Skocz do zawartości

[przednia przerzutka] Nie zrzuca, koniec żywotności ? Regulacja.

Loczeski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ahoj.

To tak wyregulowałem przerzutkę na glanc z przodu. Jadąc po prostej drodze biegi wchodzą bez problemu.Schody zaczynają się przy zrzucaniu i tylko z 2 na 1. 

Na prostej drodze jest w miarę spoko, mieli chwilkę i schodzi ale jak już jest jazda pod górę to nie zrzuci go za nic. 

Myślałem że coś tam siedzi, wiec wyczyściłem i co najlepsze śrubę "low" wykręciłem, poluzowałem linkę - tak więc przerzutka na maks w swobodzie i mimo to jest problem ze zrzuceniem...

Wrzucanie bez problemu, chodzi ładnie bez żadnych zgrzytów. Co może być przyczyną? 

Napisano

Pancerz i linka wymieniona niedawno. Nic nie zardzewiałe, ogólnie sama przerzutka działa bardzo ładnie. Będę jeszcze walczyć z ustawieniem na ramie aczkolwiek nie widzę za dużego pola manewru :/ 

post-193813-0-98597300-1473707303_thumb.jpg

post-193813-0-84930600-1473707316_thumb.jpg

post-193813-0-66467300-1473707335_thumb.jpg

post-193813-0-47329600-1473707663_thumb.jpg

post-193813-0-82143700-1473707668_thumb.jpg

Napisano

Pancerze wymieniałem na wzór starych oryginalnych, takie samo przełożenie przez kierownice. Ogólnie to ona mi działała to tej pory bez problemu, wymieniłem kasetę,łańcuch i środkowy blat i po regulacji takie rzeczy się zaczęły dziać. Spróbuje ją obniżyć i wyregulować jeszcze raz. 

Napisano

Zdemontuj linke i sprawdź czy nie ma luzów na pantografie. Pod obciążeniem może prowadnica się odchyla. Jak są luzy na osiach pantografu przerzutka traci sztywność układu i traci precyzje.

Zdemontuj linke i sprawdź czy nie ma luzów na pantografie. Pod obciążeniem może prowadnica się odchyla. Jak są luzy na osiach pantografu przerzutka traci sztywność układu i precyzje.

Napisano

Zdemontowałem linkę, przerzutkę obniżyłem dość bo jest teraz około 1-2mm między przednim blatem a przerzutką, no a było  >5mm.

Chociaż dziwne bo do tej pory na tej wysokości nie było problemów. 

Wyregulowałem i działa. Także przyczyna była w ustawieniu przerzutki do ramy. 

Dzięki za rady. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...