sthEn Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Cześć, przed weekendem ukręciłem sobie przerzutkę tylną w Integralu. Myślałem, że tylko hak, jednak przerzutka też oberwała. Muszę dzisiaj coś zamówić, czy warto Acerę, którą miałem zamienić na Deore RD-M592? http://allegro.pl/przerzutka-shimano-rd-m592-9-rz-deore-i6784331254.html Różnica w cenie w pełni do zaakceptowania, pytanie tylko czy jest sens i podejdzie bez problemu do mojej maszyny? Czy może lepiej nie cudować, i z całym osprzętem Acery/Altusa jednak max Alivio? http://allegro.pl/przerzutka-shimano-rd-m4000-9-rz-alivio-2015-i6050322295.html Kaseta 8rz, rozumiem że tutaj i Deore i Alivio będą pasować? Przerzutki z przodu i manetek nie trzeba wymieniać, jeżeli zdecyduję się na któreś z powyższych? Z góry dziękuję za pomoc, nie chcę głupiego zakupu dokonać, którego nie zamontuję w rowerze. Reszta: tylna RD-M3000 przednia FD-T3000 korba FC-M311 Tyle wiem od ręki, konkretnego modelu np. kasety teraz nie podam. Model konkretnie ten, ale strona już w archiwum i mało co widać: https://archiwum.allegro.pl/oferta/mocny-cross-2016-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6181724534.html
Ychu Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Bierz deore. Wszystko będzie pasować. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
sthEn Napisano 22 Maja 2017 Autor Napisano 22 Maja 2017 Ogólnie bym nie wymieniał, ale skoro padło to mogę dorzucić te 50zł. No to zamówię Deore zatem, w przyszłości i resztę podbiję w górę jak przyjdzie czas wymiany.
cervandes Napisano 22 Maja 2017 Napisano 22 Maja 2017 Pomyśl o 591, przerzutki im młodsze tym mniej trwałe. A i kilka pln zostanie np na nowy pancerz z linką.
przemogg Napisano 23 Maja 2017 Napisano 23 Maja 2017 Cześć mam tą RD M-592 w Giant Talon 2, jeśli mam być szczery będę ją wymieniał właśnie na RD-M591 bez shadow
MarekRSL Napisano 30 Maja 2017 Napisano 30 Maja 2017 Cześć mam tą RD M-592 w Giant Talon 2, jeśli mam być szczery będę ją wymieniał właśnie na RD-M591 bez shadow Cześć a co z tym Shadowem nie tak? Pytam bo ja właśnie zmieniam moją rozklekotaną rd-m591 na rd-m592 i podobno to zmiana na plus a nie na minus...
przemogg Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Z sama koncepcją/pomysłem/ideą shadow jest wszystko ok - zmniejszenie przekroju celem minimalizacji powierzchni przerzutki narażonej na uderzenia to świetny pomysł. Natomiast strona praktyczna czyli wykonanie m.in. trwałość - o czym napisał słusznie już wyżej cervandes- nie jest taka jak obiecywali twórcy, niektórzy dodadzą że problemy z regulacją - to też prawda, sztywność - też mniejsza, shadow jest giętki, luzy- to też; ciekawym przykładem moja RD-M662 bo ona to już chyba została wyprodukowana z fabrycznym luzem ponieważ po tak niskim przebiegu jaki zrobiony na niej takie luzy to chyba nieporozumienie, teraz bym jej już nie kupił. Dlatego wolę RD-M591.
MarekRSL Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Poczytałem opinie, pisałem z Filipem (skom25) i zdecydowałem się na RD-M592 w dodatku wczoraj miałem okazję przetestować roczną RD-M4000. Według tego co wyczytałem to trwałość i szybkość (591/592) jest niemalże identyczna a ta z shadow dużo lepiej trzyma łańcuch i to potwierdził wczorajszy test bo na mojej M591 łańcuch lata jak nie powiem co w porównaniu z M4000, fakt faktem moja przerzutka jest już zużyta ale nawet jak była nowa to łańcucha nie trzymała tak dobrze jak wspomniana M4000 a i zmiana przełożeń wydaję się być pewniejsza w shadow. Zamówiłem więc M592, jak dostanę to założę, wyreguluję i po testach dam znać jak to wygląda z mojego punktu widzenia
szymony Napisano 1 Czerwca 2017 Napisano 1 Czerwca 2017 Moja M592 ma się dobrze po prawie 9kkm, a trochę po różnych kniejach się trurlała.
MarekRSL Napisano 9 Czerwca 2017 Napisano 9 Czerwca 2017 A ja mogę śmiało polecić tą RD-M592! Przejechałem co prawda na razie tylko 50km ale jest zdecydowanie lepsza niż RD-M591, dużo lepiej trzyma łańcuch i to naprawdę bardzo duża różnica, zmiana przełożeń jest bardziej precyzyjna ale też odrobinę mocniej trzeba cyngiel nacisnąć. Co do regulacji to nie wiem z czym tam można mieć problem... wyregulowałem śrubę "b" potem "h" oraz "l" i to tyle... różnica taka, że naciąg linki regulowałem tylko przy manetce bo na przerzutce nie ma tego pokrętła ale wg mnie to dobrze bo po co dwie baryłki... W każdym bądź razie ja do 591 nie wrócę nawet gdyby ta 592 okazała się mniej wytrzymała Na plus 592 jest jeszcze to, że pancerz z linki nie odstaje od ramy i jest go mniej oraz wygląd samej przerzutki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.