Skocz do zawartości

[kaseta] luzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kaseta dokręcona? Jeżeli tak, to masz luz na bębenku. Jeżeli rower jest w miarę nowy to ja bym reklamował. U mnie przy zaplataniu kół, okazało się że fabrycznie nowa piasta Deore ma podobny luz co Twoja więc się zdarza.

Napisano

W czym ci to przeszkadza??? Mało która piasta klasyczna działa bez luzu na bębenku. Bez luzu są albo nowe (nie wszystkie) albo te które mają bębenek osadzony na osi na 2 łożyskach maszynowych. W innych piastach delikatny luz się pojawia. Czasem można to zniwelować (podkładki pod bieżnią)

Napisano

To nie jest delikatny luz. Mogę się założyć że gdy autor puści koło z kilku centymetrów to będzie słychać metaliczny dźwięk, a podczas jazdy przy zmianie biegów będzie słychać głośnie stukanie.

Delikatny luz jest wtedy jak wyczuwa się go w palcach łapiąc za największą koronkę, a nie jak całość lata na lewo i prawo.

Napisano
skom25  Mogę się założyć że gdy autor puści koło z kilku centymetrów to będzie słychać metaliczny dźwięk, a podczas jazdy przy zmianie biegów będzie słychać głośnie stukanie.

ma tak jak właśnie napisałeś.

Napisano

Jeżeli rower jest na gwarancji i nie zrobiłeś nim miliona kilometrów to ja bym reklamował. A jeżeli jest za późno to tak jak piszą koledzy. W najgorszym przypadku wymiana bębenka.

Napisano

Jeśli to w miarę nowy rower to luz jest za duży w mojej ocenie. Serwis albo serwis za free na zasadzie gwarancji. Pracownik będzie miał co robić a serwis wyszarpie jakiś szmal od producenta za usługę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...