Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] Tani zestaw

typnadtypami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Wziąłem się za naprawę grata z garażu, problem w tym że potrzeba wymienić kilka części.

Na chwilę obecną posiadam przerzutkę tylną Shimano Tourney TZ i wolnobieg 6rz. Shimano MF-TZ20.

Potrzebuję dokupić klamkomanetki (stare manetki są uszkodzone), suport (coś w nim strzela) + korbę(blaty są pokrzywione).

Prosiłbym o rady co do doboru wymienionych części, potrzebuję wersji budżetowych ze względu na niewielką wartość rower, nie chciałbym zbyt dużo w niego inwestować.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

Jaki ten suport? Jak na kwadrat to niezły będzie wkład Accenta za ok. 30zł.

Korby i manetek szukałbym na aukcjach albo w lokalnych serwisach ogłoszeniowych.

PS. I nie "budżetowych" tylko tanich.

Napisano

Suport - Accent bb40

Klamkomanetki, to tylko st ef40, bo tylko takie są 3x6.

Jeśli tylko manetki uszkodzone, to może lepiej, a na pewno taniej same manetki? Revoshift rs35 będą kosztowały połowę ceny klamkomanetek.

Korba shimano m131 albo Suntour XR.

Napisano

skoro wymieniasz korby i blaty oraz planujesz zakup klamkomanetek osobiście bym dołożył bym 15zl na nowy łańcuch zamiast kupować wolnobieg 6 dołożył bym 1zl i kupił 7ke skoro i tak klamkomanetki kupujesz wtedy szukał bym także klamkomanetek7 większy wybór wiec łatwiej dostać w atrakcyjniej cenie a przerzutki z 6tek powinny obsłużyć i 7ki

Napisano

Suport na kwadrat, mufa 68mm. Co do klamek i manetek.

Nie wiem czy te klamki dobrze chodzą, ale jeśli tak będzie, wtedy dokupienie samych manetek będzie dobrym pomysłem. W każdym razie, gdybym miał kupować same manetki wolałbym takie obsługiwane kciukiem.

Nie planuję wymiany wolnobiegu, gdyż jest on nowy, a łańcuch wydał mi się tak banalną kwestią, że zapomniałem o nim wspomnieć- dzięki za przypomnienie. Prosiłbym o podpowiedź na ile ma być ogniw.

A co do Post Scriptum, to takie określenie się przyjęło i mnie się udzieliło, więc jeżeli użycie go Cię uraziło to przepraszam. 

Otwieram słownik języka angielskiego – wydawnictwa uniwersyteckiego z Cambridge, bo taki akurat mam pod ręką – i czytam: „budget (...) low in price; cheap (...) budget holidays”. Język angielski jest źródłem budżetowych tabletów, budżetowych telefonów, a także wymienionych w słowniku budżetowych wakacji. Tanie wakacje znaczą to samo i w moim uchu brzmią sympatycznie, ale rozumiem, że innym mogą kojarzyć się gorzej. Miło pomyśleć, że jadąc nad morze lub w góry, dysponujemy jakimś budżetem.

Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski

Napisano

Przyjęło ale to kalka językowa. Bo angielskie "budget" to po prostu tanie a polskie "budżetowy" oznacza coś innego - powiązany z budżetem.

Także mnie nic nie uraża ale staram się dbać o mowę ojczystą. 

Co do łańcucha - jego długość zależy od zębatek jakie będziesz miał na korbie i jakie masz na wolnobiegu. Także każdy 6/7/8 rzędowy się nada a nawet trzeba go będzie skrócić. 

Suport weź wspomniany BB-40, pozostało jeszcze zmierzyć długość osi. W mieszczuchu zrobił już u mnie jakieś 7 albo więcej tysięcy i nic mu nie dolega. 

Napisano

Mike, bardzo cenię Twoją postawę, po prostu z rozpędu użyłem takiego określenia- mea culpa.

Wracając do tematu części, mam nadzieję, że taki zestaw będzie odpowiedni i wszystko będzie ze sobą współgrało:

suport Accent BB 40 (długość 122,5mm?)

korba Shimano FC-M131 (wersja 48x38x28, czy 42x34x24?)

manetki Shimano Tourney SL-TX50 3x6 rzędów (znalazłem takie w częściach pozostałych po innym rowerze, w całkiem dobrym stanie)

klamki jakiś starszy model shimano, ale po sprawdzeniu działają

wolnobieg 6rz. Shimano MF-TZ20

przerzutka tylna Shimano Tourney TZ

łańcuch Shimano CN-HG40 114 ogniw

Napisano

I tylko tak. Jak zmienisz korbę na inną (inne wielkości zębatek), to jest spora szansa, że przerzutka będzie miała za małą pojemność.

Prawdopodobnie masz 48/38/24, inaczej, o ile pamiętam przednia tx-50 miałaby problem z obsługą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...