Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Średni czy długi wózek?

Rowerek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zależy jaka przerzutka i jaki rower. W specyfikacji przerzutki masz podaną pojemność (potrzebujesz min.41), do tego musisz dodać ew. pracę zawieszenia.

Napisano

Rozumiem, to tak dla pewności jeszcze podam, że chodzi o rower górski,
Nie rozumiesz, mi chodzi o wydłużenie się rzeczywistej odległości suport-tylna oś podczas maksymalnego ugięcia zawieszenia. Jaki rower górski? To nic nie znaczy.
Napisano

@Puklus, no właśnie o średnim myślałem, bo podobno przełożenia będą lepiej wchodziły. A jak mogę sprawdzić jaki mam obecnie wózek? Nie ma w specyfikacji żadnych informacji, mam sram x4 obecnie i bardzo mnie to zastanawia - jak to zmierzyć?

• Mod Team
Napisano

yyyy zmierzyć ? :D od śruby do śruby, tej od kółeczka. nie wiem ile maja sramowskie wózki ale średni u srama jest nie dużo krótszy jak długi w shimano. Ja mam napęd 44/34/24 na 11-34 i działa elegancko na średnim, mam x9.

Oczywiście mowa o 9sp, bo 10 sp sa innych długości.

Napisano

Dobra, biorę średni bez mierzenia :)

A jakich używasz manetek? Chciałbym zakupić srama x5 3x9 bo wyboru chyba za bardzo nie mam w sramie. Wiem tylko, że x5 bez wskaźnika z metalowymi dźwigniami chodziły lżej niż moje wysłużone x3, sprawdzałem osobiście na innym rowerze. 

Możesz mnie oświecić, bo ja chyba czegoś tutaj nie rozumiem... na tej aukcji jest zdjęcie manetek x5, na manetkach jak byk  2x10 a sprzedają jako 3x9 - o co tutaj chodzi - aukcja nieaktualna ale sam fakt... To zdjęcie poglądowe i na 100% tak będą wyglądały manetki, tylko że 3x9?  I gdzie tu są niby te "wskaźniki optyczne", bo ja chyba ślepy jestem :)

http://allegro.pl/sram-manetki-x-5-trigger-3x9-czarne-linki-cr-i6738113261.html

Napisano

Zdecydowanie wystarczy średni wózek, nawet Shimano. Piszę to z własnego doświadczenia.

Radzę też nie słuchać takich rad: "Co do zasady - lepiej wziąć długi wózek. To najszybsza i najprostsza odpowiedź"

Nie istnieją zasady, które by mówiły, że lepszy jest długi wózek, bo w przypadku Twojej konfiguracji jest zupełnie odwrotnie.

Napisano

@montell81 to jest taka sama rada jak przy pytaniu sprzedawcy w sklepie z wykładziną ile ma jej uciąć - można wziąć idealnie na styk, a później dosztukowywać bo jednak jest za mało. Można również wziąć 5cm więcej i od biedy dociąć, podwinąć etc. Tutaj nie ma czegoś takiego jak lepszy/gorszy, tylko "bezpieczniejszy". Po prostu mamy pewność, że zadziała zawsze. dochodzi tutaj, też fakt komfortu, ze mozemy sobie spokojnie później dokupić kasete o większym zakresie. Z moich doświadczeń wynika, że Shimano toleruje spokojnie różnice do 2 zębów. Czyli Jeżeli pojemność przerzutki w teorii to 41t to spokojnie wsadzimy ją do napędu o pojemności 43T. Więcej mozna niby też, aczkolwiek, jeżeli robimy przekosy to przerzutka będzie częściej pracować pod obciążeniem, będąc bardziej napięta.

• Mod Team
Napisano

Przy kasecie SH 11-28/9rz. miałem przerzutkę SH xt z krótkim wózkiem i chodziło bardziej zdecydowanie, szybciej niż przy długim. Z racji krótszego ramienia sprężyna lepiej napinała łańcuch.

Aktualnie sram x9 10rz. przy kasecie 11-36 ze średnim i nie ma problemu. Działa świetnie, jak to sram.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...