Loczeski Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Ahoj. To tak wyregulowałem przerzutkę na glanc z przodu. Jadąc po prostej drodze biegi wchodzą bez problemu.Schody zaczynają się przy zrzucaniu i tylko z 2 na 1. Na prostej drodze jest w miarę spoko, mieli chwilkę i schodzi ale jak już jest jazda pod górę to nie zrzuci go za nic. Myślałem że coś tam siedzi, wiec wyczyściłem i co najlepsze śrubę "low" wykręciłem, poluzowałem linkę - tak więc przerzutka na maks w swobodzie i mimo to jest problem ze zrzuceniem... Wrzucanie bez problemu, chodzi ładnie bez żadnych zgrzytów. Co może być przyczyną?
Jaca911 Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Obstawiam zardzewiałą linkę i/lub pancerz. W ostateczności: Wysokość montażu Osiowość Zakres przerzutki względem korby.
krzyszy691 Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Za krótki pancerz i nie prawidłowo poprowadzony. Jakieś foto ..... ? Za nisko prowadnica łańcucha.
Ychu Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Wymieniałeś napęd? Może dałeś za krótki suport.
Loczeski Napisano 12 Września 2016 Autor Napisano 12 Września 2016 Pancerz i linka wymieniona niedawno. Nic nie zardzewiałe, ogólnie sama przerzutka działa bardzo ładnie. Będę jeszcze walczyć z ustawieniem na ramie aczkolwiek nie widzę za dużego pola manewru :/ .
Ychu Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Jak dla mnie za wysoko ta przerzutka na dwójce. Dobrze dobrana pod przełożenia na korbie?
krzyszy691 Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Żadne z tych zdjęć nie pokazuje tego o czym pisałem. Jakiej długości i jak jest poprowadzony pancerz od manetki na kierownicy do przelotki przy ramie.
Loczeski Napisano 12 Września 2016 Autor Napisano 12 Września 2016 Pancerze wymieniałem na wzór starych oryginalnych, takie samo przełożenie przez kierownice. Ogólnie to ona mi działała to tej pory bez problemu, wymieniłem kasetę,łańcuch i środkowy blat i po regulacji takie rzeczy się zaczęły dziać. Spróbuje ją obniżyć i wyregulować jeszcze raz.
zekker Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 A ta środkowa zębatka ma taki sam rozmiar jak stara i jest dobrze założona?
krzyszy691 Napisano 13 Września 2016 Napisano 13 Września 2016 Zdemontuj linke i sprawdź czy nie ma luzów na pantografie. Pod obciążeniem może prowadnica się odchyla. Jak są luzy na osiach pantografu przerzutka traci sztywność układu i traci precyzje. Zdemontuj linke i sprawdź czy nie ma luzów na pantografie. Pod obciążeniem może prowadnica się odchyla. Jak są luzy na osiach pantografu przerzutka traci sztywność układu i precyzje.
Loczeski Napisano 13 Września 2016 Autor Napisano 13 Września 2016 Zdemontowałem linkę, przerzutkę obniżyłem dość bo jest teraz około 1-2mm między przednim blatem a przerzutką, no a było >5mm. Chociaż dziwne bo do tej pory na tej wysokości nie było problemów. Wyregulowałem i działa. Także przyczyna była w ustawieniu przerzutki do ramy. Dzięki za rady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.