Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] -Spadający łańcuch na pierwszym biegu

bikerbyd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

W ostatnim czasie użytkowania napotkałem problem którego nie mogę rozwiązać. Mianowicie posiadam kasetę 10 rz ,łańcuch shimano hg , korba trzyrzędowa. Problem polega na tym że spada łańcuch przy kręceniu do tyłu tylko na przełożeniach :

Przód 1 , tył 1  i przód 2 tył 1 przy założeniu że 1 to największa zębatka z tyłu

Myślałem że to łańcuch ale nie jest ok - sprawdzone przyrządem do pomiaru rozciągnięcia łańcucha. Łańcuch założony w dobrą stronę. Przerzutka bez problemu wchodzi na wyższe i niższe biegi , nic nie przeskakuje. Wóżek przerzutki i hak jest ok

Proszę o pomoc 

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

Co to znaczy "spada łańcuch"? Spada pomiędzy kasetę a szprychy, czy może na mniejszą koronkę? Jak to drugie, to można uznać to za normę, bo wynika z przesunięcia linii łańcucha korby w stosunku do kasety, choć z młynka korby nie powinno mieć miejsca, musiał być mieć korbę typu boost i tradycyjną piastę 135/142mm. Drugi objaw czyli spadanie łańcucha na szprychy to najwyżej efekt złego wyregulowania przerzutki śrubką, ale to chyba nie powinno występować przy kręceniu do tyłu.

Napisano

W jakim stanie jest napęd ? przerzutka? Na pewno jest wyregulowana ? czym sprawdzałeś hak? Na oko ?

Napęd jest w dobrym stanie przejechane około 1500 km przerzutka jest dobrze wyregulowana , hak nie jest krzywy gdyż moim zdaniem to by łańcuch spadał od dołu a nie od góry kasety . Łańcuch spada na mniejszą koronkę  i przy ponownym kręceniu do przodu łańcuch  z powrotem wraca na największą koronkę kasety.

Napisano

Łańcuch spada na mniejszą koronkę  i przy ponownym kręceniu do przodu łańcuch  z powrotem wraca na największą koronkę kasety.

No, czyli linia łańcucha kuleje. Nie wyjaśniłeś, czy na korbie bieg nr 1 to także duża zębatka czy mała? Powinna być mała. A jeśli mała z przodu, a z tyłu duża, to taki efekt nie powinien występować. Jaka to korba, czy ma zintegrowaną oś typu HT czy może kwadrat/octalink? Jeśli to drugie, to prawdopodobnie masz za długą oś wkładu i zębatki są za bardzo wysunięte na zewnątrz. Trzeba by zmierzyć odległość osi środkowej zębatki od osi ramy. Powinna wynieść 50mm. Były też korby z linią łańcucha 47,5, ale to już zależy czy zmieszczą się zębatki, nie mogą ocierać o tylne widełki ramy. 

Jeśli masz HT, to może źle wsadzone podkładki pod miski i np. masz 3 sztuki po prawej stronie (od str. zębatek)?

Trzecia możliwość, to korba typu boost.

Czwarta możliwość, to jako bieg 1 mowa o dużej zębatce na korbie, a wtedy takie spadanie łańcucha jest normalną sprawą. Problem w tym, że takiego przekosu się nie robi!!!

Napisano

Witam,

wyjaśniłem na samy początku że łańcuch spada z dużej zębatki z tyłu i bez różnicy czy jest z przodu na najmniejszej czy na środkowej i oczywiste jest przecież że się nie jeździ na 3 przy przełożeniu z tyłu największa zębatka.

Jeżeli chodzi o korbę jest to Deore , przerzytka tył deore XT rower Cannondale Trial 1 , jeżeli chodzi o odległość zębatki środkowej do środka suportu ( ramy) jest 50 mm.

Ogólnie jakiś czas temu nie było problemu i nie mogę zidentyfikować problemu dlaczego tak się dzieje

Jakieś inne pomysły ??

Napisano

Ok, rozumiem. Efekt typowy dla dużej niezgodności linii łańcucha. Pozostaje sprawdzić prostotę haka, przerzutki, poprawności zamontowania kółek po ostatnim czyszczeniu. Zużycie napędu nie powinno mieć na to wpływu, nie wydaje mi się. Może koło masz krzywo zamontowane w hakach, wypadek i skrzywiła się rama/widełki? Idź w tym kierunku. Może coś pękło?

Napisano

Witam,

Poniżej przedstawiam zdjęcia . Na jednym z nich widać jak łańcuch spada kręcąc do tyłu , natomiast po kręceniu do przodu z powrotem wraca na największą koronkę.

Jeżeli chodzi o krzywy hak to raczej jest prosty co widać na zdjęciach, chyba że się mylę. Jeżeli chodzi o wypadki to brak

post-201264-0-91147100-1482686708_thumb.jpg

post-201264-0-76302900-1482686731_thumb.jpg

post-201264-0-69980400-1482687049_thumb.jpg

Napisano

Może się mylę ale dla mnie ten łańcuch kwalifikuje się do wymiany tym bardziej jeśli to fabryczny KMC. Jakoś dziwnie szeroki, a te szpary między rolkami są ogromne. Dla porównania wrzuciłem fote z podobnej perspektywy z łańcuchem SRAM-a PC-1091R z przebiegiem niecałych 600km.  Jak łańcuch spada u góry to hak i przerzutka nie mają na to wpływu, tylko linia łańcucha lub sam łańcuch

post-201083-0-53230000-1482690445_thumb.jpg

post-201083-0-77250100-1482690630_thumb.jpg

Napisano

Na pierwszym zdjęciu gdzie łańcuch na kasecie jest na 11z, to z przodu jaka zębatka jest zapięta? Wygląda na młynek, a linia łańcucha na idealną, a nie powinna być na młynku.

W 3rz korbie łańcuch na środku, to linia prosta łańcucha powinna wypaść na ok. 4 koronkę kasety licząc od małych. Na młynku wyjdzie ok. 7/8 od najmniejszej. Czy tak jest?

I jeszcze jedno, korba Deore na jakim suporcie? Jest to HT czy jakiś octalink? Jak to drogie, to masz pernie za długą oś i LŁ wychodzi z 55mm zamiast 50.

Napisano

Na pierwszym zdjęciu gdzie łańcuch na kasecie jest na 11z, to z przodu jaka zębatka jest zapięta? Wygląda na młynek, a linia łańcucha na idealną, a nie powinna być na młynku.

W 3rz korbie łańcuch na środku, to linia prosta łańcucha powinna wypaść na ok. 4 koronkę kasety licząc od małych. Na młynku wyjdzie ok. 7/8 od najmniejszej. Czy tak jest?

I jeszcze jedno, korba Deore na jakim suporcie? Jest to HT czy jakiś octalink? Jak to drogie, to masz pernie za długą oś i LŁ wychodzi z 55mm zamiast 50.

WItam,

Z przodu jest na 30 z ( Korba deore  40/30/22) , 

Wkład suportu SM-BB52 Shimano

Środek korby daje prostą linię łańcucha na najmniejszej koronce kasety?

Tak daje prostą linię łańcucha na przełożeniu 11z ( najmniejsza koronka kasety ) i z przodu  30 z  ( środkowa zębatka korby )

Napisano

Jak masz 2 podkładki z prawej strony na korbie to wywal jedną. Wiem, że shimano każe dawać 2 ale te niektóre ramy cannondale "coś" mają inaczej. Nawet znany SzajBajk z YT miał identyczny problem w ramie CANNONDALE KILLER i pewnie do dzisiaj go nie rozwiązał

Napisano

Witam,

mam jedną podkładkę , ale tutaj nie jest problem gdyż to się dzieje od niedawna że spada łańcuch.......... Jak nie rozwiąże problemu to wymienię kasetę i łańcuch ale czy to pomoże to nie wiem , a nie chcę wydawać kasy bez potrzeby...

Napisano

Dla mnie ta rama nie trzyma jakiś standardów. Linia prosta łańcucha powinna przypadać dla środkowej koronki z przodu na 4 lub 5-tą zębatkę kasety przy założeniu, że są 2 podkładki z prawej strony a Ty masz nie dość że jedną, to jeszcze ta linia łańcucha dziwnie w prawo przesunięta. Wymiana kasety dla mnie nic Ci nie da a łańcucha pomoże tylko na jakiś czas, musisz z tym żyć, napędy 1x12 mają tak od nowości :D

Napisano

Przepraszam mała pomyłka linia prosta łańcucha jest na przełożeniu - własnie sprawdziłem z przodu na środkowej zębatce a z tyłu gdzieś na 5 koronce kasety

Napisano

Może mieć jedną podkładkę jeśli mufa ma 73mm.

Szajbajk miał problem z takim spadaniem ze środka korby, bo na korbie miał przecież 50mm (miejsce mocowania NW na środku), ale w jego przypadku linia łańcucha pokrywała się właśnie z 4 koronką, a nie pierwszą (11z). Tu jest coś mega skopane i wymiana kasety nie naprawi problemu, bo ten leży w lini łańcucha.

edit

No i właśnie, teraz linia łańcucha jest ok. No to może faktycznie jakieś zużycie jest, może jakiś ząb największej koronki kasety się skrzywił i przekierowuje łańcuch w dół? Zacznij od wymiany kasety, łańcucha ale upewnij się także, że z hakiem jest wszystko ok.

Napisano

Arni220 napisałem że się pomyliłem i linia prosta łańcucha jest na przełożeniu - własnie sprawdziłem z przodu na środkowej zębatce a z tyłu gdzieś na 5 koronce kasety,

Jeżeli chodzi o odległość  to ciężko zmierzyć bez suwmiarki i ściągnięcia korby . A czy te korby występują jako boost to nie wiem. Moja Korba to Deore FC-M612 Dyna -SYS

Napisano

ok to zobaczymy

Czy wybór Kaseta Deore XT CS-M771 10 rz. + łańcuch CN-HG95 bedzie dobrym wyborem, ???gdyż kaseta i łańcuch jeszcze jest orginalny mianowicie kaseta sunrace 10 rz. i łańcuch CN-HG54 i nie wiem dokłądnie co kupić do 300 zł za kpl. 

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić że to będzie kaseta do wymiany ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...