sliwa123 Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Witam, Mam luz na kasecie dokładnie jak na tym filmie : Luzy przy kasecie, bębenku, osi, piasta, problem z kołem - YouTube Nie wiem czy da się coś z tym zrobić i czy trzeba wymienić kasetę , podlega to gwarancji? Mam kasetę Kaseta Shimano Altus CS-HG41.
Gość Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Kaseta dokręcona? Jeżeli tak, to masz luz na bębenku. Jeżeli rower jest w miarę nowy to ja bym reklamował. U mnie przy zaplataniu kół, okazało się że fabrycznie nowa piasta Deore ma podobny luz co Twoja więc się zdarza.
woojj Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 W czym ci to przeszkadza??? Mało która piasta klasyczna działa bez luzu na bębenku. Bez luzu są albo nowe (nie wszystkie) albo te które mają bębenek osadzony na osi na 2 łożyskach maszynowych. W innych piastach delikatny luz się pojawia. Czasem można to zniwelować (podkładki pod bieżnią)
Quell Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 delikatny luz się pojawia. Oczywiście,ale to nie jest delikatny luz,i jw. jeżeli to nowy rower też bym reklamował.
Gość Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 To nie jest delikatny luz. Mogę się założyć że gdy autor puści koło z kilku centymetrów to będzie słychać metaliczny dźwięk, a podczas jazdy przy zmianie biegów będzie słychać głośnie stukanie. Delikatny luz jest wtedy jak wyczuwa się go w palcach łapiąc za największą koronkę, a nie jak całość lata na lewo i prawo.
sliwa123 Napisano 13 Listopada 2016 Autor Napisano 13 Listopada 2016 skom25 Mogę się założyć że gdy autor puści koło z kilku centymetrów to będzie słychać metaliczny dźwięk, a podczas jazdy przy zmianie biegów będzie słychać głośnie stukanie. ma tak jak właśnie napisałeś.
maniek56 Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Tak jak WOOJJ napisał ,można próbować skasować luz usuwając cieniutkie podkładki pod bieżnią bębenka .Trza mieć do tego sposobne klucze,
Gość Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Jeżeli rower jest na gwarancji i nie zrobiłeś nim miliona kilometrów to ja bym reklamował. A jeżeli jest za późno to tak jak piszą koledzy. W najgorszym przypadku wymiana bębenka.
cervandes Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Jeśli to w miarę nowy rower to luz jest za duży w mojej ocenie. Serwis albo serwis za free na zasadzie gwarancji. Pracownik będzie miał co robić a serwis wyszarpie jakiś szmal od producenta za usługę.
woojj Napisano 13 Listopada 2016 Napisano 13 Listopada 2016 Jeśli słychać metaliczny dźwięk przy redukowaniu na najmniejszą zębatkę...to kaseta luźna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.