LSkiper Napisano 22 Czerwca 2017 Napisano 22 Czerwca 2017 Witam. Mam kilka pytań odnośnie wymiany napędu z starego Alivio M410 na SLX M670. 1. Warto się pakować w łańcuchy shimano poniżej CN-HG93? Mam na oku KMC X10.73 i Connexa ale nie naczytałem się wiele dobrego o connexach :/ . 2. Czy warto dopłacać te 20-30złotych do przerzutki tylnej z Shadow+ ? Chodzi mi przede wszystkim o komfort zmiany biegów (przerzutki będą współpracować z manetkami SLX) i o częstotliwość regulacji przerzutek.3. Czy kaseta CS-HG50(10rz.) będzie pasować na bębenek 8rz.?4. Polecacie jakieś w miarę dobre i tanie pancerze do linek? Miałem wymieniane pancerze całkiem niedawno ale "miły pan" z serwisu nie powiedział mi jakiej firmy są te pancerze, a po dzisiejszym sprawdzeniu pracy linki w pancerzu nie wygląda to za dobrze. Na obecnych manetkach (SL-m410) czuć wyraźnie tarcie linki o pancerz, i chodzi to dość ociężale.
tyran Napisano 22 Czerwca 2017 Napisano 22 Czerwca 2017 3.jaką masz piastę?teoretycznie powinno być ok
rzezniol Napisano 22 Czerwca 2017 Napisano 22 Czerwca 2017 Shimano 8 i 10 mają tą sama szerokość kasety. Niezależnie od tego jaką masz piastę, na której aktualnie siedzi 8rz to przyjmie 10r. Pancerze i linki ... najistotniejsze jest aby linka była nierdzewna bo ocynk szybko traci poślizg. Bardzo dobrze jest gdy do przerzutki tylnej pancerz idzie w jednym kawałku ... Ja z pancerzami nie szaleję ... accent, zwykłe shimano czy jagwire zawsze działa. Pilnuję tylko linki nierdzewka - szlif. Łańcuchy ... jeżdżę aktualnie na KMC x9.73 i x10.93 ... mam wrażenie że wytrzymują więcej jak shimano hg53 odpowiednio na 9rz czy SLX/XT na 10rz. O szadołach się nie wypowiadam bo SRAM Pozdro
LSkiper Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Napisano 22 Czerwca 2017 A linki, które siemano dołącza do manetek pykną? Jest napisane że niby sa jakieś tam powlekane i wogle. Swoją drogą, korba M590 przyjmie łańcuch 10rz?
Ychu Napisano 22 Czerwca 2017 Napisano 22 Czerwca 2017 jeżdżę aktualnie na KMC x9.73 i x10.93 ... mam wrażenie że wytrzymują więcej jak shimano hg53 odpowiednio na 9rz czy SLX/XT na 10rz. Bo tak jest HG53 to generalnie też guma , może nie taka jak hg40 , no ale jednak. A linki, które siemano dołącza do manetek pykną? Nie wiem co Oni tam dodają , ale możesz ich używać a przy wymianie kupisz po prostu już coś porządniejszego. Nie ma powodu . aby nowe linki wyrzucać bo raczej nie jest to ocynk tylko nierdzewka. Chyba , że nawet na linkach zaczynają wszyscy oszczędzać. 2. Czy warto dopłacać te 20-30złotych do przerzutki tylnej z Shadow+ ? Chodzi mi przede wszystkim o komfort zmiany biegów (przerzutki będą współpracować z manetkami SLX) i o częstotliwość regulacji przerzutek. Jeśli często Ci łańcuch obija o ramę to warto brać shadow+ , ale są tego plusy i minusy. No i wyższe grupy i tak mają ciut mocniejsze sprężyny niż te niskie. 1. Warto się pakować w łańcuchy shimano poniżej CN-HG93? Mam na oku KMC X10.73 i Connexa ale nie naczytałem się wiele dobrego o connexach :/ . Ja o connexie się naczytałem , że 800 już nie jest taki sam jak kiedyś i to kolejna guma. Może te 9s w górę są dobre , ale ja bym brał coś innego. W shimano też bym się nie pchał. Jakoś po prostu mam wrażenie , że kmc wytrzyma dłużej. U siebie mam x9.93 i generalnie po za zerwaniem z własnej głupoty to nic mu nie mogę zarzucić , jedynie wydaje mi się , że na początku trochę głośno chodził po kasecie , ale już jest git.
LSkiper Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Napisano 22 Czerwca 2017 No ja o connexach przeczytałem że własnie do 9s można je brać, 10 i 11 to guma od majtek A jak to jest z tym pancerzem w shadow plus? Niektórzy mówią, że pancerz z przelotki do przerzutki musi iść po mniejszym łuku, ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, chyba że tak nie musi być
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.