yaarek Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Cześć. Mam pytanie do nieco bardziej zorientowanych w nowszym osprzęcie. Zajeździłem w końcu napęd w moim rowerze. Napęd już wiekowy ale działa nadal całkiem precyzyjnie. Niestety już przeskakuje. Zakupiłem kasetę CS-GH51 (Alivio) i łańcuch CN-HG71. Manetki mam Alivio 3x8. Tylna przerzutka, wiekowa STX-RC Pasowałby jeszcze zmienić korbę. Obecnie jest jakiś noname. No i teraz dylemat. Chciałem Alivio ale nowsze modele są już na łańcuch 9 rzędowy. Czy jest to kompatybilne wstecz? Czy łańcuch 8 rzędowy będzie współpracował z korbą 9 rz? Przeglądałem trochę neta no i widzę Acerę FC-M361 na 8rz i nic z wyższych modeli. Przyglądałem się też na suntoura XCR-6 ale raz piszą że na 7-8rz, a innej aukcji czy sklepie, że obsługuje 9rz. I bądź tu mądry Wolałbym zostać przy kwadracie, może obejdzie się bez zmiany pakietu. Ale jak mi ktoś podpowie coś ciekawego na octalink to przemyślę Pozdrawiam. Jarek.
Quell Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Kwadrat ? Fc-m430/431,pełno tego w sklepach.
seraph Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Korba 9 rzędowa bez problemu dogada się z 8 rzędami Pakiet pewnie i tak będziesz musiał wymienić nawet jak nowa korba będzie na kwadrat, bo wątpię, żebyś tak łatwo dopasował nową korbę do długości osi. A jak już wymieniać suport to polecam przejść na octalink np z korbą FC-M430.
gtb Napisano 11 Kwietnia 2017 Napisano 11 Kwietnia 2017 Korba pod 9s bez problemu będzie współgrać z łańcuchem 8s .
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2017 Problem sie pojawia z pojemnościami. korby 8sp w dół mają 20 t a 9s ma 22t, stworzy to drobne problemy w regulacji.
yaarek Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Napisano 12 Kwietnia 2017 Korba pod 9s bez problemu będzie współgrać z łańcuchem 8s . Skoro tak jest to trochę problemów rozwiązuje. No to szukam poleconej i znanej mi M430. Dzięki za pomoc. Jarek
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2017 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2017 Możesz poszukać 410 i unikniesz problemów z przednią przerzutką.
yaarek Napisano 12 Kwietnia 2017 Autor Napisano 12 Kwietnia 2017 A na czym ten problem ma polegać? Najmniejsza zębatka jest taka sama. Różnią się wielkością największej. Jarek
yaarek Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Napisano 13 Kwietnia 2017 Doczytałem o pojemnościach przerzutek. Sam już sobie odpowiedziałem Jarek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.