Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny] rower Kross evado 4.0

svaN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przymierzam się do zakupu roweru kross evado 4.0 z 2016 roku i mam takie pytanie odnośnie zamontowanych w nim hamulców hydraulicznych Tektro Disc HDC-300 (hydrauliczne, tarcza 160mm) co możecie na ich temat powiedzieć, czy warto hamulce hydrauliczne przy rowerze i jak wygląda ich naprawa w razie awarii ile kosztuje ich naprawa i jak często się psują.

Napisano

Trzymaj się od nich z daleka! Straszne dziadostwo pod każdym względem. Nawet klocki są tragiczne. Nie mają nawet regulacji odległości klamki od kierownicy.

Napisano

dużo zależy czego oczekujesz od hamulców . Jeśli będziesz jeździć po drodze, ewentualnie czsami zjedziesz w jakąś polną drogę to spoko, ale jeśli myślisz o lataniu po gorach, to już sama wielkość tarczy jest lekkim problemem, bo chyba ze wazysz z 50 kg

Napisano

Ja je mam. Na fabrycznych klockach nawet dobrze hamowały, tylko trzeba czasu żeby klocki się dotarły. W moich tylko są kłopoty z zapowietrzaniem, nieszczelności mam. Jeśli w Twoim egzemplarzu też takie coś będzie, to zgłaszaj to tam gdzie kupisz i nie daj się zwieźć jak pan mechanik ci powie: "no co ty mówisz, patrz jak dobrze hamuje, co ty wymyślasz dobre hamulce masz".

Też mam tarcze 160mm, kupując rower z tymi hamulcami ważyłem z 90 kg i dobrze hamowały, teraz ważę mniej i też dają radę, więc bez przesady z ich słabym działaniem xd

Jakbyś je kupił, sprawdź czy nie masz czegoś takiego, że raz hamulec działa twardo, a innym razem, jak np podniesiesz przednie koło i postawisz rower do pionu, czy w jakichkolwiek innych okolicznościach, hamulec działa jak gąbka, to znaczy że będzie zapowietrzony. No i sprawdzić trzeba czy tłoczki równo wychodzą w zacisku bo u mnie słabo z tym jest, nie wiem jak było w nowych bo nie patrzyłem na to.

Napisano

dzięki a co sądzicie o samym modelu kross evado 4.0 i czy takie zeczy jak zapowierzenia i wycieki płynu przyjmowane są na gwarancje.

Napisano

Wycieki na pewno są objęte gwarancją. Trochę hamulców tektro przez moje ręce przeszło i na dzień dzisiejszy śmiem twierdzić że wycieki z nich są sporadyczne w porównaniu np. do ostatnich wypustów br-m675/875. Odnośnie odpowoetrzania to są tak samo kapryśne co wspomniane wysokie modele shimano. Fabryczne klocki nie są złe. Raczej problemem mogą być tarcze. Wymieniając klocki radzę dołożyć kilka złotówek do koolstopów ew. unexów (jeśli gdzieś da się to jeszcze kupić).

Napisano

Tarcze są dobre, tylko hałasują trochę podczas hamowania. A wycieki mogą pojawić się na szczelinach między połówkami zacisku. W swoich miałem też taki mały wyciek na przewodzie.

33383bbce9ba3353med.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...