Skocz do zawartości

[suport] i pyknięcia prawej korby

Mery1984

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zgaduję, że to suport ale potrzebuję pomocy w diagnozie.

Otóż napęd jest nowy, koła, piasty, wolnobieg, łańcuch (320km dopiero ma i nie jest wyciągnięty, sprawdziłem), przerzutki, korby i suport neco na maszynowych. Cały napęd na shimano, korby SHIMANO FC-M131 48-38-28

Na luzie czy rower do góry kołami czy stoi cały przedni napęd pracuje idealnie, zero luzu, wszystko płynnie i równo, nic się nie rusza itd. W czasie szybszej jazdy +30km/h albo podjazdach pod górki gdzie siła na pedały jest większa prawa korba ma charakterystyczne, niezmiernie wkurzające pyknięcie. Zawsze w tej samej pozycji, zawsze gdy prawa korba jest u góry czuć nogą jakby przeskoczyła o dosłownie milimetr, jest to strasznie wkurzające w czasie jazdy i nie potrafię tego zlokalizować.

Korby siedzą na osi suportu solidnie, zakręcone mocno i zero luzów, w pedałach też nie potrafię zlokalizować żadnego problemu, miski suportu dobrze dokręcone. 

Jak to draństwo wykryć i wyeliminować? Nie daje mi to spokoju, a chcę mieć to z głowy przed planowanymi wyjazdami całodniowymi po +150km.

Napisano

Często jest tak że suport jest za lekko wkręcony (70% rowerów) i przy mocnym nacisku puka- rusza się na połączeniu gwintowym. Sciągnij korbę i sprawdź dokręcenie suportu. Sprawdź jak działa suport bez korby, czy chodzi lekko. Często połączenie gwintowe pedał-korba powoduje hałas. Sprawdź to połączenie. Jeśli masz plastikowe korpusy pedałów- często miska pracuje w korpusie pedałów i trzeszczy podczas pedałowania. Może to być również za słabo zaciśnięty zacisk piasty tył ;-))) Trochę trzeba rzeczy sprawdzić ;-))

Napisano

Dzięki, zrzucę popołudniu korby i sprawdzę montaż. Pedały są owszem plastikowe i też je podejrzewałem ale wykręciłem i są w dobrym stanie (też z resztą nowe, mają z 300km przebiegu), nic się im nie rusza, oś siedzi sztywno i równo. 

Napisano

Z doświadczenia: najczęściej pykają pedały :)

Korbę sam montowałeś? Może nie jest dociągnięta na osi? Ja tak jedną załatwiłem - jak się za długa tak jeździ, to się odkształca, niestety.

Napisano

Jakiś czas temu wrzucałem podobny temat, po rozkręceniu całego roweru i złożeniu nadal to samo. Ale po wielu godzinach walki okazało się, że stuka hak przerzutki ;) I to zawsze w tym samym położeniu korby kto by na to wpadł..

Ale jak ktoś już wyżej napisał najczęściej są to pedały i bardzo często gwinty, jak je wkręcasz do korby to nigdy na sucho, gwinty muszą być nasmarowane i między pedałem a korbą trzeba zastosować podkładkę

Napisano

@@borsooq,

Wszystko w tym starym rowerze zrobiłem sam, od pierwszej do ostatniej śrubki zrobiłem w nim niedawno prawie wszystko, została tylko stara rama i widelec ;)

@@LukaszNN,

Ja nie mam haka przerzutki, w moim starym rowerze jest jeszcze przerzutka z hakiem pod śrubę koła.

Jak wspomniałeś o podkładkach to teraz dotarło do mnie, że ich nie mam, jestem tego pewien, że nie podłożyłem, nie pamiętam dlaczego ale nawet pamiętam gdzie je dałem.... 

Sprawcą zamieszania była luźna prawa miska suportu. Nie wiem jak ale poluzowała się w czasie jazdy, zakręciłem porządnie, pykanie zniknęło.

Napisano

Podkładki pod pedały wymagane są w lekkich korbach, które są puste w środku.

Wtedy są dawane w komplecie z korbą.

W innych nie są potrzebne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...