Skocz do zawartości

[Zmiana korby] planowanie mufy

Tomciux

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower Kross level a3 z 2013 roku. Jest w nim korba z systemem octalink. Chcialbym przejsc na system ze zintegrowana osią i moje pytanie jest takie czy bedzie konieczne planowanie mufy?

Napisano

Dziekuje za odpowiedz.Jeszcze jedno pytanie czy jesli mam system 3x8 to czy korba z systemem 3x9 u mnie zadziala?

Napisano

Ale obawiam sie ze bedzie problem bo moja przednia przerzutka obsluguje zeby od 42 a ta korba najwieksza zebatke ma 40 zebow.

Bedzie konieczna zmiana przerzutki czy ta da rade?

Napisano

Przed montażem suportu obejrzyj krawędzie mufy. Jeżeli będzie nawalone dużo lakieru to możesz przetrzeć drobnym papierem ( 1500- 2000) żeby zebrać nadmiar. Najlepiej owinąć papierem jakiś idealnie gładki przedmiot, ja używałem deseczki a dokładniej klepki podłogowej.

• Mod Team
Napisano

Ogólnie warto planować w takiej sytuacji.

Pewnie gdybyś założył nawet mając nieidealnie równoległe miski suportu to też by "nic się nie działo", z tym że łożyska po prostu szybciej się zużywają.

Planowanie kosztuje niewiele a na pewno nie zaszkodzi :)

Napisano

Dokładnie jak kolega safian powyżej:

planowanie kosztuje parę złotych, a masz spokojne sumienie, że łożyska pracują optymalnie.

Planowałem mufy w trzech nowych ramach i ZAWSZE widać było, że fabryczne wykończenie ich krawędzi nie było równoległe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...