Skocz do zawartości

[spinka] Łańcuch z pinem 7,8 mm

Dareios

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Reanimuję swój stary rower ATB. Rozkułem łańcuch i teraz nie bardzo wiem czym go spiąć. Pin łańcucha ma 7,8 mm. Mam spinkę Shimano, o taką: http://i1085.photobucket.com/albums/j429/mariuszatkowski/spinka%20Shimano.jpg która teoretycznie jest do łańcuchów 7,8 i 9 rzędowych. Ja mam 6 biegów z tyłu, ale widzę że pin spinki jest krótszy. Nie próbowałem jej na razie zapinać, bo ponoć to spinki jednorazowe, przymierzałem jedynie i być może da się ją wsadzić, tylko nie wiem czy nie niesie to za sobą groźnych konsekwencji. Na allegro znalazłem jedynie taką, która ponoć ma 7,8 milimetra

http://allegro.pl/spinka-zapinka-lancucha-kmc-cl-810-pin-7-8-mm-i5501186369.html

ale zanim zamówię chciałem się was poradzić co o niej sądzicie. Czy możę jeżeli da się zapiąć tą shimano to jeździć na niej i się nie przejmować?

Napisano

Łańcuchy 6,7,8 rz mają taką samą szerokość,więc teoretycznie każda spinka 6-8 powinna być dobra.Łańcuch 9rz jest już węższy,więc spinka 7-9 to trochę podejrzane.Możesz podać symbol łańcucha i spinki?

Edit

Ta spinka Shimano wygląda mi na 8rz,więc jeśli się zapnie to śmiało możesz jeździć

Napisano

Ok, dzięki. No to idę robić :)

No i niestety chyba nie pasuje. Zapiąłem spinkę ale z jednej strony ciężko pracowała cyklicznie zahaczając o wózek przerzutki. Możliwe też że ją trochę zdeformowałem, bo udało mi się ją zapiąć dopiero za 4 razem, a wtedy była już prosta. Zastanawiam się też czy przy zakładaniu i zdejmowaniu (bo też się trochę namordowałem) nie uszkodziłem okolicznych ogniw łańcucha, chociaż wydają się nienaruszone.

Napisano

Jeśli się zapięła,to nie jest za wąska,za szeroka też nie jest,bo nie masz przecież łańcucha 9 czy 10 rz.Może trzeba wyregulować trochę przerzutkę że by nie ocierało.

Napisano

Widać było jak się łańcuch na spince załamuje, po prostu spinka trafiała na pierwsze kółko i zamiast się zagiąć tak jak reszta to odstawała. Skoro powinna pasować to może faktycznie ją trochę za bardzo ją zmasakrowałem. Po zdjęciu jest wygięta w drugą stronę. No cóż, chyba kupię nową i spróbuję jeszcze raz

Napisano

Tatanka, nie masz racji tym razem, łańcuchy 6-7-8 miewają różną szerokość i znane są problemy z np działaniem spinki sram na łańcuchu shimano bo spinka jest za wąska. Daje się zapiąć ale ogniwo jest o włos zbyt ciasne i napęd przeskakuje w tym miejscu na małych koronkach. 

KMC ma w ofercie spinki 571 na węższe i 573 na szersze łańcuchy. Nie można jednak przyjąć, że 573 to spinka uniwersalna, bo z ona z kolei jest bardzo luźna, tj na węższych łańcuchach bardzo łatwo się ją rozpina.

Jeśli chodzi o spinki 7.8 to bardzo ale to bardzo polecam te:

http://allegro.pl/spinka-do-lancucha-sunrace-cnq-08-7-8-rzedow-i6667607511.html

Bez porównania najtrwalsze ze wszystkich, które miałem. Przestałem jej używać tylko dlatego, że wraz z nowymi łańcuchami dostałem nowe spinki a w tej nie sworzeń się wytarł a po 2 latach i 5 łańcuchach poddały się blaszki ogniw - zrobiły się znacznie cieńsze w miejscu styku z łańcuchem. Na sworzniach nie widać żadnego zużycia!

Darku, jesteś z Gdańska - ja tę spinkę sunrace kupowałem u Mediasa w centrum. Obecnie na Ogarnej są. Baba może się kłócić, że to accent jest, ale nie słuchaj jej :)

Napisano

Tatanka, nie masz racji tym razem, łańcuchy 6-7-8 miewają różną szerokość i znane są problemy z np działaniem spinki sram na łańcuchu shimano bo spinka jest za wąska

Dzięki za dokształcenie :thanks:  Nigdy nie zwracałem uwagi na możliwą różnicę w szerokości łańcuchów 6-8 rz i dobierania do nich odpowiedniej spinki.Mieszałem różne łańcuchy z różnymi spinkami i zawsze dało się zapiąć.Faktycznie czasem było ciężko,ale uznawałem że to taki urok tego modelu.A to widocznie była wąska spinka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...