Skocz do zawartości

[1500 zł] MTB na całego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów. Jako że mój dzielnie służący komunijny maxim stał się trochę za mały, przyszedł czas na następcę. Po wzbogaceniu się o niezbędną wiedzę zdecydowałem, że potrzebuję roweru MTB na kołach 27,5'/28' o ramie 20'/21', a budżet mój to max. 1500 zł, preferuję rowery nowe. To tyle słowem wstępu. Po przeczesaniu allegro, przestarzałych artykułów i tematów na forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, jaki rower będzie najlepszy. Dlatego też zwracam się do Was o pomocną dłoń.

Oczywiście są modele, które wpadły mi w oko, czyli np. Lazaro Core V2 27,5' ( http://allegro.pl/lazaro-core-27-5-v2-mocne-mtb-2xacera-dysk-kaseta-i6740111346.html ) - ciekawy osprzętowo, ale zero opinii/testów, nie wiadomo jak z wytrzymałością ramy, lub Kands Comp Er ( http://allegro.pl/rower-mtb-27-5-kands-comp-er-hydraulika-promocja-i6791687172.html ) - bardzo podobny. Wiele osób polecało mi Krossa, lecz wydaje mi się, że są marki o lepszym stosunku osprzęt/cena. Poza tym w większości Krossów w tej cenie montowana jest przynajmniej jedna przerzutka Tourney. Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego oni tak często montują przerzutki z najniższej serii? Po prostu nie rozumiem  :icon_confused:

To chyba wszystko o czym chciałem napisać, szczerze liczę na waszą pomoc oraz propozycje dobrych rowerów.

Pozdrawiam!

Napisano

Niestety w tej cenie to właściwie wszystko jedno i można się kierować po prostu kolorem.
A może nie...
Zobacz na przełożenia jakie oferują, bo ten Lazaro ma w korbie najmniejszą tarczę 28, a to trochę dużo jak na MTB. Kands ma 22, tak jak powinno być.
W MTB są koła 27,5 i 29. 28 to w rowerach crossowych.

Napisano

Koło 29 a 28 to jest to samo koło. Mogą się różnić szerokością wewnętrzną obręczy, większa szerokość = szersza opona.

Możesz kupić coś na podstawowym osprzęcie i wrzucić coś lepszego. W kwocie 1500 naprawdę ciężko o coś sensownego. Twoja propozycje są naprawdę ok!

Napisano

JustPawel napisał:

Poza tym w większości Krossów w tej cenie montowana jest przynajmniej jedna przerzutka Tourney. Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego oni tak często montują przerzutki z najniższej serii? Po prostu nie rozumiem  :icon_confused:

Tu akurat filozofii wielkiej nie ma  - gdyby włożyli coś lepszego, to tym bardziej byliby drożsi od lazaro czy kandsa i "magia napisu Kross" jeszcze mniej by działała na potencjalnych klientów ...

Napisano

No dobra, z tym kołem 28' to mój błąd, w takim razie 27,5'.

Przełożenia raczej nie będą mi przeszkadzać. Jakieś ekstremalne podjazdy na czas się nie zapowiadają, a większy zapas wyższych przełożeń może mi się przydać. Skoro nie macie lepszych propozycji, chyba skłonię się w stronę Lazaro. Chciałbym jedynie zapytać o jakieś opinie o ramie AL-6061, bo to chyba najważniejsze w tanim rowerze? Z tego co widzę taka sama jest w Integralu V3 - a to już popularniejszy model. Aha, jeszcze zastanawiają mnie te hamulce. Hydrauliki w tym przedziale cenowym to raczej rzadkość. Czy mam się obawiać o ich jakość? (w porównaniu do mechanicznych tarczówek)

Co do Krossa to raczej mnie dziwi mieszanie przerzutki tylnej alivio z przednią i manetkami tourney. Nie lepiej było by wstawić komplet altus lub acera? Bezsens (ale marketingowo to nie do końca..) No ale to już off-topic.

Napisano

6061 to stop aluminium. Jak nie będziesz na tym skakał ważąc ponad 100kg to w normalnej jeździe nic temu nie będzie.

Hamulce wiadomo, że będą najtańsze więc możesz różne opinie znaleźć, że jak kupisz takie w cenie całego roweru to dopiero dasz radę się zatrzymać ;)
Osobiście mam podobne tanie badziewie i są ok. na razie 3500km i nic się z nimi nie dzieje. Wcześniej miałem podobnej klasy badziewie tylko mechaniczne. Hamowało w zasadzie tak samo tylko trzeba było siły użyć.

Napisano

No i dziękuję, to mi wystarczy. Biorę Lazaro, choć jeszcze nie wiem kiedy. Ale niedługo. 100 kilo to ja nie mam, raczej 60, więc może jakieś tam małe skoki nie skończą się tragicznie. Hydraulikami będzie można szpanować przed mniej obeznanymi kolegami :D Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rozwianie wątpliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...