Skocz do zawartości

[przerzutka] Deore - problem z wózkiem i zwisający łańcuch

malypikus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po kilku miesiącach na 15 letnim rowerze żony z marketu nabyłem używany rower crossowy i wszystko jest bardzo ok (chyba) ale przy skręcaniu połamałem hak przerzutki. Kupiłem nowy, zamontowałem, przykręciłem przerzutkę i... wygląda to tak jak na zdjęciu. Wózek nie układa się tak jak zazwyczaj to robi, łańcuch niemal leży na podłodze. Co mogę zrobić? Próbowałem kręcić śrubą L, śrubą H ale oczywiście nic to nie zmienia. Próbowałem też robić coś śrubą za przerzutką, taką od ogranicznika na haku... dalej nic. 

A generalnie mam ochotę nauczyć się serwisowania swojego roweru więc nie mam ochoty oddawać do serwisu. Zwłaszcza, że większość z nich zimą zamienia się w serwisy narciarskie i nie chce gadać nawet o rowerach.

Więć jeśli ktoś ma ochotę rzucić okiem na zdjęcie i wesprzeć mnie złotą radą to jestem bardzo otwarty :) 

Z góry dziękuję!

post-201388-0-92856300-1485284212_thumb.jpg

Napisano

jest opór, właśnie taki jakby była tam sprężyna jakaś. I wózek można ustawić tak jak powinien wyglądać ale jak puszcze to wszystko wraca do stanu jak na foto.

nie rozbierałem. Odkręciłem tylko z haka. Było ok wcześniej. 

Napisano

No to tak:

Zdejmujesz lancuch, odkrecasz przerzutke, ogladasz ją. Na dole korpusu, przy samej osi obrotu wozka masz mala śrubę, na imbus 2 lub 2.5mm. Na samym wózku powinienes znaleźć natomiast taki specyficzny pin od strony korpusu, ktory wykrecasz wkretakiem. Wykrecenie pinu umozliwi obrot wozka o 360 stopbi, odkrecenie dolnej srubki z korpusu sprawi, ze wozek oddzielisz od korpusu. Jest mozliwe, ze sprezyna wypadła z gniazda w wózku lub korpusie. Rozbierz to i sprawdź.

UP

Przerzutka to rd-m510

Napisano

Moim zdaniem kolega jednak rozbierał tą przerzutkę i źle ją złożył, albo przełamał blokadę wózka na korpusie. Trzeba ją zdjąć z roweru i zrobić zdjęcie z drugiej strony. Wózek przerzutki ma naturalną właściwość samoistnego składania się pod działaniem sprężyny. Zdecydowanie wygląda to tak, jakby pin na wózku był z drugiej strony występu na korpusie.

Napisano

Zdecydowanie nie rozkrecałem :-)

Pamiętam jednak ze jak złamał sie hak to lancuch micno sie skręcił i dlugo z nim sie szamotałem, w wózku chyba ułożył się "do góry nogami".

Tak czy inaczej odkręce przerzutkę jeszcze raz, obejrzę ja, zrobię zdiecia.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

Miałem takie przypadki. Należy wyjąc śrubę główną, wyczyścić nasmarować i złożyć. To samo uczynić z wózkiem. Jak nie zardzewiało za bardzo będzie działać dobrze.

Napisano

No to tak:

Zdejmujesz lancuch, odkrecasz przerzutke, ogladasz ją. Na dole korpusu, przy samej osi obrotu wozka masz mala śrubę, na imbus 2 lub 2.5mm. Na samym wózku powinienes znaleźć natomiast taki specyficzny pin od strony korpusu, ktory wykrecasz wkretakiem. Wykrecenie pinu umozliwi obrot wozka o 360 stopbi, odkrecenie dolnej srubki z korpusu sprawi, ze wozek oddzielisz od korpusu. Jest mozliwe, ze sprezyna wypadła z gniazda w wózku lub korpusie. Rozbierz to i sprawdź.

UP

Przerzutka to rd-m510

I to byla chyba właściwa odpowiedź :-)

Wózek teraz uklada się normalnie.

Pozostal tylko problem taki, ze łańcuch opada na ramę gdy z przodu i tyłu jest na malych tarczach. I generalnie wciaz jest nieco luźny.

Ale mam nadzieję, ze to juz kwestia standardowej regulacji samej przerzutki.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano
ze łańcuch opada na ramę gdy z przodu i tyłu jest na malych tarczach. I generalnie wciaz jest nieco luźny.

No to może jest za długi.

Mała z przodu - mała z tyłu ? Kto tak jeździ?

Krytyczny układ to duża - duża. Jak łańcuch za krótki to zerwiesz przerzutkę.

Na forum są sposoby na dobór długości łańcucha - poszukaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...