Skocz do zawartości

[napęd] pytanie o komfort użytkowania napędu Sora vs wyższa grupa

OutOfMemory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam rower z przerzutkami Sora, jednak nie jestem zadowolony z komfortu użytkowania. Ciągła walka o zmianę biegu, strasznie ciężkie przerzucanie biegów mocno mnie irytuje.

Chciałbym zapytać was, czy i co można w tym napędzie wymienić, aby ten komfort poprawić?

Nie chcę zmieniać kół, dobrze byłoby, gdyby korba również została.

Czy do poprawy komfortu zmiana klamek by wystarczyła?

• Mod Team
Napisano

No to może zacznij od dobrych linek i sprawdzenia napędu, stan kasety, czy wszystko jest proste. Nawet claris lata jak szatan po pustym kościele jak jest wyregulowany.

Sora chodzi tępo, w starszych modelach niemożliwa była zmiana biegów w dolnym chwycie, chyba ze ktoś zamiast kciuka miał przeszczepiony wskazujący od koszykarza. Jednak nie ma sie za bardzo do czego przyczepić odnośnie zmiany begów. Robi to dobrze.

Jak mniemam masz 9 biegów, wiec ratować by cie mogła starsza tiagra, 4400 bodajże, stare, naprawdę stare stopiątki czy ultegry. Posiadam 2 komplety takich klamkomanetek 105, 5500 bodajże im nadano oznaczenie.

5500 nie działa rewelacyjnie, w przeciwieństwie do 5600 które chodzą naprawdę fajnie. obecnie mam w rowerze tiagre 4600 + RD6700 i lata to fajno.

Pod żadnym pozorem nie kupuj 5700 czy 6700 klamkomanetek nie są warte funta kłaków z ahmeda. Przerzutki są ok, ale nie klamkomanetki.

Cokolwiek bys nie chciał kupić czy wymienić wiąże sie to z dużym kosztem bo szosowe klamkomanetki sa dość drogie.

Napisano

Tak jak Puklus pisze, zacznij od wymiany linek i dokładnego wyczyszczenia/przeserwisowania przerzutki oraz manetki. To potrafi zdziałać cuda.

Osobiście jak masz 9s napęd, to nie pchał bym się więcej w to przy zmianie klamkomanetek i przerzutki. Wybrał bym dziś 10s Tiagrę pozostawiając dotychczasową Sorę na korbie.

Napisano

Może uznacie to za oczywiste, ale jednak dorzucę: wymień pancerze. Zwłaszcza jeśli już trochę czasu mają. Czasami jest tak że jest źle poprowadzony pancerz to lubi się mocno zagiąć, zwłaszcza na ostatnim odcinku.

• Mod Team
Napisano

No ja, choć może to jest nie oczywiste dla większości, mam na myśli linki i pancerze, a przede wszystkim pancerze. Linka jak jest szlifowana i nierdzewna, nic jej ni zaszkodzi, poza przetarciami i uszkodzeniami mechanicznymi. A w pancerzach kończy się teflon ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...