Skocz do zawartości

[Kaseta] M771-10 Czy przyjmie Campagnolo C10? Lepiej Veloce czy Record?

DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zwracam się z prośbą o ocenę kasety. Jej przebieg jest nieznany, ale rower praktycznie nie ma śladów użytkowania. Chodziła z łańcuchem KMC X10 i chciałem założyć Campagnolo C10, ale nie wiem czy nie będzie skakać. Ten KMC na gwoździu ma na 100 ogniwach 3-4mm zużycia, ale wiadomo Campa rządzi się swoimi zasadami - jak w zeszłym roku montowałem C9 do nowej kasety HG400 z łańcuchem XT, który miał 0,4% zużycia to "krzaczyło" niesamowicie.

Z góry dzięki za pomoc.

Aha, jeszcze jedno - jeśli będę kupował to lepiej Veloce czy Recorda? Wiem, że kilka tematów w sieci krąży, ale żaden póki co nie wyjaśnia niczego w kwestii porównania wytrzymałości tych dwóch.

Pozdrawiam

post-202906-0-38770400-1490012992_thumb.jpg

Napisano

Campa z reguły na używanej kasecie skacze, to jest łańcuch który ma "mniejsze fabryczne rozciągniecie" niż inne łańcuchy. Po fotkach nikt Ci nie potwierdzi na 100% czy będzie ok czy nie.

Kup 2-gi KMC i jeździj na 2.

Napisano

Sądząc po przebiegu roweru to jakość tego KMC nie jest szałowa. Gdyby mi napęd przyjął Campę to miałbym cały napęd na kilka razy tyle co na dwóch KMC, tym bardziej że chciałbym też korbę w dobrym stanie zachować jak najdłużej. Na x10 jeszcze nie jeździłem i w ogóle to mój pierwszy napęd na 10, ale z moich doświadczeń póki co wynika, że Campa wymiata - w zeszłym roku założyłem C9 i po 1000km nie widać za bardzo oznak zużycia, a jak czytałem takie opinie na forach to nigdy nie wierzyłem bo przy moim deptaniu łańcuchy na 8kę, bo na takich napędach najwięcej czasu w życiu spędziłem, po takim przebiegu miały już ponad 1% zużycia.

Napisano

Ja na X10.73 zrobiłem około 3000-3500km, rozciągniecie było na pół ogniwa, wrzuciłem parę dni temu nowy i nie przeskakuje.

Łańcuch KMC masz ze spinką za 50-60zł, a Campa bez spinki to 200zł? To masz 3-4 łańcuchy ze spinkami vs 1 bez spinki. Jeździj na 2 i tyle, tylko nowy rozciągnij do poziomu obecnego i potem mniej rozciągnięty zakładaj i tak w kółko.

Napisano

Faktycznie zanim wpadła mi w ręce Campa to najlepsze było KMC, ale nie pamiętam która to była wersja, na pewno na 8kę i na pewno porównywalna cenowo z HG-50. Zastanawiam się teraz czy to zauważone przeze mnie "wyciągnięcie" to faktycznie zużycie czy tylko fabryczny luz który lekko już poodciskał zębatki, bo jeżeli to zużycie to kiepsko, a jeśli fabryczna długość to spoko.

Dałeś mi do myślenia z tym KMC i zaczynam doczytywać i nie wiem na jaki się zapatrywać? 10.73, 10.93, a może w ogóle x10e, o którym krąży kilka mitów. W ogóle to KMC na 10-tkę ma różnych łańcuchów chyba z 10 w ofercie...

Spinką się nie kieruję bo i tak nie używam :) (jeszcze się nie przekonałem)

System z podmiankami w miarę zużycia znam i zawsze stosowałem, ale od czasu jak Campę założyłem to coraz rzadziej sprawdzam zużycie łańcucha bo za bardzo nie ma po co xD. Wszystko na czym jeździłem wcześniej było w porównaniu do C9 jak przysłowiowa plastelina.

Pozdro

Napisano

X.73 od X.93 rożni się tylko powłoką ochronną, z tych 2-ch chyba X.73 lepiej brać, wyższe to nie wiem, ale X.73 już jakiś tam poziom reprezentuje sobą, nie to co HG-40/54 itp.

A spinka ułatwia mycie napędu, rozpinasz łańcuch, wrzucasz do butelki z benzyna i po 5 min masz łańcuch jak nowy.

Napisano

Najprawdopodobniej uda mi się załatwić Veloce za niewiele ponad 100zł, więc zaryzykuję. Jak nie łyknie to rozważę tego X.73, ewentualnie lepszy, a pierwsze co zrobię wtedy to porównam z tym moim lekko śmiganym, żeby się nie okazało że on ma takie luzy fabryczne.

A co do spinki to się nie przekonałem jeszcze bo dla mojej psychiki spinka wydaje się słabsza niż reszta łancucha, a nawet jeśli miałaby być tak samo mocna to boję się że w jakiejś skrajnej sytuacji mogłaby się rozpiąć (zahaczenie czegoś na luźnym łańcuchu, przewrotka itp). Z myciem nie mam problemów, nie robi się tego za często a jak już to rozkwakiem też szybko idzie.

Pozdrawiam

Napisano

Jak masz spinkę, to bierzesz 2-ga na zapas i jak ją zgubisz to spinasz tą zapasową i jedziesz dalej, pod siodło nawet izolacją przyklejasz i tyle. Spinka do 10rz KMC masz na allegro za 5zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...