RainbowHunterPL Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Witam niedawno niefortunnie uderzyłem hakiem przerzutki i się on troche skrzywił da się to wyprostować w domowych warunkach? Na dole brakuje dosłownie milimetra aby łańcuch zaczął obcierać o hak
HarveyDent Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Można kupić/pożyczyć/zrobić przyrząd do prostowania lub oddać do serwisu gdzie taki mają, ale doświadczenie wskazuje że ciężki temat. Im więcej przełożeń tym gorzej. Jak to jakiś typowy hak to lepiej kupić nowy.
RainbowHunterPL Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Napisano 25 Grudnia 2016 Taki hak idzie dostać od producenta kosztuje 29zł to tak też uczynie i niebęde się babrał w prostowanie
LukaszNN Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 http://www.forumrowerowe.org/topic/171669-diy-przyrzad-do-prostowania-haka-przerzutki-za-3zl/
Arni220 Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 29 zł vs 3 zł, faktycznie warto kupić nowy Przy odrobinie chęci można to samemu zrobić za free
Gość Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Jak hak jest mega pokrzywiony to ten przyrząd pomoże, jednak jeżeli to ma być precyzyjna robota to ja bym sobie darował ( tak też zrobiłem) i kupił nowy hak. Pręty np mogą być lekko krzywe i wtedy całość nie ma sensu, sam się o tym przekonałem.
LukaszNN Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Wystarczy kulnąć taką śrubę po stole i widać czy prosta czy krzywa
Gość Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 To prawda, tyle że jak taki pręt jest krzywy to jesteś kolejne ileś tam zł w plecy
TheJW Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 W lato zdarzyła mi się wywrotka na asfalcie, hak był zagięty tak, że wózek przerzutki blokował szprychy. Nie potrzebowałem żadnych przyrządów, ani profesjonalnych, ani DIY. Jeszcze na miejscu odgiąłem hak ręką na tyle, by na jednym przełożeniu dojechać do domu. Po powrocie w garażu do naprawy haka użyłem... Młotka i imadła. Jeżdżę z nim do tej pory bez żadnego problemu. ;-)
Arni220 Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Skom, popytaj chłopaków czym i jak prostują haki, nawet takiego przyrządu nie mają. Tego pod suwmiarkę nie trzeba robić, nie przesadzajmy. Ośkę łatwo skołować, a i zawsze da się poradzić inaczej. Nie popadajmy w skrajności.
RainbowHunterPL Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Napisano 25 Grudnia 2016 Zrobione wystarczył regulowany francuz
Gość Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 U mnie mają przyrząd park tool'a Żeby przerzutka działała to wystarczy francuz, żeby to miało ręce i nogi a zmiana była precyzyjna to jednak przyda się nieco bardziej precyzyjne narzędzie. Niestety końcówka sezony u mnie to była ciągła walka z hakiem i przerzutką.
Arni220 Napisano 25 Grudnia 2016 Napisano 25 Grudnia 2016 Sam francuz może nie jest najprecyzyjniejszy, ale jakaś dłuższa śruba przełożona przez otwór, skontrowana z dwóch stron nakrętkami juz mogła by dodać dość sporej precyzji. Jak widać, dokładność francuza wystarczyła więc kolego Rainbow stawiasz dobre piwko za zaoszczędzone 29zł
RainbowHunterPL Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Napisano 26 Grudnia 2016 Prawie idealnie poza drobnymi ryskami na haku
Gość Napisano 26 Grudnia 2016 Napisano 26 Grudnia 2016 Tylko teraz naciągnij przerzutkę i spójrz czy jest w osi z koronkami, strzelam że jak zepniesz napęd ( widzę że chyba linki nie ma) to całość będzie działała, ale jako tako a nie bardzo precyzyjnie.
HarveyDent Napisano 26 Grudnia 2016 Napisano 26 Grudnia 2016 Czego to ludzie nie zrobią dla zaoszczędzenia równowartości flaszki wódki. Nie da się partyzanckimi metodami zrobić tego dobrze. "Na oko" to najbardziej rozpowszechniony przyrząd pomiarowy wśród Januszów mechaniki i proponuje stosować tylko do doraźnych napraw. Nie będzie to ustawione osiowo ze wszystkimi tego konsekwencjami.
RainbowHunterPL Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Napisano 26 Grudnia 2016 I tak planuje wymiane haka póki co na razie jest dużo lepiej niż było
beskid Napisano 26 Grudnia 2016 Napisano 26 Grudnia 2016 Czego to ludzie nie zrobią dla zaoszczędzenia równowartości flaszki wódki. Nie da się partyzanckimi metodami zrobić tego dobrze. Byś już nie przesadzał bo prostowanie haków to jedna z częstszych procedur w nawet najbardziej renomowanych serwisach. To nie apteka gdzie musi być super idealnie jak z fabryki. Pomijam, że czasem nie ma rady bo do niektórych ram dostać hak graniczy z cudem. Jest ukręcony, nadpęknięty to jest większy problem.
Arni220 Napisano 26 Grudnia 2016 Napisano 26 Grudnia 2016 Dokładnie, z tego się nie strzela, a płacić za tak prostą robotę flaszką wódki, to dosłownie grzech, bo to robota nie warta więcej niż pól litra piwa.
RainbowHunterPL Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Napisano 26 Grudnia 2016 Przerzutka chodzi bardzo dobrze niebawem wstawie zdjęcia i może filmik na potwierdzenie
RainbowHunterPL Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Napisano 29 Grudnia 2016 Witam ponownie niestety chciałem jeszcze delikatnie poprawić i hak pękł :/ ale firma northtec wysłała mi nowy za darmo przy okazji rozwaliłem gwint w śrubie mocującej do haka można tą śrube wymienić? bo ni cholery nie chce wyjść
Arni220 Napisano 29 Grudnia 2016 Napisano 29 Grudnia 2016 Zerwałeś gwint w nowym haku? Jak? Jeśli za mocno wkręciłeś w ramę, to zerwałeś także gwint w ramie, masakra. Jest poxipol metaliczny do naprawy zerwanych gwintów, można na nigo wkręcić, ponoć trzyma bardzo mocno.
RainbowHunterPL Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Napisano 29 Grudnia 2016 Gwint poszedł w starym haku i śruba ma widocznie starty gwint przez co nie idzie jej wkręcić do nowego haka
Arni220 Napisano 29 Grudnia 2016 Napisano 29 Grudnia 2016 Nażynka i jechane, o ile takową dokupisz, bo gwint jest drobnowzojny chyba 12x1
HarveyDent Napisano 29 Grudnia 2016 Napisano 29 Grudnia 2016 Skoro było "dobrze" to po co "chciałeś delikatnie poprawić" ? Obstawiam że gwint załatwiłeś bawiąc się w prostowanie haka przykręconego do ramy i raczej ciężko uwierzyć że w ramie jest cały. Zostaw to już lepiej i idź z tym do ogarniętego mechanika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.