Hayate3332 Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Witam mam mozliwosc kupna roweru kross level r2 2016 lub r3 2016 czy warto doplacic 200 zloty do tego drugiego?
seraph Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Wg nie specjalnie warto. Za 200 zł więcej dostajesz rower o 200 gram lżejszy, który ma jedynie 1 bieg więcej na kasecie o dokładnie tej samej rozpiętości,więc o ile się nie ścigasz z czasem na w miarę płaskich odcinkach to możesz tego nawet specjalnie nie odczuć. Jakby Ci się kiedyś zamarzyło mieć 9 biegów to wymiana kasety i manetek (najlepiej na wyższej grupy) zupełnie wystarczy. Do tego tańszy R2 ma hamulce TEKTRO, które uchodzą za żywotniejsze.
Hayate3332 Napisano 7 Marca 2017 Autor Napisano 7 Marca 2017 No i wszystko o taka odpowiedz mi chodzilo znalazlem r2 za 1600 a R3 za 1800 takze biore r2 a reszte na akcesoria
Witboj Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 A ja bym dołożył to 200 zł. Głównie ze względu na amorek ze zdalną blokadą (jak blokada to tylko zdalna dla mnie). Tak się mówi - zmienisz manetki. Ale takie manetki kosztują 120 zł. No to z różnicy w cenie zostaje 80. zł. 20 zł idzie na lepszy łańcuch. Czyli za 60 zł masz 1 bieg dodatkowo, lepsze chwyty, kasetę klasę wyżej i amortyzator ze zdalną blokadą.
seraph Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Amortyzator to w ogóle duże słowo w przypadku tych rowerów. Zdalna blokada jest fajna, ale też zerojedynkowa, a pokrętło na goleni ma płynną regulację - co kto lubi. Ten 1 bieg więcej jest dodany w środku kasety, a nie rozszerza jej zakresu, więc już napisałem, że może się okazać, że się tego nie zauważy - zależy od stylu jazdy. Kaseta klasę wyżej jest co najwyżej lekko lżejsza, albo i nie, bo ma jedną zębatkę więcej. Co do zmiany manetek to może się okazać, że takiej potrzeby nigdy nie będzie - jak będzie brakować biegów to tak samo w R2 jak R3, wiec nawet w R3 będzie kaseta do wymiany. Jakby manetki w R3były chociaż Alivio to opłaciłoby się dołożyć. Lepsze chwyty Co do hamulców to tania hydraulika Shimano lubi się czasem rozszczelnić i nie lubi niskich temperatur, wiec opinie ma średnie.
seraph Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 A niestety nikt za Ciebie decyzji nie podejmie My tylko dyskutujemy
Piter233 Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 I co z tego że ten bieg nie rozszerza zakresu? Przy zakresie 11-34 8 biegów to już jest trochę mało, przy 9 biegach będzie w porządku. Co do hamulców to masz gwarancję, więc gdyby pociekły powinni je normalnie wymienić. Ja byłbym za r3
Witboj Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Poczekaj aż wypowiedzą się jeszcze inni, nasze zdanie już znasz. Jakby wszyscy uważali tak samo, to wszyscy byśmy jeździli jedynym słusznym modelem roweru ;-) P.S. Zakres przełożeń w R będzie jednak większy ze względu na przednią korbę. Więc i zakres i ilość biegów na korzyść R3.
Grono Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Osobiście brał bym R2, jakby się ramą różniły to bym dołożył a tak to wolałbym te kasę na coś innego wydać. Np sprzedać ta korbę i dołożyć do lepszej czy coś w tym stylu. A z czasem sobie skonfigurujesz pod siebie wymieniając resztę. Pozdrawiam
Hayate3332 Napisano 7 Marca 2017 Autor Napisano 7 Marca 2017 Czyli nie patrzac na amor bo mam plan zainwestowac w cos na powietrzu raidon lub cos od foxa to lepiej R2 tak?
Grono Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Jeśli planujesz rozbudowę to raczej nie. Ale to moje zdanie.
Hayate3332 Napisano 7 Marca 2017 Autor Napisano 7 Marca 2017 A jeszcze takie pytanie bo slyszalem ze w levelach rama jest wieksza niz zazwyczaj i mierzac sposobem podanym no oficjalnej stronie krossa wyszlo mi nie cale 18" i niewiem czy wziasc rame 17" czy 19"
seraph Napisano 8 Marca 2017 Napisano 8 Marca 2017 Raczej 17', a najlepiej byłoby dosiąść. Rama nie jest większa, tylko ma normalną sportową geometrię, czyli górna rura jest dłuższa niż w rowerach crossowych czy ATB. Hexagony są ATB np. jeśli to ma być ten "zwyczajny" rower.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.