Skocz do zawartości

[Korba] Napęd 3x8 - wybór korby

yaarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Mam pytanie do nieco bardziej zorientowanych w nowszym osprzęcie.

Zajeździłem w końcu napęd w moim rowerze. Napęd już wiekowy ale działa nadal całkiem precyzyjnie. Niestety już przeskakuje.

Zakupiłem kasetę CS-GH51 (Alivio) i łańcuch CN-HG71.

Manetki mam Alivio 3x8. Tylna przerzutka, wiekowa STX-RC ;)

Pasowałby jeszcze zmienić korbę. Obecnie jest jakiś noname.

No i teraz dylemat. Chciałem Alivio ale nowsze modele są już na łańcuch 9 rzędowy. Czy jest to kompatybilne wstecz? Czy łańcuch 8 rzędowy będzie współpracował z korbą 9 rz?

Przeglądałem trochę neta no i widzę Acerę FC-M361 na 8rz i nic z wyższych modeli.

Przyglądałem się też na suntoura XCR-6 ale raz piszą że na 7-8rz, a innej aukcji czy sklepie, że obsługuje 9rz. I bądź tu mądry ;)

Wolałbym zostać przy kwadracie, może obejdzie się bez zmiany pakietu. Ale jak mi ktoś podpowie coś ciekawego na octalink to przemyślę ;)

Pozdrawiam.

Jarek.

Napisano

Korba 9 rzędowa bez problemu dogada się z 8 rzędami :thumbsup: 

Pakiet pewnie i tak będziesz musiał wymienić nawet jak nowa korba będzie na kwadrat, bo wątpię, żebyś tak łatwo dopasował nową korbę do długości osi. A jak już wymieniać suport to polecam przejść na octalink np z korbą FC-M430.

Napisano

Korba pod 9s bez problemu będzie współgrać z łańcuchem 8s .

Skoro tak jest to trochę problemów rozwiązuje. No to szukam poleconej i znanej mi M430. Dzięki za pomoc.

Jarek

Napisano

A na czym ten problem ma polegać?

Najmniejsza zębatka jest taka sama. Różnią się wielkością największej.

Jarek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...