Skocz do zawartości

[łańcuch] czym się różnią łańcuchy MTB od szosowych

BuyBike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pytanie jak w temacie, dotyczy konkretnie łańcuchów Shimano. Np. łańcuch cn4601 od cnhg54. Oba są 10-rzędowe. Ja wiem, że grupa jest inna, ale tak poza tym to czym te łańcuchy się różnią? Może wiecie coś więcej niż ja. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

Napisano

Rolka w zwykłym łańcuchu ma średnicę wew. 5 mm i zew. 7,5 mm. Dyna-sys ma śr. wew 5,4 mm i zew. 7,4 mm. Powoduje to, że na łańcuchach Dyna jezdzimy do długości 133,9 mm , a nie jak w zwykłych łańcuchach do 133,5 mm mierzone na 12 ogniwach wewnętrznie, co daje 1% zużycia. Jak ktos jezdzi do 0,75% to odpowiednio do 133,6 mm i 133,2 mm.

Napisano

Nie pomyliłeś Michale tematów? :027:

Ja i - z tego co się czyta - spora grupa ludzi używa szosowych łańcuchów Campagnolo z kolarstwie MTB i sobie chwalą, więc nawet jeśli drobne różnice są to na pracę napędu zupełnie nie wpływają. Marketing?

Napisano

Nie wiem jak teraz ale jam kilka lat temu kupowalem do 9 rzedowego napedu lancuch to na opakowaniu bylo logo shimano XTR i Dura-Ace. A na samym lancuchu jest wybite Dura-Ace tylko i numer czesci. XTR nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...