są wplatane w mechanizm. Jeżeli jakimś cudem kawałki dostały się do środka, to mogą blokować mechanizm przeniesienia napędu. Ogólnie obejrzeć, pomacać i poruszać, może się odblokuje. Jeżeli po zdjęciu koła nic się nie odblokuje i nie stwierdzisz co jest nie tak, to będzie trzeba rozebrać piastę.
xgucikx Napisano 12 Lipca 2017 Autor Napisano 12 Lipca 2017 Hamulec jest zakładany na nią. Próbowałem rozkręcić ale mam problem z zdjęciem zębatki. Mógłby ktoś objaśnić w jaki sposób to zrobić? załączam zdjęcie.
zekker Napisano 12 Lipca 2017 Napisano 12 Lipca 2017 Zębatkę trzyma sprężynka typu rozcięty pierścień. Trzeba podważyć i wyciągnąć z rowka. Inna piasta ale zasada ta sama. https://youtu.be/Dz-3PfboKTw?t=48s Do znalezienia są też filmy pokazujące jak rozebrać i złożyć piastę, tylko miej na uwadze, że będą drobne różnice między poszczególnymi modelami.
xgucikx Napisano 13 Lipca 2017 Autor Napisano 13 Lipca 2017 Dzięki za film, ale mam wrażenie że u mnie takiego pierścienia nie ma. Próbuje podważyć i nic... Spójrzcie na foto
zekker Napisano 13 Lipca 2017 Napisano 13 Lipca 2017 Wygląda na źle założoną zębatkę. Masz ten rower od nowości, czy kupiony jako używka? Był oddawany do serwisu? Zębatka siedzi ciasno, czy luźno się kręci? Na moje oko znajduje się tam gdzie normalnie jest pierścień mocujący. Ktoś to źle złożył albo pierścień się rozleciał i zębatka weszła w jego miejsce. Spróbuj przekręcić zębatkę przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Ząbki mocujące znajdują się pomiędzy przetłoczeniami i powinny wyjść przez te trzy rowki na obwodzie. https://www.centrumrowerowe.pl/img/min/755/532/75532395_zebatka-nexus-18-zebow-czarna-shimano_600x600_TRS_pad.png
xgucikx Napisano 13 Lipca 2017 Autor Napisano 13 Lipca 2017 Rower był kupiony jako używany rok temu w Holandii. Zębatka kręci się w miarę luźno. Możliwe że pierścień się rozleciał od ostatniego zdarzenia, ale czy to może być przyczyną problemu z napędem ? Udało mi się rozebrać piastę ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze. Nie wiem co jest nie tak.
zekker Napisano 13 Lipca 2017 Napisano 13 Lipca 2017 A jak kręcisz zębatką, to mechanizm w środku działa, czy nic się nie dzieje? Jak się ślizga po tym rowku, gdzie powinien być pierścień mocujący, to nie ma szans na przeniesienie napędu. Trzeba dokupić pierścień i prawidłowo zamocować zębatkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.