Skocz do zawartości

[Przerzutka] Deore RD-M592 do Lazaro Integral V2

sthEn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

przed weekendem ukręciłem sobie przerzutkę tylną w Integralu. Myślałem, że tylko hak, jednak przerzutka też oberwała.

Muszę dzisiaj coś zamówić, czy warto Acerę, którą miałem zamienić na Deore RD-M592?

http://allegro.pl/przerzutka-shimano-rd-m592-9-rz-deore-i6784331254.html

Różnica w cenie w pełni do zaakceptowania, pytanie tylko czy jest sens i podejdzie bez problemu do mojej maszyny?

Czy może lepiej nie cudować, i z całym osprzętem Acery/Altusa jednak max Alivio?

http://allegro.pl/przerzutka-shimano-rd-m4000-9-rz-alivio-2015-i6050322295.html

Kaseta 8rz, rozumiem że tutaj i Deore i Alivio będą pasować? Przerzutki z przodu i manetek nie trzeba wymieniać, jeżeli zdecyduję się na któreś z powyższych?

Z góry dziękuję za pomoc, nie chcę głupiego zakupu dokonać, którego nie zamontuję w rowerze.

Reszta:

tylna RD-M3000

przednia FD-T3000

korba FC-M311

Tyle wiem od ręki, konkretnego modelu np. kasety teraz nie podam.

Model konkretnie ten, ale strona już w archiwum i mało co widać: https://archiwum.allegro.pl/oferta/mocny-cross-2016-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6181724534.html

Napisano

Ogólnie bym nie wymieniał, ale skoro padło to mogę dorzucić te 50zł.

No to zamówię Deore zatem, w przyszłości i resztę podbiję w górę jak przyjdzie czas wymiany.

Napisano

Cześć   mam tą RD M-592 w Giant Talon 2, jeśli mam być szczery będę ją wymieniał właśnie na RD-M591 bez shadow

Cześć a co z tym Shadowem nie tak?

Pytam bo ja właśnie zmieniam moją rozklekotaną rd-m591 na rd-m592 i podobno to zmiana na plus a nie na minus... 

Napisano

Z sama koncepcją/pomysłem/ideą shadow jest wszystko ok - zmniejszenie przekroju celem minimalizacji powierzchni przerzutki narażonej na uderzenia to świetny pomysł. Natomiast strona praktyczna czyli wykonanie m.in. trwałość - o czym napisał słusznie już wyżej cervandes- nie jest taka jak obiecywali twórcy, niektórzy dodadzą że problemy z regulacją - to też prawda, sztywność - też mniejsza, shadow jest giętki, luzy- to też; ciekawym przykładem moja RD-M662 bo ona to już chyba została wyprodukowana z fabrycznym luzem ponieważ  po tak niskim przebiegu jaki zrobiony na niej takie luzy to chyba nieporozumienie, teraz bym jej już nie kupił. Dlatego wolę RD-M591.

Napisano

Poczytałem opinie, pisałem z Filipem (skom25) i zdecydowałem się na RD-M592 w dodatku wczoraj miałem okazję przetestować roczną RD-M4000.

Według tego co wyczytałem to trwałość i szybkość (591/592) jest niemalże identyczna a ta z shadow dużo lepiej trzyma łańcuch i to potwierdził wczorajszy test bo na mojej M591 łańcuch lata jak nie powiem co w porównaniu z M4000, fakt faktem moja przerzutka jest już zużyta ale nawet jak była nowa to łańcucha nie trzymała tak dobrze jak wspomniana M4000 a i zmiana przełożeń wydaję się być pewniejsza w shadow.

Zamówiłem więc M592, jak dostanę to założę, wyreguluję i po testach dam znać jak to wygląda z mojego punktu widzenia :)

Napisano

A ja mogę śmiało polecić tą RD-M592!

Przejechałem co prawda na razie tylko 50km ale jest zdecydowanie lepsza niż RD-M591, dużo lepiej trzyma łańcuch i to naprawdę bardzo duża różnica, zmiana przełożeń jest bardziej precyzyjna ale też odrobinę mocniej trzeba cyngiel nacisnąć. Co do regulacji to nie wiem z czym tam można mieć problem... wyregulowałem śrubę "b" potem "h" oraz "l" i to tyle... różnica taka, że naciąg linki regulowałem tylko przy manetce bo na przerzutce nie ma tego pokrętła ale wg mnie to dobrze bo po co dwie baryłki...

W każdym bądź razie ja do 591 nie wrócę nawet gdyby ta 592 okazała się mniej wytrzymała :)

Na plus 592 jest jeszcze to, że pancerz z linki nie odstaje od ramy i jest go mniej oraz wygląd samej przerzutki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...