Skocz do zawartości

[łańcuch] problem z rolką

yfee.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka. Przejechałem się dziś z kolegą po lesie trochę i pewnym momencie poczułem jak w łańcuchu mi coś przeskakuje. Gdy zatrzymałem się, to zobaczyłem że w pewnym miejscu na łańcuchu, rolka jest w pewnym sensie unieruchomiona przez co nie może się w odpowiednim kącie się obrócić gdy jest na zębatce. Dla wyjaśnienia nagrałem na szybko krótki filmik jak to wygląda. 

Ps. Z góry przepraszam za amatorskie nazywanie sprawy, mało się znam na tym :P

Krótki filmik pokazujący jak to wygląda: 

Pozdrawiam

Napisano

Smarować nie zdążyłem, rower dostałem złożony od dobrerowery.pl

Dzisiaj 2 raz tak naprawdę jechałem 

Napisano

Ciasne ogniwo, zdarza się w miejscu skucia. Wsadź śrubokręt w ogniwo i rozegnij to miejsce o włos, żeby się zaczęło ruszać, nic więcej. Ewentualnie wywal ogniwo i zastąp je spinką, to bardzo ułatwia życie na przyszłość.

Napisano

Niestety, próbowałem bardzo ale nie wyszło. Jutro kupię spinkę i zamienię, bo nic innego nie pomoże :/

Napisano

Jeśli skuwane pinem Shimano, to ktoś nie dociągnął, albo za daleko przepchał pin. Trzeba obejrzeć dokładnie na którą stronę wystaje i skuwaczem przepchnąć dosłownie o włos, ćwierć obrotu powinno wystarczyć. Próbuj łańcuch rozruszać przeginając go w poprzek, tak jak byś chciał go złamać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...