Nath_147 Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Jestem posiadaczem Kross Evado 1.0 z 2013 roku specyfikacja: https://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-1-0 do tej pory wymieniłem: - opony 2x Continental Ultra Sport II 700x25C / (25-622) / drut (mogłem kupić zwijane ale się zgapiłem - dętki 2x Continental Race 28 700C presta 42 mm 622-25/32 (rozmiar większę - podobno truniej je przebić niż te napompowane w punkt, może coś w tym jest bo gumę złapałem tylko raz - pedały Shimano PD-M520 - chwyty X-Mission Merida XM-Comp 110mm (fabryczne mi nie pasowały) dodałem: - błotnik Kross Crow - torba Zefal Iron Pack L + zapasowa dętka jw. + 3 łyżki do opon - koszyk na bidon Kross Cart Aluminiowy - pompka Kross Wasp - licznik Sigma Speedmaster 5000 - stopkę jakis noname ( taka jak ta http://images.sklepy24.pl/15459305/75170/medium/nozka-rowerowa-aluminiowa-24-28-.jpg) katalogowo rower powinien ważyć 14 kg, po tych wszystkich modyfikacjach (przy użyciu wagi łazienkowej (innej nie mam)) wyszło mi ok. 14,3 kg +/- 0,1 chciałbym go trochę unowocześnić i jednocześnie nieco odchudzić; jeżdżę głownie po szosie, choć czasem potrafię zapuścić się w leśny teren (głównie ugniecione ścieżki - piasek odpada ze względu na aktualne opony) i tu kilka pytań, gdyż zastanawima się nad wymianą korby na taką w systemie HollowTech, chciałbym założyć szosową FC-R563 50/39/30 (niby wystarczyłaby mi 2 rzędowa, ale to wiązałoby się z wymianą klamkomanetek ) : - czy będzie ona pasowała do mojego roweru? czy poza suportem muszę coś jeszcze wymieniać (przerzutkę, łańcuch (szosowa korba to tylko 2 zęby więcej niż teraz mam )) - jaki suport powinienem do niej kupić? SM-BB51 lub SM-BB52 będzie pasował? czy musi być suport szosowy; jeżeli korba szosowa odpada, to czy ktoś orientuje się ile dokłądnie waży korba Alivio 48T 3 rz (kosztuje tyle samo co FC-R563), bo w internecie znalazłem w jednym miejscu infmroację iż wraz z suportem waży ok 1300 g; nie wiem ile dokładnie waży ta moja, gdzies w internecie znalazłem informację że SR Suntour XCC T208 48/38/28 waży ok. 1070g do tego suport na kwadrat zwykle waży ok 300-320g, czyli razem ok 1400g, czy to możliwe by oba warianty hollowtech i na kwadrat ważyły tyle samo ? na czym mógłbym urwać konkretne wartości tanim kosztem w tym konkretnym rowerze? wiem iż tanio mogę zyskać na wymianie mostka, sztywny waży pewnie połowę tego co regulowany, czy jest coś jeszcze ? (dodany osprzęt - sakwa, zapas, pompka, stopka zostaje, błotnik w pogodne dni demontuję ) ugniatacz na sztywny, może w przyszłym roku; koła jakbym chciał przejść na tarcze, ale te pewnie ważą więcej niż Vki ;(.
marcingrychtol Napisano 20 Maja 2017 Napisano 20 Maja 2017 Ogółem w tym rowerze można by zbić masę na wszystkim Jak wsadzisz korbę z blatem 50z, a potem kiedyś zmienisz tylne koło na takie z kasetą, to będziesz mógł śmigać z 90km/h - pytanie czy masz tyle siły moim zdaniem 44z by Ci wystarczyły, ale kwestia jak jeździsz. Z kolei jak wyłapiesz ją za 200zł, to czemu nie. Siłę się dopracuje Przerzutka powinna spasować, pewnie będziesz ją musiał podnieść na ramie, ale może niech wypowie się ktoś, kto wie więcej. Jak chcesz lekką korbę, to wal w SLX, dobry sprzęt, droższy, ale będziesz mieć o ile dobrze pamiętam 800-900g? Nie zapędzaj się z tym sztywnym widelcem, bo masz geometrię ramy przystosowaną do amortyzatora co ma co najmniej 100mm skoku. Zaczniesz haczyć pedałami o asfalt na zakrętach. Jeśli chodzi o mostek, to nawet pomiędzy sztywnym, a sztywnym można zyskać dwa razy Ja kupiłem używanego Ritcheya za 40zł, waży połowę tego co mój poprzedni noname. No i ta stopka? Po kij Ci to? Toż to samo ma kilogram? Ale jak wolisz, ja jestem konserwatysta w tym zakresie. Żeby przejść na tarcze, musisz mieć mocowania do nich. Kupi Pan se lekkiego powietrznego amorka, to będzie i takowe w nim. Ale fakt, v-ki są leciutkie, a takie XT to rwią też i całkiem dobrze.
Mod Team sznib Napisano 24 Maja 2017 Mod Team Napisano 24 Maja 2017 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.