Skocz do zawartości

[suport] Rama 68mm, suport 73mm

Belfusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie kupiłem razem z korbami praktycznie nowy suport 73x118mm, oczywiście długość ośki pasuje do korb. Problem pojawia się w tym że rama ma 68mm i tutaj moje pytanie czy jakbym użył 2 podkładki po 2.5mm z każdej strony to będzie to grało ze sobą, czy jestem zmuszony kupić nowy suport ?

Napisano

są uniwersalne do 73/68mm

Te do osi zintegrowanej tak , ale kwadrat i wielowpust już nie.

@@Belfusek nie kombinowałbym  - późniejsze ratowanie gwintu w mufie wyjdzie drożej niż odpowiedni suport.

• Mod Team
Napisano

A już nie przesadzaj, to do aluminiowych misek oddzielonych od siebie w np HT2 można nawet trzeba dawać a w pakiecie, sztywnym i stalowym już nie ?

Oś 118mm będzie na swoim miejscu przy mufie 73, bo taki jest suport. Przy 68 zrobi sie z tego ok 115. Wiec można by było spróbować dać podkładkę 2.5mm i zamontować całość. Problem pojawia się w miejscu drugiej miski bo mamy jeszcze ponad 2mm luzu  i może się okazać ze nie dokręcimy lewej miski poprawnie.

• Mod Team
Napisano

No tak, jeżeli lewa miska posiada kołnierz którym się opiera o mufę można tak zrobić. Jak nie ma ... no cóż, trzeba zobaczyć jak to wyjdzie czasami jest ok czasami nie ...

Napisano

Ja mam zamontowany suport 73 do mufy 68 i nie ma problemów. Od strony korby wkręcony normalnie, po drugiej jest miska plastikowa więc można rzeźbić :)

Rower to dojazdówka, stąd taki manewr.

Napisano

A już nie przesadzaj, to do aluminiowych misek oddzielonych od siebie w np HT2 można nawet trzeba dawać a w pakiecie, sztywnym i stalowym już nie ?

Suport ES25 nie przewiduje żadnych podkładek dlatego ma o połowę mniej zwojów gwintu niż miski łożysk zewnętrznych (gdyby można było bawić się podkładkami to nie produkowaliby pakietów w różnych rozmiarach).

56137331092512078598.jpg

80398633981938236214.jpg

• Mod Team
Napisano

No jest mniej zwojów, faktycznie ale np w kwadracie juz jest dużo gwintu. W każdym razie przy dobrym dokręceniu nie powinno być problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...