Skocz do zawartości

[Napęd korba] Korba na suport 110,5 - nie wiem gdzie szukać

lukasz12399

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Jestem nowy na forum więc proszę o ewentualną wyrozumiałość jeśli coś będzie nie tak ;)

Otóż mam problem z doborem korby na suport 110,5mm. W zeszłym roku wymieniłem suport w rowerze na taki jak był poprzednio czyli 110,5mm. W tym roku łańcuch zaczął przeskakiwać i patrząc po stanie zębów w korbie kwalifikuje się ona do wymiany.

Właśnie z tego powodu chciałem samemu znaleźć taką korbę i ją wymienić ale nigdzie ( allegro itp.) nie mogę znaleźć takiej korby!!!!! Interesuje mnie coś taniego ze względu na ograniczony budżet ( ok.100zł). korba na kwadrat, 3-rzędowa, obecnie mam suntour (modelu nie znam).

Może ktoś życzliwy poda jakiś model korby albo link do aukcji???? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam ;)

PS. Czy mogę ewentualnie wymienić suport na 113mm mimo tego ze oryginalnie było 110,5?? Łatwiej wtedy było by znaleźć nową korbę ;) Kojarzę pewien temat "linii łańcucha" ale nie do końca wiem co i jak....

• Mod Team
Napisano

1. Czemu upierasz sie na 110?

2. Czy masz mocno nietypowe mocowanie suportu ?

3. Czy wiesz ze suport dobiera sie do korby a nie do ramy?

4. Taką korbę kupisz w sklepie z antykami bo to linia z przed ok 15-20 lat.

5. Rozsądniej jest kupić coś współczesnego co odpowiada twoim wymagania razem z suportem.

Kojarzę pewien temat "linii łańcucha" ale nie do końca wiem co i jak....

NA początku było słowo ... ale kilka tysięcy lat później powstał rower i miał on 1 zębatkę z tyłu ... obecnie ma ich nawet 12. Jak sie łatwo domyślić koło z 1 a koło z 12 zębatkami musi różnic się szerokością ... a co za tym idzie, korba także zaczęła sie oddalać od ramy, by łańcuch szedł w miarę prosto. To tak skrótowo, ogólnikowo byś załapał co to jest linia łańcucha.

Napisano

No, pamiętam te spory na Sanhedrynie czy ostre koło jest koszerne, albo jak Beh Hur robił downhill z piramidy Cheopsa na bambusowm sztywniaku...

A wracając do rzeczy stara korba jest po prostu mocno odsunięta na zewnątrz od mufy suportu w stosunku do współczesnych standardów, zmierz sobie linię łańcucha, jest  sto instrukcji jak to zrobić, wg mnie wcale nie będzie jakaś abstrakcyjnie różna od dzisiejszych.
Potem poszukaj korby z odpowiednia linią zębów na z zębatkach - proste Shimano to kilkadziesiąt zł a potem dobierz suport wg danych katalogowych korby i wg pożądanej linii łańcucha dobierz długość suportu, 20 czy 30 zł. Problemem jest tak naprawdę przednia przerzutka jeśli zmienisz za bardzo linię łańcucha może jej zabraknąć zasięgu i będzie również do wymiany.

KJ

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...