Skocz do zawartości

[2500 zł MTB dla kobiety] Poszukiwany poszukiwana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

poszukuje roweru w przedziale cenowym dla kobiety o wzroście około 160-165 cm. 

Będzie to pierwszy sprzęt, którym będzie upalała okoliczne górki tj. Beskid Śląski i Żywiecki. Głównie turystyka rowerowa górska, dla czystej przyjemności. Nie mniej jednak zastanawiam się, co można w tej cenie wyrwać rozsądnego, a co może przeoczyłem. 

Przede wszystkim rozmyślałem nad 29er'em, ale w tej cenie ciężko coś znaleźć. Zostają więc 27.5- i tutaj wpadł mi w oko Kross R4 lub Haibike Seet Hardnine 3.0. 

Proszę o opinię, czy to ma sens w tej cenie, i ewentualnie o kontrargumenty. 

Będę zobowiązany.

D.

Napisano

Nie, Kross ma kiepski amortyzator, wstawione na osłodę deore z tyłu. To klocek. Hamulce sprawiają sporo problemów, znajoma ma je w a4 i wicznie z nimi coś nie tak. Są bardzo gumowate. 

Haibaik to 29. Na ten wzrost rozmiar S ale bez przymiarki moze być cięzko bo to męska rama. Musi być jej wygodnie. Jeszcze gorszy amortyzator niż Kross. I oczywiście na osłodę deore z tyłu. 

Oba w podobnej cenie.

Przejdzcie się do Decathlonu i zróbcie przymiarkę na 540 rockerider'a. (S lub M nawet wersja damska występuje) Macie XCR przynajmniej z blokadą, Zostanie wam na zmianę suportu na alivio ( z suportem do 240zł ale to już nowsze i lżejsze wydanie) np i bedziecie bardzo zadowoleni.(suport rocridera w tej wersji może sprawić kłopoty, ewentulanie wymiana tylko niego coś lepszego-koszt 50- 60zł) Tak czy inaczej zamykacie się w tej kwocie 

Ciut wyzej, moze jakas promocja się trafi na mniejszy rozmiar albo coś do znegocjowania (bo czasem można w sklepach Deca) i bardziej wart polecenia 560. Tu już sprzęt bez potrzeby zmian. Na długo. 

Napisano
Macie XCR przynajmniej z blokadą

R4 z 2016 (są jeszcze na rynku) też ma XCRa z blokadą w manetce. Za Rockriderem przemawia cena, ma praktycznie to samo co R4/2016 a jest jednak sporo tańszy.

edit. "560" na stronie Deca 2099 zł. Nie do pobicia chyba w tej cenie.

Napisano

tak, masz rację, ale to wyjątkowe sztuki. Nie podali linka a specyfikacje już teraz mocno odbiegają od siebie. 

U mnie w miasteczku np wykosili wszystko (prócz 2 sztuk) z 2016 własnie z powodu przecen. Nie wiem jak oni chcą np krossa scignąć. Przymierzać się i ewentualnie szukac rocznikowo w necie i zamawiać. 

Jezdząc na Krosie a4 i przymierzając się do r4 a rockrider np 540 (560 to już ogólnie wygoda i czucie) to zupełnie inne zwrotności. Inna sztywnośc roweru. Mam wrażenie ze kross jest jakiś 'miękki'. Nie chodzi mi tu o wygłuszanie nierówności  :laugh:  

Jesli taka cena na 560 to brać  :yes: i się nie zastanawiać.

Napisano

esli taka cena na 560 to brać :yes: i się nie zastanawiać.

Też jestem tego zdania. Nawet główka "taper" jest w razie "W" na przyszłość.

Napisano

https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_275,10,707,710,14531,2017.html

17'

Równie dobrze i taniej niż ten pogięty... :thumbsup: ' jeleń' który wygląda... dziwnie może byc normalna wersja i niższa cena. Do obu powinna się przymierzyć bo jest niskiego wzrostu. Ta pogięta rura co to ma dac bezpieczny przekrok to w rzeczywistości nie ułatwi wsiadania ani zsiadania. I tak bedzie musiała przerzucać noge. A cała sztywność roweru na tym ucierpi.

Inna sprawa to kupno używki jako pierwszego roweru. Trzeba się liczyć jednak z nakładem środków. Nie wiem czy autor z negocjuje do ceny wyjściowej dla siebie. (plus przesyłka) 

Przy wzroście potencjalnej użytkowniczki trzeba by sie przymierzyć bo to 29. 

Napisano

Nie no spoko :) to jest róznica z pierwszym postem  :thumbsup:

Przymierzaj- cie się do 29. Sama mam 175 i spokojnie dało rade z dobrą geometrią. 

Aczkolwiek nadal twierdzę ze rockidery 540 i 560 sa bardzo wygodne. ( i w budżecie) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...