Skocz do zawartości

[łańcuch] Doświadczenia Shimano-SRAM

MarioBernatti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Chciałbym się zapytać o Wasze doświadczenia z użytkowania łańcuchów 8-mio rzędowych.

Odświeżam kasete 8-mio rzędową.

Kupie prawdopodobnie Alivio CS-HG51 oraz nowy łańcuch.

Wcześniej był CN-HG40, teraz rozważam CN-HG71 lub PC-830.

Macie jakieś doświadczenia za lub przeciw któregoś z nich ?

Napisano

Zależy jaki budżet, ja bym osobiście odpuścił i shimano i srama. Polecałbym zakup connexa/campagnolo. Pod 8s nie będą specjalnie drogie a na pewno napęd przeżyje trochę więcej.

Napisano

Z tych dwóch to bierz KMC X8 - może nie jest tak wspaniały jak Campa, ale znośny dla portfela. HG71 jest mocno średni, a łańcuch SRAMa, ale PC-850 kiedyś mi napsuł krwi, bo nie dość, że tulejki latały w nim jak żyd po pustym sklepie to raz się zerwał (tylko i aż) 8 km od domu, a skuwacza nie miałem...

Napisano

HG 40 zdecydowanie nie . Bardzo słaby . Można założyć łańcuch z napędu 9 rzędowego . Ja założyłem HG-53 i działa bez problemu . Może ten łańcuch mocarzem nie jest ale stosunek ceny do wytrzymałości ma dobry .

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Po przeglądnięciu oferty sklepu, w którym będę brał inne części, wezmę chyba connexa.

Zobaczę jak będzie finalnie z budżetem, 804 lub 808.

Mam nadzieje, że będę zadowolony :)

Napisano

Ja w swoim Krossie mam naped 8s od lat i jesli lancuch to tylko connex, bez roznicy czy 804 czy 808. Trwalosc 2 razy wieksz od srama o szajsie shimano nie wspomninam nawet. Bo ich osemkowe lancuchy to porazka totalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...