leech Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Witam, przejrzałem wiele tematów dotyczących stukania w okolicy tylnego koła. Jednak o moim przypadku nic nie znalazłem, a jest dosyć charakterystyczny. Stukanie występuje tylko podczas jazdy pod obciążeniem. Charakterystyczne jest to, że jeżeli cofnę korbę o pół/cały obrót to stukanie ustaje. Jeżeli powtórzę ten manewr coś znów zaczyna stukać i tak w kółko.
Ychu Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Zrób serwis wolnobiegu. Kiedy był robiony serwis piasty?
leech Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Napisano 16 Czerwca 2017 Serwis nie był robiony bo to praktycznie nowy rower, może ma 1000km przebiegu.
Witboj Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 A co to jazda pod obciążeniem? Tzn. że jest rowerzysta na rowerze czy że pedałuje? A może oba te czynniki na raz? Usiłuję wywnioskować czy efekt da się wywołać na stojaku rowerowym?
leech Napisano 16 Czerwca 2017 Autor Napisano 16 Czerwca 2017 Pod obciążeniem czyli np. pod górkę. Stacjonarnie ten stuk uzyskuję przez lekkie zaciśniecie hamulca.
Ychu Napisano 16 Czerwca 2017 Napisano 16 Czerwca 2017 Może jakiś film? Bo różne cuda się zdarzają. Kiedyś miałem pukanie podczas jazdy w wolobiegu , które samo minęło
Ychu Napisano 17 Czerwca 2017 Napisano 17 Czerwca 2017 Sprawdź luzy na wolnobiegu , bo to pewnie jest przyczyna. No i łańcuch do nasmarowania
leech Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Napisano 17 Czerwca 2017 Wyczytałem, że luzy usuwa się poprzez zdjęcie podkładki: https://www.forumrowerowe.org/topic/109995-wolnobieg-stukanie-podczas-pedalowania/?p=1037775 czegoś takiego powinienem się spodziewać? Czy o te podkładki chodzi? (od 8:19)https://youtu.be/T_vRbBRPr3c?t=499
Ychu Napisano 17 Czerwca 2017 Napisano 17 Czerwca 2017 Czy o te podkładki chodzi? (od 8:19) Tak , usuwasz cienką podkładkę i już. czegoś takiego powinienem się spodziewać? Film dotyczy kasety , ale generalnie coś takiego , tylko raczej taki stan to już jest luz ekstremalny
leech Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Napisano 17 Czerwca 2017 ok, dzięki wielkie za pomoc Podkładka zdjęta, łańcuch nasmarowany i wszystko pięknie chodzi Jeszcze raz dzięki.
zekker Napisano 19 Czerwca 2017 Napisano 19 Czerwca 2017 Z wyjmowaniem podkładek trzeba uważać, bo może zrobić się zbyt ciasno i wolnobieg przestanie być wonobiegiem. Kiedyś przesadziłem z wyjmowaniem i jak przestawałem kręcić, to mi łańcuch zawijało. Na tym filmie wydaje mi się, że jak przestajesz kręcić, to łańcuch nieco za mocno się luzuje. Inna kwestia, to miałeś zaciśnięty hamulec, że koło momentalnie staje?
leech Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Napisano 19 Czerwca 2017 Tak, klocek hamulca dotykał obręczy, żeby zasymulować jazdę pod obciążeniem, bo tylko wtedy wolnobieg zaczynał stukać.Jak na razie, podczas jazdy wszystko jest ok, ale przyjrzę się dokładniej czy zawija łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.