Skocz do zawartości

[przerzutka przednia/korba] przejście z 3rz na 2rz

unibikEVO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

proszę o radę jak w sposób najłagodniejszy przejść z napędu 3rz na 2rz. Napęd jeszcze jest ok także nie chcę wszystkich części od razu wymieniać.

Mam napęd 3rz:

Manatki: Alivio M430

Przód - przerzutka: Alivio M430

korba: Acera M391 44/32/22

łańcuch 9rz

Tył:      przerzutka deore M592 Shadow

kaseta: Alivio HG30, 11-32 (9 biegów)

Chcę przejść na napęd 2x10.

Kupiłem zębatki korby 38, 24 oraz przerzutkę SLX M675 2x10.

Czy będzie to razem dobrze działać? Skracać łańcuch? A co z linią łańcucha?

Pozdrawiam

Napisano

Kupiłeś i dopiero pytasz?

Łańcuch pewnie trzeba będzie delikatnie skrócić. Pomyśl też jak zamontujesz blaty bo bez podkładek się nie obędzie.

Napisano

No wiem, że trochę późno ale miałem okazję to kupiłem i teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić.

Możesz sprecyzować o co chodzi z tymi podkładkami?

Myślałem żeby podmienić najmniejszy i średni blat na nowe.

Napisano

Tak, ale całość jest skręcana kominami. Jak wywalisz największy blat to komin będzie miał luz, więc musisz włożyć podkładki w miejsce dużego blatu ( albo gdzieś na komin w zależności od tego jaką chcesz linię łańcucha).

Wyjścia są 3:

- Kupujesz podkładkę o średnicy komina i piłujesz żeby pasowała do korby

- Mierzysz średnicę komina i idziesz do kilku sklepów z łożyskami, pneumatyką, hydrauliką ( tylko nie krany a maszyny) i pytasz o podkładki w tej średnicy o najmniejszej średnicy zewnętrznej. Ja kupiłem takie i pasują idealnie.

- Kupujesz dedykowane podkładki, niestety są dostępne chyba tylko z śrubami i kominami.

Napisano

teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić.

Jeździj na tym co masz, a nie rób głupiej rewolucji kończącej się przebudową połowy roweru.

Napisano

No wiem, że trochę późno ale miałem okazję to kupiłem i teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić.

.

Spróbuj sprzedać. .....
Napisano

+ manetka. Nie wiem jak się całość zachowa, ale wydaje mi się że jeżeli będziesz miał 2 blaty i za mocno popchasz "cyngiel" to zrzucisz łańcuch z blatu.

A przemyślałeś ogólnie jak Ci się to sprawdzi podczas jazdy? Masz dość wąską kasetę 9s i wydaje mi się że blat 38 może być nieco za twardy.

Napisano

Chcę przejść na napęd 2x10.

Jak masz napęd 9 rz to musiałbyś zmienić kasetę, przerzutkę, manetkę i łańcuch (żeby mieć 2x10).

Jak już kupiłeś 2 zębatki do korby i przerzutkę to możesz przerobić na 2x9.

Zmieniasz przednią przerzutkę, wymieniasz 3 blaty z przodu na 2 i te kominy co są w korbie to możesz zeszlifować lub kupić nowe w sklepie rowerowym (2 zł za szt) i tylko poprawnie ustawić i będzie śmigać.

Napisano
Wyjścia są 3: - Kupujesz podkładkę o średnicy komina i piłujesz żeby pasowała do korby - Mierzysz średnicę komina i idziesz do kilku sklepów z łożyskami, pneumatyką, hydrauliką ( tylko nie krany a maszyny) i pytasz o podkładki w tej średnicy o najmniejszej średnicy zewnętrznej. Ja kupiłem takie i pasują idealnie. - Kupujesz dedykowane podkładki, niestety są dostępne chyba tylko z śrubami i kominami.

Nie prościej kupić kominy pod pojedynczy blat?

+ manetka. Nie wiem jak się całość zachowa, ale wydaje mi się że jeżeli będziesz miał 2 blaty i za mocno popchasz "cyngiel" to zrzucisz łańcuch z blatu.

przerzutki 2x też maja regulację h/l więc problem nie istnieje.

Te zębatki 24 i 38 to co to jest? od deorki/slx 2x  czy po prostu kupiłeś pierwsze z brzegu? Blat 38 dla napędow 2x występuje w wersji pod młynek 24 oraz 26  i wymiennie nie do końca działają płynnie.

Na dodatek deore/slx/xt są rożnej grubości i założone na korbę acera mogą dać dziwna linię łańcucha

Napisano

Leć w 2x11 jak i tak już kupujesz wszystko.

Mają, a ta nie ma.

O dziwo kupiłem takie a mimo to były za długie. Można kombinować, dlatego napisałem 3 opcje. 

Napisano

Jak fd-m675 nie ma regulacji?

Sorry, zafiksowałem się na korbie 3x i zapomniałem o przerzutce :whistling:  

Napisano

Te zębatki 24 i 38 to co to jest? od deorki/slx 2x  czy po prostu kupiłeś pierwsze z brzegu? Blat 38 dla napędow 2x występuje w wersji pod młynek 24 oraz 26  i wymiennie nie do końca działają płynnie.

Na dodatek deore/slx/xt są rożnej grubości i założone na korbę acera mogą dać dziwna linię łańcucha

24 kupiłem M610 Deore a 38 V1 Truvativa.

Napisano
I o to mi chodziło. 2x10 to mam w planach a do tego mam zamiar dojść pomału.

Po co? Dasz kasetę 11-34 lub 12-36 i będziesz miał to samo. Dopóki napęd działa poprawnie taka zmiana nie ma większego sensu. Jak przejść to od razu na 2x11 (też w sumie niewielki zysk) lub poczekać na 1x12 w wykonaniu Shimano. 

Mnie najbardziej zastanawia jednak, jak ty sam to zrobisz skoro popełniasz szkolne błędy? Zamieszanie blatu Truvativa z młynkiem Shimano może nie przynieść dobrego rezultatu. Poza tym, szukam blatu V1 Truvativa i nie ma takowego, jest V4 38z i prawdopodobnie pochodzi od tej korby trekongowej:

https://sklep.harfa-harryson.com.pl/mechanizm-korbowy-s650-c3-0-square-175-48-38-28-z,3,43259,23703

a więc jest sparowany z młynkiem 28, a nie 24z. Domniemam, że guzik z tego będzie i coś będzie się działo czyli łańcuch będzie przelatywał na mufę suportu.

Należało kupić blat 38z AM Shimano i byłaby duża szansa, że wszystko zaskoczy. Ewentualną korekcję pozycjonowania względem siebie zębatek o której wspomina radziu, można by zrobić cieniutką podkładką (0,2/0,5mm) pod jedną z zębatek, ale to już do ustalenia po zmontowaniu wszystkiego.

A tak z z ciekawości ss to single speed i wtedy kompletnie się to nie zgra? 

A no nie, nie zagra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...