gogolian Napisano 21 Listopada 2016 Napisano 21 Listopada 2016 Cześć, Z góry chciałbym przeprosić jeśli moje pytanie będzie zbyt ogólne lub lakoniczne, zdaję sobie sprawę że opisuję dosyć ogólnie, ale nie za bardzo mam pomysł jak opisać to dokładniej. Razem z żoną jeździmy codziennie do pracy ok 17 Km w jedną stronę. Na bieżąco staram się serwisować takie rzeczy jak klocki czy przerzutki jednak tym razem trochę nie wiem jak sprawę ugryźć, może mi coś podpowiecie. Żona narzeka na to że podczas "startu" musi kilka razy obrócić pedałami zanim zmieni się przerzutka na wyższą i że wcześniej tak nie było. Spróbowałem więc zrobić to co zawsze czyli sprawdzić naciąg linek oraz śrub. "Na sucho" w domu wszystko wydawało się być w porządku, jednak żona mówi że problem cały czas się pojawia. Dodam że żona cały czas operuje tylną przerzutką (6) a przednią (3) ma cały czas na "dwójce". Moje pytanie jest następujące: Co zrobić żeby zdiagnozować problem? Jak na razie do głowy przychodzą mi tylko: Sprawdzenie czy kaseta niema wyrobionych zębów, Sprawdzenie czy łańcuch nie jest zużyty, Sprawdzenie czy linka przerzutki dobrze "chodzi". Z góry dziękuję za propozycje. Zapomniałem dodać że rower żony to KROSS TransAlp 2009 i zdjęcia
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Listopada 2016 Mod Team Napisano 21 Listopada 2016 Wyreguluj tylną przerzutkę :
Tatanka Napisano 21 Listopada 2016 Napisano 21 Listopada 2016 Na sucho przerzutka może działać dobrze.Trzeba spróbować ją dokładnie wyregulować w czasie jazdy.Linki i pancerze do sprawdzenia jak najbardziej.łańcuch na zdjęciu jest zardzewiały,czy mi się tylko wydaje?Jaki jest stan zużycia?
gogolian Napisano 21 Listopada 2016 Autor Napisano 21 Listopada 2016 Stanu zużycia łańcucha przyznam się - nie sprawdzałem, zrobię to dzisiaj wieczorem. Czy jest zardzewiały szczerze powiem, że nie zwróciłem uwagi, też dzisiaj zobaczę Dzięki za podpowiedź
Quell Napisano 21 Listopada 2016 Napisano 21 Listopada 2016 Zardzewiały i pewnie wyciągnięty jak guma w majtach,nic dziwnego,że regulacja nic nie daje.
ninjabike Napisano 21 Listopada 2016 Napisano 21 Listopada 2016 Stan wizualny nie świadczy zbyt dobrze o stanie technicznym tego sprzętu.... Umyj rower, sprawdź stan zużycia łańcucha (posiadasz przymiar zużycia łańcucha?), jeżeli jest wyciągnięty wymień go, sprawdź stan linki w pancerzach i stan pancerzy, jeżeli linka ma opór w którymś z nich wymienić go to konieczność, kolejna kwestia, sprawdź czy przerzutka nie ma luzu na mocowaniu haka, czyli ta imbusowa śruba z tego co pamiętam klucz piątka, złap za korpus przerzutki palcami i spróbuj poruszać w stronę koła i do siebie, jeżeli występuje tam luz, dokręć ta śrubę, jeżeli po powyższych czynnościach nic się nie zmieni a luz na srubie dalej występuje, proponowałbym wymienić przerzutke Jeżeli rower był gdzieś grzmotniety możesz też mieć skrzywiony hak, z kolei zużycie zębatek objawialoby się głównie przeskakiwaniem łańcucha podczas jazdy lub spadaniem na niższy bieg samoczynnie, więc wstępnie tą przyczynę wykluczam... Oczywiście w sytuacji kiedy wszelakie próby regulacji nie skutkują Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
gogolian Napisano 21 Listopada 2016 Autor Napisano 21 Listopada 2016 OK. Potwierdziłem. Łańcuch rozciągnięty jak guma w majtach posła Kalisza. Teraz, jeśli mogę zadać dodatkowe pytanie: Wymienię Łańcuch i Kasetę i myślę nad wymianą tarcz, lub całej korby. Znalazłem tarcze do tej korby (FC-M411) na allegro w sumie za 108 zł Ale jest też to: http://allegro.pl/korba-48x38x28-170-shimano-alum-fc-m131-mocna-i6220486946.html lub to: http://allegro.pl/rowerowa-korba-sr-suntour-xr-kwadrat-oslona-48-i6274916033.html Moje pytanie: Co wg. was bardziej się opłaca? I czy rzeczywiście jest sens wymieniać Korbę/Tarcze? Czy może wymienić poprostu sirodkową zębatkę? Zdjęcia korby tutaj: https://goo.gl/photos/14BfPFWJ5Sa4ehmw9 https://goo.gl/photos/dKP7zFsgYd1ehk6V6 Przepraszam że brudne
ninjabike Napisano 22 Listopada 2016 Napisano 22 Listopada 2016 Odpowiedz sobie na pytanie ile środków chcesz przeznaczyć na upgrade tego roweru.... Dlaczego chcesz wymienić jedynie środkową zębatkę? Jest najbardziej zużyta? W tym przedziale cenowym nie odczujesz znaczącej różnicy wszystkie korby które są tu wymienione są w zasadzie podobne, natomiast wszystko zależy od tego ile chcesz na nie wydać
Tatanka Napisano 22 Listopada 2016 Napisano 22 Listopada 2016 Na początek wyczyść blaty i wrzuć lepsze zdjęcia w celu oceny zużycia
gogolian Napisano 22 Listopada 2016 Autor Napisano 22 Listopada 2016 OK. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, myślę że od tego momentu na razie sobie dam radę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.