unibikEVO Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Witam proszę o radę jak w sposób najłagodniejszy przejść z napędu 3rz na 2rz. Napęd jeszcze jest ok także nie chcę wszystkich części od razu wymieniać. Mam napęd 3rz: Manatki: Alivio M430 Przód - przerzutka: Alivio M430 korba: Acera M391 44/32/22 łańcuch 9rz Tył: przerzutka deore M592 Shadow kaseta: Alivio HG30, 11-32 (9 biegów) Chcę przejść na napęd 2x10. Kupiłem zębatki korby 38, 24 oraz przerzutkę SLX M675 2x10. Czy będzie to razem dobrze działać? Skracać łańcuch? A co z linią łańcucha? Pozdrawiam
Gość Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Kupiłeś i dopiero pytasz? Łańcuch pewnie trzeba będzie delikatnie skrócić. Pomyśl też jak zamontujesz blaty bo bez podkładek się nie obędzie.
unibikEVO Napisano 23 Listopada 2016 Autor Napisano 23 Listopada 2016 No wiem, że trochę późno ale miałem okazję to kupiłem i teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić. Możesz sprecyzować o co chodzi z tymi podkładkami? Myślałem żeby podmienić najmniejszy i średni blat na nowe.
Gość Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Tak, ale całość jest skręcana kominami. Jak wywalisz największy blat to komin będzie miał luz, więc musisz włożyć podkładki w miejsce dużego blatu ( albo gdzieś na komin w zależności od tego jaką chcesz linię łańcucha). Wyjścia są 3: - Kupujesz podkładkę o średnicy komina i piłujesz żeby pasowała do korby - Mierzysz średnicę komina i idziesz do kilku sklepów z łożyskami, pneumatyką, hydrauliką ( tylko nie krany a maszyny) i pytasz o podkładki w tej średnicy o najmniejszej średnicy zewnętrznej. Ja kupiłem takie i pasują idealnie. - Kupujesz dedykowane podkładki, niestety są dostępne chyba tylko z śrubami i kominami.
gocu Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić. Jeździj na tym co masz, a nie rób głupiej rewolucji kończącej się przebudową połowy roweru.
mig12345 Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 No wiem, że trochę późno ale miałem okazję to kupiłem i teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić. . Spróbuj sprzedać. .....
Gość Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 + manetka. Nie wiem jak się całość zachowa, ale wydaje mi się że jeżeli będziesz miał 2 blaty i za mocno popchasz "cyngiel" to zrzucisz łańcuch z blatu. A przemyślałeś ogólnie jak Ci się to sprawdzi podczas jazdy? Masz dość wąską kasetę 9s i wydaje mi się że blat 38 może być nieco za twardy.
shiler Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Chcę przejść na napęd 2x10. Jak masz napęd 9 rz to musiałbyś zmienić kasetę, przerzutkę, manetkę i łańcuch (żeby mieć 2x10). Jak już kupiłeś 2 zębatki do korby i przerzutkę to możesz przerobić na 2x9. Zmieniasz przednią przerzutkę, wymieniasz 3 blaty z przodu na 2 i te kominy co są w korbie to możesz zeszlifować lub kupić nowe w sklepie rowerowym (2 zł za szt) i tylko poprawnie ustawić i będzie śmigać.
unibikEVO Napisano 23 Listopada 2016 Autor Napisano 23 Listopada 2016 I o to mi chodziło. 2x10 to mam w planach a do tego mam zamiar dojść pomału.
radziuGD Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Wyjścia są 3: - Kupujesz podkładkę o średnicy komina i piłujesz żeby pasowała do korby - Mierzysz średnicę komina i idziesz do kilku sklepów z łożyskami, pneumatyką, hydrauliką ( tylko nie krany a maszyny) i pytasz o podkładki w tej średnicy o najmniejszej średnicy zewnętrznej. Ja kupiłem takie i pasują idealnie. - Kupujesz dedykowane podkładki, niestety są dostępne chyba tylko z śrubami i kominami. Nie prościej kupić kominy pod pojedynczy blat? + manetka. Nie wiem jak się całość zachowa, ale wydaje mi się że jeżeli będziesz miał 2 blaty i za mocno popchasz "cyngiel" to zrzucisz łańcuch z blatu. przerzutki 2x też maja regulację h/l więc problem nie istnieje. Te zębatki 24 i 38 to co to jest? od deorki/slx 2x czy po prostu kupiłeś pierwsze z brzegu? Blat 38 dla napędow 2x występuje w wersji pod młynek 24 oraz 26 i wymiennie nie do końca działają płynnie. Na dodatek deore/slx/xt są rożnej grubości i założone na korbę acera mogą dać dziwna linię łańcucha
Gość Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Leć w 2x11 jak i tak już kupujesz wszystko. przerzutki 2x też maja regulację h/l więc problem nie istnieje. Mają, a ta nie ma. Nie prościej kupić kominy pod pojedynczy blat? O dziwo kupiłem takie a mimo to były za długie. Można kombinować, dlatego napisałem 3 opcje.
radziuGD Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Jak fd-m675 nie ma regulacji? A kominy kupiłes za długie
Gość Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Jak fd-m675 nie ma regulacji? Sorry, zafiksowałem się na korbie 3x i zapomniałem o przerzutce
unibikEVO Napisano 23 Listopada 2016 Autor Napisano 23 Listopada 2016 Nie prościej kupić kominy pod pojedynczy blat? przerzutki 2x też maja regulację h/l więc problem nie istnieje. Te zębatki 24 i 38 to co to jest? od deorki/slx 2x czy po prostu kupiłeś pierwsze z brzegu? Blat 38 dla napędow 2x występuje w wersji pod młynek 24 oraz 26 i wymiennie nie do końca działają płynnie. Na dodatek deore/slx/xt są rożnej grubości i założone na korbę acera mogą dać dziwna linię łańcucha 24 kupiłem M610 Deore a 38 V1 Truvativa.
radziuGD Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 Czy na tym truvativ jest napis 2x10? Nie jest to przypadkiem ss-v1 ?
unibikEVO Napisano 23 Listopada 2016 Autor Napisano 23 Listopada 2016 Sprawdzę wieczorem. A tak z z ciekawości ss to single speed i wtedy kompletnie się to nie zgra?
Arni220 Napisano 23 Listopada 2016 Napisano 23 Listopada 2016 I o to mi chodziło. 2x10 to mam w planach a do tego mam zamiar dojść pomału. Po co? Dasz kasetę 11-34 lub 12-36 i będziesz miał to samo. Dopóki napęd działa poprawnie taka zmiana nie ma większego sensu. Jak przejść to od razu na 2x11 (też w sumie niewielki zysk) lub poczekać na 1x12 w wykonaniu Shimano. Mnie najbardziej zastanawia jednak, jak ty sam to zrobisz skoro popełniasz szkolne błędy? Zamieszanie blatu Truvativa z młynkiem Shimano może nie przynieść dobrego rezultatu. Poza tym, szukam blatu V1 Truvativa i nie ma takowego, jest V4 38z i prawdopodobnie pochodzi od tej korby trekongowej: https://sklep.harfa-harryson.com.pl/mechanizm-korbowy-s650-c3-0-square-175-48-38-28-z,3,43259,23703 a więc jest sparowany z młynkiem 28, a nie 24z. Domniemam, że guzik z tego będzie i coś będzie się działo czyli łańcuch będzie przelatywał na mufę suportu. Należało kupić blat 38z AM Shimano i byłaby duża szansa, że wszystko zaskoczy. Ewentualną korekcję pozycjonowania względem siebie zębatek o której wspomina radziu, można by zrobić cieniutką podkładką (0,2/0,5mm) pod jedną z zębatek, ale to już do ustalenia po zmontowaniu wszystkiego. A tak z z ciekawości ss to single speed i wtedy kompletnie się to nie zgra? A no nie, nie zagra.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.