OutOfMemory Napisano 11 Czerwca 2017 Napisano 11 Czerwca 2017 Cześć, Mam rower z przerzutkami Sora, jednak nie jestem zadowolony z komfortu użytkowania. Ciągła walka o zmianę biegu, strasznie ciężkie przerzucanie biegów mocno mnie irytuje. Chciałbym zapytać was, czy i co można w tym napędzie wymienić, aby ten komfort poprawić? Nie chcę zmieniać kół, dobrze byłoby, gdyby korba również została. Czy do poprawy komfortu zmiana klamek by wystarczyła?
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2017 No to może zacznij od dobrych linek i sprawdzenia napędu, stan kasety, czy wszystko jest proste. Nawet claris lata jak szatan po pustym kościele jak jest wyregulowany. Sora chodzi tępo, w starszych modelach niemożliwa była zmiana biegów w dolnym chwycie, chyba ze ktoś zamiast kciuka miał przeszczepiony wskazujący od koszykarza. Jednak nie ma sie za bardzo do czego przyczepić odnośnie zmiany begów. Robi to dobrze. Jak mniemam masz 9 biegów, wiec ratować by cie mogła starsza tiagra, 4400 bodajże, stare, naprawdę stare stopiątki czy ultegry. Posiadam 2 komplety takich klamkomanetek 105, 5500 bodajże im nadano oznaczenie. 5500 nie działa rewelacyjnie, w przeciwieństwie do 5600 które chodzą naprawdę fajnie. obecnie mam w rowerze tiagre 4600 + RD6700 i lata to fajno. Pod żadnym pozorem nie kupuj 5700 czy 6700 klamkomanetek nie są warte funta kłaków z ahmeda. Przerzutki są ok, ale nie klamkomanetki. Cokolwiek bys nie chciał kupić czy wymienić wiąże sie to z dużym kosztem bo szosowe klamkomanetki sa dość drogie.
Arni220 Napisano 11 Czerwca 2017 Napisano 11 Czerwca 2017 Tak jak Puklus pisze, zacznij od wymiany linek i dokładnego wyczyszczenia/przeserwisowania przerzutki oraz manetki. To potrafi zdziałać cuda. Osobiście jak masz 9s napęd, to nie pchał bym się więcej w to przy zmianie klamkomanetek i przerzutki. Wybrał bym dziś 10s Tiagrę pozostawiając dotychczasową Sorę na korbie.
Piter233 Napisano 11 Czerwca 2017 Napisano 11 Czerwca 2017 Może uznacie to za oczywiste, ale jednak dorzucę: wymień pancerze. Zwłaszcza jeśli już trochę czasu mają. Czasami jest tak że jest źle poprowadzony pancerz to lubi się mocno zagiąć, zwłaszcza na ostatnim odcinku.
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2017 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2017 No ja, choć może to jest nie oczywiste dla większości, mam na myśli linki i pancerze, a przede wszystkim pancerze. Linka jak jest szlifowana i nierdzewna, nic jej ni zaszkodzi, poza przetarciami i uszkodzeniami mechanicznymi. A w pancerzach kończy się teflon ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.