Skocz do zawartości

[widelec] - wymiana uginacza na sztywny

Felson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam leciwego już Krossa Hexagon V4 rocznik 2006 wyposażonego w amortyzator (to brzmi dumnie) Zoom. Z racji, że turlam się głównie po asfalcie oraz leśnych/szutrowych ścieżkach, a ów Zoom funkcjonalnością i wagą przypomina kowadło pomyślałem nad wymienieniem go na zwykły sztywny widelec stalowy. Wymagane parametry: stery ahead, rura 1 i 1/8, piwoty na V-brake. 

Najłatwiej za nieduże pieniądze znaleźć widelce z rurą 1 i 1/8 ale z gwintem pod stery klasyczne. Pytanie brzmi czy mogę zastosować taki widelec? Czy też muszę szukać przeznaczonego pod ahead? 

Napisano

Jeśli założysz zwykły widelec,to geometria roweru znacznie się zmieni.Główka obniży się o kilka cm.Wynika to z różnicy długości od osi koła  do dolnej bieżni sterów między zwykłym widelcem a amortyzowanym

Napisano

Wiem, że musi być odpowiednia długość widelca by zachować geometrię.

Mosso i podobne nie wchodzi w grę z powodów budżetowych, to tylko tani bułkowóz nie ma sensu podwajać jego wartości.

Pytanie brzmi, czy widelec z gwintem pod stery klasyczne zamontuję do ramy na stery ahead. Czy zamontuję obecny mostek ahead? I czy da się nabić gwiazdkę i skręcić całość w kupę? Obawy mam głównie do ostatniej kwestii.

Napisano

W rurze gwintowanej oraz ahead otwór na gwiazdkę jest taki sam.Skręcanie mostka na części gwintowanej,czyli osłabionej to trochę niepewne.Lepiej kupić z rurą niegwintowaną,lub trafić gwintowaną której długość będzie wystarczająca na skręcenie mostka za gwintem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...