Skocz do zawartości

[korba] najmniejsza tarcza trze o rame

masti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak jak w temacie.  Najmniejszy blat trze o ramę. Przy spokojnym kręceniu  nie słychać tarcia i nie widać ale w ciężkim terenie chyba bardzo pracuje co widać po ramie (foto) Najpierw bez podkładki całkiem tarło. Kupiłem zwykła podkładkę w casto. Na spokojnym kręceniu  nie słychać i nie widać.
Może źle wkręciłem suport ? Czy to nie ma nic wspólnego z tym ? Suport zamawiałem razem z korbą wiec zapewniali mnie ze  będzie ok. Jak dorzucę drugą podkładkę (foto) to już jest lepiej ale jak skręcę mocniej to ramię korby ciężej się kręci. I sądzę ze na dwóch podkładkach ramę za mało jest wciśnięte w suport.

post-169171-0-33779300-1494506732_thumb.jpg

post-169171-0-50186500-1494506749_thumb.jpg

post-169171-0-21901000-1494506762_thumb.jpg

Napisano

Podaj model korby, to sprawdzimy czy długość osi suportu jest odpowiednia.
To ma chodzić bez podkładek.

Ty chyba odwrotnie zamontowałeś suport. O ile pamiętam po stronie z prawej powinien być kołnierz. Ale niech ktoś zobaczy kto ma większe doświadczenie.

Napisano

Za krótki suport Ci wtedy dali. Tam nie może być podkładki bo to nie hollowtech II

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

sr suntour mechanizm korbowy XCE 175mm 48/38/28 SQ 8s

na aukcji pisało a nawet nadal pisze ze pod suport 122mm i taki mam.

Zamawiać juz 127,5mm ?? Taki jest kolejny rozmiar.

Napisano

Rama była kupywana używana. Wczesniej nie wiem na jakim suporcie jeździła i jakiej korbie. Wieczorem jeszcze raz rozkręce korbę i zmierze suport. Ale raczej suport dobrze zamontowałem L - R więc chyba pomylić sie nie można.

Napisano

W takim razie jest za krótki lub rama nie toleruje tak dużych zębatek. Musiałbyś odwrócić niechcący sam wkład, bo misek nie da się wkręcić odwrotnie (o ile to gwint BSA).

Co to za serwis, który nie pytając jaki mamy system suportu doradza podkładki? Przy założonych podkładkach tak jak u Ciebie można tylko korbę zniszczyć i nic więcej...

Napisano

Suport masz na pewno dobrze zamontowany gdyż inaczej się nie da z jednej strony jest gwint lewy a z drugiej prawy i odwrotnie się nie wkręci.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Napisano

Rama Mbike renegade 0.5 XCMarathon.

Możliwe ze nie toleruje takich zębatek.

A serwis to Ja ;-) Sam wszystko skręcałem.

Napisano

Podejrzewałem, że to MTB bo X-Kingu na tyle.

Załóż mu więc jakąś korbę MTB zamiast trekkingowej czyli typowe uzębienie to 42/32/22. Pamiętaj że suport do korby się dobiera...

Napisano

42/34/24 suport 122mm

42/32/22 suport 113mm

Z takimi opcjami sie spotkałem. Wiec 34/24 by stykło żeby znów suportu nie kupywać.

Napisano

To zależy od konkretnego modelu korby, a nie od układu ilości zębów, chociaż może się wydawać, że im większe blaty tym dłuższa oś, ale to nie jest reguła. Każda korba ma swoje odsadzenie (może kojarzysz ET z felg samochodowych) i to się musi zgrywać z długością osi tak aby linia łańcucha była zachowana.

Napisano

Ale ryfa. Odkręciłem ramiona zmierzyłem suport a tu 118mm. Masakraaa. Mam tez stary 122mm zaraz będe wymieniał.

Wymiemialem na 122mm lekki prześwit jest. Prysłem czarną farba i zobaczymy po terenie czy dalej bedzie ocierało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...