artfal Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Witam, stoje przed kupnem przerzutki Shimano XT M8000 i mam dylemat czy wybrać wersję GS ( średni wózek ) czy SGS ( długi wózek ) ?? Przerzutka będzie zamontowana w rowerze z przeznaczeniem do jazdy XC i maratonach. Ktoś może podopowiedzieć którą wersję wybrać i właściwie jakie są różnice ? Pozdrawiam, Artur
sapero Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Poczytaj o "pojemności przerzutki" i wszystko będziesz wiedział.
artfal Napisano 5 Lutego 2017 Autor Napisano 5 Lutego 2017 Na stronie w opisie specyfikacji w zasadzie niczym się nie różnią, pojemność ta sama i reszta parametrów.
Tatanka Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Tutaj jest różnica https://www.rowertour.com/p/44889/shimano-deore-xt-rd-m8000-przerzutka-tylna#44889-rozmiar-sgs pojemność 47 vs 39
artfal Napisano 5 Lutego 2017 Autor Napisano 5 Lutego 2017 Napęd 1x11. Czyli różnica taka, że napęd z 3 blatami z przodu potrzebuje już długiego wózka?
Tatanka Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Nie wiem czy to reguła,że 3 blaty to długi wózek.Po to producent podaje pojemność,żeby sobie wyliczyć jaki jest potrzebny.
artfal Napisano 5 Lutego 2017 Autor Napisano 5 Lutego 2017 Na jednej ze stron był chyba błąd w opisie, stąd też moje wątplliwości. Dzięki za pomoc temat już ogarnięty
P_A_B_L_O Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Tutaj jest różnica https://www.rowertour.com/p/44889/shimano-deore-xt-rd-m8000-przerzutka-tylna#44889-rozmiar-sgs pojemność 47 vs 39 Pod linkiem, który podałeś jest chyba błąd w opisie. Piszą, że max rozmiar koronki kasety to dla SGS 42T dla 1x11, a przecież te przerzutki mają współpracować z kasetą 11-46. U mnie działa z 11-46 i też miałem wątpliwości którą wziąć. Wziąłem SGS, być może niepotrzebnie, trochę na zapas, gdyby mi przyszło do głowy zrezygnować z 1x na 2x lub 3x. PABLO
WonszRzeczny Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 SGS jest tylko do 3x11, GS radzi sobie z całą resztą no chyba że ktoś do dwu blatu właduje kasetę 11-46 xD
Ziemko Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 W przypadku kasety 11-46 to średniego wózka może braknąć. Zwłaszcza jeśli taka kasetę sparujemy z korbą np 36T.
derwisz Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 A co do pojemności przerzutki ma wielkość pojedynczego blatu na korbie, mógłbyś mnie oświecić?Jeżdżę na 11-46 z gs i na jednej długości łańcucha ogarnia zarówno koronki 32 jak i 34, do 30 potrzeba krótszego, a 36 nie używam, bo nie jestem Schurterem. Ale chętnie poczytam twoją teorię.
Ziemko Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Zmartwie cię ale Shimano średni wózek zaprojektowało raczej z myślą blacie 30-32T a nie 34T. O 36T nie wspominając. A mimo to napisałem MOŻE więc zluzuj.
dran2 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Zmartwię cię, ale rozmiar blatu w 1x jest obojętny tylnej przerzutce. Liczy się różnica między zębatkami w 2-3x z której wynika nadmiarowa długość łańcucha który zmieniarka musi być w stanie napiąć, a przy 1x nadmiarowej długości nie ma żadnej, nie ważne czy to 30 czy 52t.
Ziemko Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 W większości przypadków, tak. Jednak producenci nie wzięli długości wózka z sufitu. Po prostu przy blacie 36T i łańcuchem tak dobranym aby ogarniał sporych rozmiarów koronkę kasety, przerzutka ze średnim wózkiem będzie miała problem z napięciem łańcucha na najtwardszym przełożeniu. Sprzęgło w dużej mierze redukuje ten problem. No ale nie po to zostało stworzone.
dran2 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Przód jest w 1x przeźroczysty, nie ważne czy to 30 czy 52t. "Nadwyżka" łańcucha będzie taka sama i będzie wynikać tylko z rozpiętości kasety. Po prostu przy blacie 36T i łańcuchem tak dobranym aby ogarniał sporych rozmiarów koronkę kasety, przerzutka ze średnim wózkiem będzie miała problem z napięciem łańcucha na najtwardszym przełożeniu. Nie nie będzie.
Ziemko Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Po co się kłóć. http://uzurpator.com.pl/?no-to-mamy-igla,141
dran2 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Ale co ma Eagle do tego co mówisz o współpracy dużych zębatek z Shimanowskimi przerzutkami? Ew. zacytuj akapit, nie chce mi się czytać kolejnej recenzji Eagla jeżeli jest tam tylko jedno zdanie na temat.
Ziemko Napisano 6 Lutego 2017 Napisano 6 Lutego 2017 Ano ma to że nawet średni wózek jest... długi. M8000 jest to 88mm (co właśnie jest wspomniane w artykule). Jak więc widzisz prawda leży po środku.
Chleje24na7 Napisano 6 Lutego 2017 Napisano 6 Lutego 2017 Masz sztywniaka - GS Masz fulla - zależne od zawieszenia
derwisz Napisano 6 Lutego 2017 Napisano 6 Lutego 2017 Nie, prawda nie leży po środku, shimano nigdzie nie wspomina o obostrzeniach, które sobie wymyśliłeś. MOŻE przestaniesz powtórzyć głupoty i przypisywać niesprawdzone informacje z sieci. Powtarzam, mam to, pracuje z tym, zakladalem niejedną przerzutke m8000GS, zależność o której mówisz nie istnieje, no ale nabijaj posty w tematach na których sie nie znasz dalej. Chleje dobrze mowi o zawieszeniu, sluszna uwaga.
Ziemko Napisano 6 Lutego 2017 Napisano 6 Lutego 2017 Uzurpator to jednak gość który się coś zna a jego teorie sprawdzają się w praktyce. W końcu sam projektuje i wypuszcza produkty pod marką Trybo. Jak masz czas robić osobiste wycieczki to może na nie wypominaj komuś że nabija posty bo regulamin nie broni się mylić za to zabranie pisać nie na temat. Jednym słowem P***l się. Dziękuję.
dran2 Napisano 6 Lutego 2017 Napisano 6 Lutego 2017 Uzurpator to jednak gość który się coś zna a jego teorie sprawdzają się w praktyce. Nawet jeśli to gdzie niby wspomniał o limicie przedniej zębatki? Powołujesz się na czyjś autorytet to go uczciwie zacytuj. Na razie jako potwierdzenie swoich teorii dałeś artykuł na zupełnie inny temat i wycierasz sobie usta ksywką autora.
Ziemko Napisano 6 Lutego 2017 Napisano 6 Lutego 2017 Prześwit przerzutki nad szlakiem. Zabawna sytuacja. Czy wiecie, że wózek GS w XT 8000 posiada 88mm długości. Czyli tyle, ile drzewiej miały przerzutki z wózkiem długim. Ile dłuższy jest wózek Eagle nad XX1?Teraz ci pasuje. Wyraźnie pisze że wózek średni w M8000 jest dłuższy. Co samo w sobie tłumaczy dlaczego przerzutka ogarnia spory zakres.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.