Skocz do zawartości

[napęd] alivio czy SLX - potrzebna porada

Turbacz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, mam mały problem i chociaż wile osób go już rozwiało, ciągle mnie męczy. Noszę się z zamiarem zmiany napędu. Mój serwisant - zacny człowiek i wieloletni znawca, nie garażowy partacz - przekonuje mnie, że nie ma po co pchać się w koszty. Obecnie mam Alivio - całość, na którym zrobiłem w ciągu dwóch sezonów 12 tys km - dużo i nie, dla mnie wiele. Serwisant mówimy, bym został na Alivio, lecz mnie się nosi po głowie SLX. Sporo jeżdżę po bezdrożach, w tym roku przymierzam się do Mazovi Maraton. Podkreśl, że pochodzę z Podhala, gdzie spędzam wiele czasu, lecz na codzień jeżdżę w Kampinosie. Więc drodzy koledzy i koleżanki podpowiecie coś? Będę wdzięczny za pomoc.

Mieliście rację usunięto poprzedni wątek ;)

Napisano

Full Alivio masz?

Jeżeli masz pieniądze to ja bym się pokusił o coś lepszego niż Alivio, zwłaszcza jeżeli chodzi o manetki i tylną przerzutkę. Pamiętaj że nie musisz robić pełnej grupy. Warto np kupić manetki XT, przerzutki i korbę Deore, kaseta może być Alivio bo tutaj to kwestia wagi.

Napisano

Pierwsze pytanie: Ilo rzędowy masz napęd? Ile biegów?

Zgaduję, że 10. Jeśli tak to:

• Przerzutka tył - bierz Deore, mocniejsza niż SLX a podobna jakościowo. Sporo lepsza niż Alivio.
  • Przerzutka przód - tu warto dopłacić do SLX a jeśli się da to nawet XT
  • Korba - SLX
  • Manetki - Saint ... XT ... potem długo długo nic i na końcu SLX/Deore/Alivio, to jeden pies
  • Kaseta - obojętnie
Napisano

Skoro masz Alivio to zapewne 3x9 , przy przejściu na Deore/SLX masz możliwość przejścia na 2x10 - warto rozważyć taką opcję.

Napisano
kaseta może być Alivio bo tutaj to kwestia wagi.

Alivio to to 9rz, jak już mieszamy z XT to idźmy w Dyna Sys i weźmy min Deore. 9 rz manetki XT to prehistoria i pakowanie się w to teraz to proszenie o problemy przy pierwszej usterce. Poza tym Dyna Sys jest po prostu lepsze.

Napisano

Full Alivio masz?

Jeżeli masz pieniądze to ja bym się pokusił o coś lepszego niż Alivio, zwłaszcza jeżeli chodzi o manetki i tylną przerzutkę. Pamiętaj że nie musisz robić pełnej grupy. Warto np kupić manetki XT, przerzutki i korbę Deore, kaseta może być Alivio bo tutaj to kwestia wagi.

I tak i nie. Manetki XT są szybkie i pozwalają na więcej (multi) ale chodzą twardo co nie każdemu odpowiada. Jeśli więc kolega preferuje rekreacyjną jazdę a nie ściganie to manetki XT może sobie odpuścić.
Napisano

Alivio 3x9. Co do Deore, nie jestem przekonany. Miałem i bardzo źle wspominam. Gdyby to tylko mnie się przydarzyło ok. Kuzyn również strasznie narzekał. Dla tego myślę o slx bo na xt mnie jeszcze nie stać.

Jeżeli finanse mnie puszczą to przejdę w całości na slx jesli nr to częściowo.

Myślałem również nad sram 9 lecz chyba ma słabe opinie.

Napisano

lecz mnie się nosi po głowie SLX.

Ok, tylko po co? 

SLX

Bo?

Jeżeli dla samego wydania większej sumy, to ok.

Oczywiście wyższa grupa to nie tylko większe koszty, ale odpowiedź na potrzebę kolarza.

Jeżeli uważasz, że manetki tępo lub za wolno reagują - załóż XT, jeżeli łańcuch ci "lata" na wybojach - załóż przerzutkę z plusem, jeżeli chcesz większy zakres/elestyczność - przejdź na 3/2x10, idt. Natomiast jeżeli jesteś w pełni usatysfakcjonowany Alivio to po co przepłacać?

Osobiście, uważam że polecanie każdemu XT jest bez sensu, zaoszczędzoną kwotę lepiej wydać na wyjazdy, plecak czy iso, zawsze się coś znajdzie :)

Napisano

Jeśli chcesz coś na 9s to bierz SLX M662. Jest chyba do dostania w pieniądzach nowego Alivio a działa bardzo dobrze i jest trwały. Pomijając może kółeczka bo tu różnicy nie ma (jak się zużyją polecam wymienić np na te z XT

Napisano

Mam dwa rowery i oba na alivio. Starszy z 2009 roku ani razu nie miał regulacji przeżytki tylnej. Dopiero w tym roku coś się przestawiło. Na nim jeżdżę zimą. Natomiast nowy - letni - już po pierwszym sezonie miał problemy i z manetką i wózkiem. Do tej pory ma swoją decyzyjność przy wchodzeniu z biegu 5 na 4. Obydwie to merida. Ten nowszy chcę właśnie przy gotować pod maratony. Chciałem chociaż nie będzie ich zapewne wiele.

Napisano

Modernizując napęd warto się zbliżyć do obecnie najpopularniejszej ilości przełożeń, ze względu na dostępność części zamiennych. W tej chwili nie kupowałbym niczego nowego pod 9-rzędową kasetę. 

Napisano

Jeszcze raz piszę znalazłem na tej stronie katalog na 2017 i różnica w cenie wózka tylnego to 70 zł, za to patelnia jest tańsza o 100 zł. Zastanawiam się czy to możliwe

Napisano

Dla 9 rzędów masz fajne przerzutki Sora RD-R3000, które idzie kupić za 90zł nowe, mają ciąg SIS, więc działają z 9rz manetkami MTB. Mam dwie takie.

Nie brałbym tego SLX z OLX. Widać, że najlepsze dni ma już za sobą. 

Napisano

Do 9s bierz Deore RD-592 SGS. Sam jeżdzę na już drugiej takiej ( pierwszą uszkodziłem) i naprawdę daje radę. Przyjrzyj się, SLX 9s i Deore 9s to praktycznie to samo, dopiero przy XT widać dość duży spadek wagi.

Napisano

Przyjacielu skoro rozpatrujesz Alivio to moim zdaniem nie potrzebujesz cudów a tym bardziej homogenicznej grupy SLX. A tak serio to stare Alivio co to jesteś zadowolony to nie to samo co dzisiejsza padlina z tej samej grupy. Jak proponowali koledzy zrób sobie fajny mix i tyle. Można mieć naprawdę na wypasie manetki XT ale już taka przednia zmieniarka wystarczy Deore. Korba to samo czy kaseta. No jak już tyle zmieniasz to z tyłu jednak 10rz a nie 9. I napęd 2x10 gdyby ta Merida miała koła 29". 

Napisano

A gdyby miała 26", to napęd 2x10 by się obraził i nie działał? Co to za różnica w jakim kole masz dany napęd? Od tego są różne rozmiary zębatek na korbie, żeby do każdego koła dobrać interesujący cię zakres.

Co do zmian, uważam, podobnie jak wielu przedmówców, że nie warto zmieniać alivio na slx'a w twoim przypadku, różnica między tymi grupami z pewnością nie warta jest pieniędzy wyłożonych na taką wymianę. 

Moja propozycja jest taka:
poczekaj aż zajedziesz obecny napęd, z tego co piszesz, to pewnie nie jeździsz na kilka łańcuchów, ani nie mierzysz dokładnie ich zużycia, a więc strzelam, że napęd zajeździsz całościowo, tj. zębatki korby razem z łańcuchem i kasetą, do tego kółeczka przerzutki. I wtedy dopiero zastanów się nad zmianą całości.

Tak jak już zostało napisane, zupełnie nie warto zostawać przy 9sp. jeśli już robi sie modernizację, dyna-sys jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż sis. 

Od siebie mogę polecić set oparty o manetki xt, przerzutki deore, korbę slx, kasetę slx i łańcuch hg95. Napęd dość lekki, precyzyjny i szybki.

A dobry napęd w rozsądnej cenie to własnie Alivio, taka prawda. Grupa pośrodku oferty, oferująca dosłownie średnie rozwiązania, za średnie pieniądze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...