Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana korby

Wielki_Eddek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zgromadzonych.

Temat pewnie był wałkowany, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, a im więcej czytam tym mniej wiem.

Obecnie posiadam Author Classica 2015 (http://archiv.author.eu/catalog/2015/cross/bike-models/author-bicycle-classic-2015-ua42835602), poza łańcuchem wszystko w stocku. Z powodu, że nie jestem w stanie wykorzystać najcięższych przełożeń w moim obecnym układzie (brak masy i mocy) rozważam wymianę korby na taką z mniejszymi blatami. Przy tej okazji rozważam także porzucenie kwadratu na rzecz Hollowtech'a.

W oko wpadła mi korba Alivio FC-T4060, która jest w budżecie, który Domowa Kontrola Skarbowa jest w stanie zaakceptować, ale pojawia się jeden problem: jakie faktycznie znaczenie ma do jakiej kasety korba jest przeznaczona? Bo na chłopski rozum nie widzę powiązania czy korba będzie napędzać z tyłu kasetę 6-, 7-, 8-, 9-, czy 12-rzędową, a ta jest opisana, że przeznaczona jest do napędów 9-rzędowych (a ja mam 8). Może jestem za głupi i za mało wiem o świecie, ale proszę, nich mi ktoś jasno w prostych słowach napisze czy to ma znaczenie i jakie czy nie. Jest to związane z dedykowaną szerokością łańcucha?

Wymiana tyłu na razie nie wchodzi w grę, bo budżet (docelowo rozważam przejście na 9 rzędów, ale kaseta, przerzutka, manetki - za duża inwestycja na raz z korbą).

Napisano

Witaj

Z grubsza polega to na tym, że im więcej wpakujesz z tyłu przełożeń tym rozstaw między zębatkami się zmniejszy. A więc i łańcuch musi być węższy. (przy zachowaniu tej samej szerokości bębenka z tyłu).

I w teorii ma to też wpływ na przód (zębatki, przerzutka). W praktyce niektóre zestawienia całkiem nieźle ze sobą współpracują i można je mieszać. Więcej tutaj:

https://www.forumrowerowe.org/topic/194808-kompendium-kompatybilnosc-napedow-do-11s/

Pozdrawiam

Napisano

Ma znaczenie, ale nie tak ogromne jak czasem piszą. Im więcej zębatek z tyłu tym węższy łańcuch, zębatki i prowadnik przedniej przerzutki.

Aczkolwiek różnica w napędach 8 i 9 rzędowych jest tak mała, że spokojnie możesz realizować swój pomysł. Pamiętaj tylko o wymianie przedniej przerzutki, bo obecna o ile zadziała to będzie problem z regulacją.

Napisano

Czyli ta dedykacja pod tył sprowadza się tak na dobra sprawę do szerokości łańcucha? Że blaty są węższe niż w korbie dla 8-rzędowej kasety? Z tego co wyczytałem, to różnica między łańcuchem dla 6-8 i 9-rzędowej kasety jest niewielka i można nawet używać łańcucha 8-kowego na 9-rzędowej kasecie.

@seraph, z przerzutką chodzi o to, że mój TX51 jest dla blatu 48T i może okazać się za krótki? Bo poza tym to obie korby są 3-rzędowe, więc i zakres ruchu jest taki sam? Ostatecznie nie postanowiłem jeszcze czy 44x32x22 czy 48x36x26 (chociaż ten drugi wariant zdaję się mniej sensowny, gdy chcę zmniejszyć przełożenia). Obecnie nawet na płaskim nie jestem w stanie uciągnąć 3x7, nie mówiąc o 3x8, 3x6 to ostatnie na co mnie stać w nogach, a typowo i tak przemieszczam się 2x4-2x7 po równym. 

Napisano

Nie ma zbytnio wielkiego sensu kupować korby z blatem 48 i jeździć prawie  tylko na jednej zębatce.Kupując 44  będziesz korzystał z szerszego zakresu korby i kasety,co zwiększy żywotność napędu

Napisano

Czyli ta dedykacja pod tył sprowadza się tak na dobra sprawę do szerokości łańcucha? Że blaty są węższe niż w korbie dla 8-rzędowej kasety? Z tego co wyczytałem, to różnica między łańcuchem dla 6-8 i 9-rzędowej kasety jest niewielka i można nawet używać łańcucha 8-kowego na 9-rzędowej kasecie.

@seraph, z przerzutką chodzi o to, że mój TX51 jest dla blatu 48T i może okazać się za krótki? Bo poza tym to obie korby są 3-rzędowe, więc i zakres ruchu jest taki sam? Ostatecznie nie postanowiłem jeszcze czy 44x32x22 czy 48x36x26 (chociaż ten drugi wariant zdaję się mniej sensowny, gdy chcę zmniejszyć przełożenia). Obecnie nawet na płaskim nie jestem w stanie uciągnąć 3x7, nie mówiąc o 3x8, 3x6 to ostatnie na co mnie stać w nogach, a typowo i tak przemieszczam się 2x4-2x7 po równym.

Lepiej będzie działał łańcuch 9s z kasetą 8s niż odwrotnie. Sprawdzałem.

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Kaseta na razie i tak zostaje 8s, łańcuch też jest prawie nowy (jakieś 150km), więc bardziej jest kwestia po stronie korby czy skoro jest dedykowana dla pracy z kasetą 9s to czy łańcuch 8s nie będzie sprawiał problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...