Gość Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 Witam, mam szosę z ultegrą 6600 w systemie 3x10. Czy da się to bez wymiany komponentów wymienić na 2x10? Prawa manetka nie ma znaczenia, bo z tego co wiem jest uniwersalna. Z korby mogę ściągnąć najmniejszy blat, ale co z lewą manetką w systemie triple, oraz samą przednią przerzutką. Gdzieś mi się "obiło o oczy", że takie zamiany są dosyć częste i możliwe... pytanie więc, czy na pewno i jak się za to zabrać
seraph Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 A co ma tył do tego co się dzieje z przodu? Przecież nie ma osobnych kaset 2 i 3 rzędowych Przednia przerzutka o ile chcesz się tylko pozbyć młynka to może zostać, ale jakbyś chciał zmienić blaty to mogą wyjść problemy z regulacja i dopasowaniem. Zawsze lepiej jak profil i pojemność jest dopasowany do korby.
Mod Team Puklus Napisano 2 Marca 2017 Mod Team Napisano 2 Marca 2017 Trzeba tylko odpowiednio wyregulować, najlepiej zostawić 1 bieg luźny. Zdarzają się przypadki, gdzie 1 bieg jest normalnie 1 biegiem, wtedy czasami jak się mocniej manetka kliknie wchodzi już powoli 3 bieg, linka jest tak napięta ze bardzo ciężko jest zwolnić mechanizm, zwyczajnie się blokuje a i uszkodzić manetkę można.
Arni220 Napisano 2 Marca 2017 Napisano 2 Marca 2017 Manewr praktycznie bezsensowny poza faktem zbicia wagi o 50g. Takim zabiegiem odkręcenia młynka nie uzyska linii łańcucha korby 2rz, a to duża różnica (43,5 vs ~49,5mm), a więc jazda nie będzie mogła przypominać jazdy jak na korbach 2rz.
knedlyk Napisano 3 Marca 2017 Napisano 3 Marca 2017 Manewr praktycznie bezsensowny poza faktem zbicia wagi o 50g. Takim zabiegiem odkręcenia młynka nie uzyska linii łańcucha korby 2rz, a to duża różnica (43,5 vs ~49,5mm), a więc jazda nie będzie mogła przypominać jazdy jak na korbach 2rz.Całkowicie się zgadzam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.